11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Onzeker-als-leidinggevende-1

Share This Post

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit met een vakinhoudelijke rol. Het komt erop neer dat je veel ballen in de lucht moet houden. Het is dus best logisch wanneer je onzeker bent als leidinggevende.

Het kan zijn dat je onzeker bent, maar dat je dit niet opmerkt. Je hebt dan het onzekere gevoel weggestopt, waarbij je niet kunt voorkomen dat onzekerheid zich op een bepaalde manier toch manifesteert. In deze blog ontdek je de 11 signalen die erop kunnen wijzen dat je onzeker bent als leidinggevende. Maar eerst vertel ik waar die onzekerheid over gaat.

Twee soorten onzekerheid

In deze blog ga ik in op 2 soorten onzekerheid: onzeker zijn over wat je kan en onzeker zijn over wie je bent. Het is goed om het onderscheid te begrijpen, zodat je de juiste ondersteuning of interventie kunt zoeken. Onzekerheid over wat je kunt, komt vooral voor wanneer je een nieuwe rol hebt, wanneer je (nog) niet goed weet wat er van je wordt verwacht. Het gaat om een gebrek aan kennis en vaardigheden. Twijfel over of je wel de juiste kwaliteiten hebt en of je wel genoeg kennis hebt, staat op de voorgrond. Heb je eenmaal gewerkt aan je kennis en vaardigheden en doe je meer ervaring op, dan zal je je na verloop van tijd zekerder voelen.

Wanneer je onzeker bent over wie je bent, geloof je over het algemeen dat je niet goed genoeg bent, niet in leidinggeven maar ook niet op (een aantal) andere gebieden. Gedachten die je vaak hebt, gaan over ‘wie ben ik om…..?’ Soms gaat dit gepaard met een te grote bescheidenheid. Het zijn vaak aspecten in je persoonlijkheid die je ervan weerhouden om zelfvertrouwen te hebben in je rol als leidinggevende. En ook vastzittende overtuigingen kunnen je in de weg zitten om effectief te functioneren. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat leidinggeven een talent is die je hebt of niet.

Ontdek hieronder de 11 signalen die erop kunnen wijzen dat je onzeker bent. Sommige signalen kun je alleen zelf herkennen (omdat ze zich bijvoorbeeld in je hoofd afspelen) terwijl andere signalen ook zichtbaar zijn in de buitenwereld. Welke herken jij bij jezelf?

1.

Ik kan het niet/ik weet niet wat er van mij verwacht wordt

Gedachten als ik kan het niet of ik ben er niet geschikt voor spelen een rol. Vaak ben je bang om door de mand te vallen, het zogenoemde imposter syndroom. Je hebt de neiging om jezelf te vergelijken met anderen. Zeker wanneer je nieuw bent in je rol als leidinggevende weet je soms nog niet goed wat er van je verwacht wordt. Misschien ben je vanuit een inhoudelijke rol (bv senior in het team) leidinggevende geworden. Wanneer je gelooft dat je het niet kunt of er gewoon niet geschikt voor bent, kun je hier slapeloze nachten van hebben. Ook kan je veel piekeren en last hebben van spanningen en fysieke klachten.

2.

Ik weet niet hoe ik moet leidinggeven

Niet zelden komt het voor dat iemand van de ene op de andere dag leidinggevende wordt. Omdat er bv een acute situatie ontstaat en jij dit het beste zou kunnen oplossen. Terwijl je er niet de ambitie ertoe hebt gehad en zelfs nooit over nagedacht hebt. Je hebt wellicht al jaren werkervaring maar niet in leidinggeven en dan kan de twijfel opeens toeslaan. In sommige organisaties wordt wel eens te makkelijk gedacht over leidinggeven. Terwijl een leidinggevende veel verantwoordelijkheden heeft en met complexe zaken te maken krijgt. Naast het bovengenoemde punt, ik weet niet wat er van me verwacht wordt, speelt het HOE vaak een grote rol. Hoe krijg ik medewerkers in beweging? Hoe moet ik medewerkers beoordelen? Hoe kan ik medewerkers motiveren? Hoe kan ik delegeren? Het niet weten hoe, kan ook erg veel stress geven.

3.

Ik wil graag aardig gevonden worden

Wanneer je als leidinggevende aardig gevonden wil worden, dan uit zich dat bijvoorbeeld in het volgende:

  • Je spreekt geen verwachtingen uit
  • Je spreekt medewerkers niet aan op hun gedrag/functioneren
  • Je geeft geen kritische feedback of negatieve beoordeling
  • Je bent van het pappen en nathouden, neemt geen impopulaire maatregelen
  • Je zegt niet wat je denkt of vindt
  • Je klaagt over je medewerkers bij je leidinggevende en andere teamleiders maar je bespreekt het niet met je medewerkers
  • Je mijdt (dreigende) conflicten (zowel met je medewerkers als met de leden van andere teams)

Je kent vast wel de uitdrukking ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Vaak worden op dit punt voor de lange termijn onbewust veel problemen gecreëerd.

4.

Ik voel me niet op mijn gemak bij medewerkers die meer weten, uitgesproken zijn of langer in dienst zijn

Je mijdt het liefst de medewerkers die volgens jou meer weten of beter in hun werk zijn. Je bent ook geneigd je kleiner te maken, bijvoorbeeld als iemand ‘meer gestudeerd’ heeft dan jij. Je kijkt op tegen je hoger leidinggevenden en vindt het niet makkelijk om stevig te blijven staan in gesprekken. Medewerkers die rap van tong zijn en direct zijn in hun communicatie ga je uit de weg.

5.

Ik heb moeite met delegeren en loslaten

Als je onzeker bent in je rol als leidinggevende, dan ben je nog wel eens geneigd om de dingen die je goed kan bij je te houden. Enerzijds vaak omdat je dan te druk bent om je bezig te kunnen houden met het leidinggeven. Je hebt een excuus dus.  Anderzijds is dat ook vaak omdat je bang bent dat je medewerkers fouten maken als je werk delegeert. Dat die fouten dan op jou afstralen en jij daarop aangesproken wordt door je leidinggevende. Je doet dus teveel zelf, controleert teveel en neemt ook vaak te veel verantwoordelijkheid over. Dit speelt vaak in combinatie met graag aardig gevonden willen worden. Vanuit je onvermogen om anderen aan te spreken op fouten, doe je het liever zelf.

6.

Ik krijg medewerkers niet in beweging en ik word niet serieus genomen

Onzeker-als-leidinggevendeSoms kan leidinggevende een echte worsteling zijn. Bijvoorbeeld om medewerkers te motiveren en in beweging te krijgen. Dus doe je het vaak zelf (zie voorgaande punt). Wanneer medewerkers langere tijd niet doen wat jij vraagt of verwacht, is er een grote kans dat je met hen in de Dramadriehoek beland bent. Vaak voel je je niet serieus genomen. Dus terwijl jouw medewerkers steeds verder achteroverleunen, of hangen, ben jij in de Reddersrol steeds harder en harder aan het werk. Enerzijds om het werk gedaan te krijgen en anderzijds om je medewerkers alsnog te bewegen om te doen wat nodig is. Zolang jij echter blijft doen wat je doet, komen zij niet in beweging. Dit kan gevoelens van onmacht en angst oproepen. Hoewel je er niet precies de vinger op kunt leggen, heb je het gevoel dat je iets niet goed doet. Het gevolg: grote zelftwijfel.

7.

Ik werk hard en ben altijd bereikbaar

Een kenmerk van een onzekere manager is dat hij vaak keihard werkt en altijd bereikbaar is. Daardoor hoeft hij de onzekerheid en onrust die hij in zich heeft, niet te voelen. Vaak werk je zo hard om de complimenten en waardering van het management te ontvangen. Je voelt je goed als je die waardering ontvangt en dat is een belangrijke drijfveer om hard te blijven werken. Het spreekt voor zich dat een burn-out hier op de loer ligt.

8.

Ik kan met niet kwetsbaar opstellen

Vanuit de overtuiging dat je sterk moet zijn, lukt het je niet om je kwetsbaar op te stellen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet durft toe te geven dat je iets niet weet of niet kunt. Dat je het moeilijk vindt om hulp te vragen. Je moet nu eenmaal alles zelf kunnen. Ook geef je fouten niet makkelijk toe.

9.

Ik mag niet falen of geen fouten maken

Waar perfectionisme is, is onzekerheid. Alleen voel je die niet zolang je maar aan je eigen maatstaf voldoet. Dus als ik maar perfect ben of alles goed doe, ben ik wel oké. Perfectionisme kan zich uiten in controledrang, traagheid, uitstellen en vermijden, negatieve feedback proberen te voorkomen. Ook dit kan uiteindelijk, meestal in combinatie met andere factoren, een bron zijn van een burn-out.

10.

Ik ben bang voor wat anderen van me vinden

Bij veel van wat je doet en niet doet, vraag je jezelf af wat anderen van je vinden. Dit is een vorm van sociale angst die je erg in de weg kan zitten. Het beïnvloedt je beslissingen en sluit aan bij graag aardig gevonden willen worden. Je doet of zegt de dingen waarvan je denkt dat anderen die willen zien en/of horen. Je autonomie komt hier in het gedrag.

11.

Ik wil niet dat mijn medewerkers met mijn manager(s) praten

Herken je dit? Alles moet via jou lopen. Je wil niet dat medewerkers contact hebben met managers boven jou. Misschien zég je het niet zo letterlijk, maar alles is erop ingericht dat het via jou loopt. Want stel dat ze over jou gaan klagen. Of dat ze doorhebben hoe leidinggeven écht hoort. En dat je dan door de mand valt. Je houdt je medewerkers liever klein en binnen jouw controle.

onzeker als leidinggevende - hoe ga je verder?

Best confronterend hè, om de signalen in de lijst bij jezelf te herkennen. Weet dat het heel normaal is om je in een deel van de signalen te herkennen. We zijn allemaal wel eens onzeker over aspecten van ons leven en werk. Alleen praten we er niet vaak over met anderen.

Het is niet de bedoeling dat je direct alle punten die je herkent, gaat aanpakken. Je bent dit namelijk niet voor niets zo gaan doen. Deels zijn het overlevingsmechanismen die jou vroeger beschermden tegen afwijzing en kwetsing. Op dit moment vervullen je overlevingsmechanismen deze functie nog steeds.

Wees mild naar jezelf

Wees vooral ook mild naar jezelf; je vervult je rol als leidinggevende naar beste geweten en met de beste intenties. Natuurlijk kan er altijd iets beter. En daar kan je aan werken. En dat werken begint met jezelf met zelfcompassie te behandelen. Net als je bij een goede vriend zou doen die zich onzeker voelt in zijn rol. Hem of haar zou je toch ook niet neersabelen?

Wil je ermee aan de slag, kies dan eerst een aspect uit waar je wat mee wil en bespreek dit punt met iemand die dichtbij je staat. Vraag aan diegene feedback en ga erover in gesprek.

Verder lezen?

Binnenkort lees je in het vervolg op deze blog adviezen voor het aanpakken van je onzekerheid. Wat kan je doen als je een gebrek aan kennis en vaardigheden hebt? En wat kan je helpen als er sprake is van onzekerheid over wie je bent.

Wil je nu alvast verder lezen? Klik dan hier voor de blog: Hoe breng jij een moeilijke boodschap? Alles over het goed voeren van een slechtnieuwsgesprek. En de blog Wat niemand je vertelt over onzekerheid.

Wat ik bied

Ik begeleid volwassenen om te leren omgaan met onzekerheid. Cliënten die ik heb ondersteund, vertellen dat ze meer rust en ontspanning ervaren. Ik bied maatwerk coachingstrajecten en losse APK-gesprekken. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan hieronder een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Je bent dus niet de enige. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Ben je bang dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je helemaal niet zo slim of capabel bent als je doet voorkomen? Dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? Je vindt het gek dat anderen het

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed op hebt en verspil je weinig energie aan dingen die je niet kunt veranderen. Stephen Covey bedacht de

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?