Het teamoverleg is net afgelopen. Daarin werd aangekondigd dat jullie afdeling volgende maand gaat verhuizen. Met z’n allen gaan jullie werken in zo’n grote kantoortuin en niemand krijgt meer een vaste werkplek. Die zag je niet aankomen. Je bekijkt je collega’s die na het overleg teruglopen naar hun bureaus. Iedereen is vrolijk met elkaar in gesprek en één voor één lijken ze de komende verhuizing alweer te zijn vergeten. Hoe kan dat? Zelf ben je boos en verontrust. Hoe kunnen ze dit zomaar besluiten? Dat gaat toch nooit werken, zo’n kantoortuin? Uit onderzoek blijkt toch dat mensen alleen maar onproductiever worden? Jij krijgt in ieder geval niks meer uit je handen als je in een kantoortuin moet werken. Deze gedachten gaan nog wel even door. En de weerstand ook. Hiervan ben je wel een tijdje uit het lood geslagen.
Een week later heb je een overleg met je leidinggevende. De verhuizing zit je nog steeds hoog. Je doet je beklag over het belachelijke kantoortuin-plan. Ze geeft je feedback op je reactie op de komende verhuizing. Ze vindt dat je moet leren omgaan met veranderingen en wat veerkrachtiger moet worden. ‘Veerkrachtig? Hoezo?’, denk je.
Als je er later over nadenkt, zie je in dat anderen veel makkelijker over dit soort veranderingen heenstappen. Ze vinden er soms wel wat van en benoemen dit dan ook. Maar ze herpakken zich ook snel. Dit zou jij ook willen maar je gelooft dat je dit nooit zou kunnen.
Ben je snel en lang van slag door kritiek? Heb je moeite met veranderingen en blijf je lang in de weerstand zitten? Krijg je stress van het idee dat er een probleem is dat je moet oplossen? Lijken veel problemen bij jou sowieso onoverkomelijk? Denk je vaker negatief dan je lief is? Dan kan het zijn dat je wel wat veerkracht kunt gebruiken. In deze blog lees je wat veerkracht is. Het goede nieuws is dat je veerkracht kunt ontwikkelen. Daarom deel ik de 3 belangrijkste sleutels voor een veerkrachtig leven.
Wat betekent veerkracht?
Veerkrachtig zijn betekent dat je in staat bent om je te herpakken of te herstellen na tegenslag, veranderingen, uitdagingen, stress of moeilijkheden. Bekende mensen die veerkracht tonen of toonden:
- Nelson Mandela, die 27 jaar in de gevangenis zat, gaf zijn strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika nooit op.
- K. Rowling, kampte met depressies, had te maken met armoede en kreeg veel afwijzingen van uitgevers voordat ze definitief doorbrak met haar Harry Potter-boeken.
- Edith Eger, holocaust overlever die een carrière opbouwde als psycholoog en auteur is van verschillende boeken waarmee ze wereldwijd veel mensen leerde moeilijke omstandigheden te overleven en een betekenisvol leven te leiden.
Pas geleden ging ik naar een nieuwe kapper. Ze vroeg hoe ik het geknipt wilde hebben en ik legde het uit. Ik wees aan hoeveel eraf mocht, zo’n vijf centimeter. Ze begon driftig te knippen. Toen ze de kapmantel weghaalde, zag ik tot mijn schrik dat er veel meer af was dan ik wilde. Ik had 2 centimeter voor de prijs van 1 gekregen. Ik zei dat ik wel een beetje schrok. Maar dat het ook wel goed was voor mij om een keer wat nieuws te proberen. Ik herpakte me snel en zag er ook wel het voordeel van in dat ze iets te ambitieus geknipt had.
Mensen zonder veerkracht zouden verontwaardigd of boos zijn (hardop of in stilte), het niet kunnen accepteren en de eerste weken niet naar buiten gaan met zo’n nieuw kapsel. Ze zouden flink van slag zijn. Wellicht zouden ze deze kapper voortaan vermijden en een tijdlang überhaupt niet naar een kapper gaan.
Kan ik veerkracht ontwikkelen?
Hoewel het nu ver van je bed lijkt, is veerkracht te ontwikkelen. Veerkrachtig zijn is namelijk niet volledig aangeboren. Iemand kan in aanleg al veerkracht hebben maar veerkracht is ook een vaardigheid waar je naartoe kunt groeien. Dit wil niet zeggen dat veerkracht ontwikkelen makkelijk is. Het vraagt volharding, doorzettingsvermogen, een andere manier van denken en flexibiliteit om veerkrachtiger te worden. Ook kan begeleiding bij je ontwikkeling naar meer veerkracht nodig of verstandig zijn. Mensen die last hebben van langdurig trauma, chronische stress, burn-out, depressie en ernstige psychische aandoeningen zullen meer moeite hebben met het ontwikkelen van veerkracht. Terwijl het juist voor deze mensen zo essentieel is.
Waarom is veerkrachtig zijn belangrijk?
Ik ben er van overtuigd dat het leven een stuk makkelijk is als je veerkracht hebt. We leven in een snel veranderende wereld (kijk bijvoorbeeld naar de razendsnelle ontwikkeling van AI). Het is fijn als je flexibel en veerkrachtig in de veranderingen meegaat. Je ervaart minder stress, je bent er beter tegen bestand en bent mentaal gezonder. Met meer veerkracht functioneer je beter en prettiger. Je onderhoudt betere, gezondere relaties, en je bent in staat je persoonlijk te ontwikkelen. Want juist door tegenslag en veranderingen kun je groeien. Je staat positiever in het leven en je krijgt makkelijker dingen voor elkaar. Het lukt je dan ook beter om problemen op te lossen. Veerkracht wil trouwens niet zeggen dat je ook gelukkig bent. Maar mensen met veerkracht kunnen tegenslag, teleurstellingen en tegenvallers wel makkelijker opvangen. Ze veren terug en gaan weer door.
Heb ik veerkracht?
Meestal heb je wel iets van veerkracht waar je op verder kunt bouwen. Je begint niet helemaal op nul. Wil je weten of jij veerkracht hebt? Vergelijk onderstaande kolommen eens en kijk aan welke kant jij je het meest bevindt. Waar kan jij nog aan werken?
Draai je mobiele telefoon voor de meest optimale weergave van onderstaande tabel.
Veel veerkracht | Weinig veerkracht |
---|---|
Goed kunnen omgaan met stress, uitdagingen, teleurstellingen en veranderingen. | Niet goed kunnen omgaan met stress, uitdagingen en veranderingen. Snel van slag zijn (en voor langere tijd). |
Flexibel. | Niet flexibel. |
Het aangaan, de realiteit onder ogen zien en ermee dealen. | Vermijden, dingen uit de weg gaan. |
Positieve, optimistische houding. | Negatieve, pessimistische houding. |
Growth (groei) mindset. | Fixed (vaste) mindset. |
Kritiek zien als iets om van te leren. | Niet tegen kritiek kunnen, kritiek zien als afwijzing. |
Zelfvertrouwen. | Gebrek aan zelfvertrouwen. |
Loslaten (bijvoorbeeld hoe mensen reageren). | Proberen controle te houden (bv op reacties van mensen). |
Doorzetten, ook als het moeilijk is. | Snel opgeven. |
Probleemoplossend vermogen. | Denken in moeilijkheden en problemen. |
Je krachtig voelen. | Je hulpeloos, moedeloos voelen. Veel weerstand hebben. |
Accepteren wat je niet kunt veranderen. | Druk maken om dingen die je niet kunt veranderen. En daar veel energie in stoppen. |
Hulp en steun zoeken bij anderen. | Jezelf isoleren en geen hulp en steun zoeken bij anderen. |
Hoe word je veerkrachtiger?
Wil je graag veerkrachtiger worden en wil je weten waar je aan moet werken? Hieronder deel ik de 3 belangrijkste sleutels om veerkrachtig in het leven te staan. Kies een onderdeel uit om mee te starten en bereid het steeds verder uit.
1. Werk aan een positieve mindset
Een positieve mindset is heel belangrijk als je veerkrachtiger wilt zijn. Als je positief bent, dan geloof je namelijk dat je uitdagingen, tegenslagen en teleurstellingen aan kunt. Je gelooft in je eigen kunnen en je focust je op de positieve dingen in het leven. Enkele aspecten waar je aan kunt werken:
- Vergroot je (zelf)acceptatie.
- Leer jezelf om het positieve in te zien van het gedrag van mensen, van situaties, problemen, moeilijkheden. Leer te zien dat veel dingen goed (zullen) gaan.
- Werk aan je zelfvertrouwen (geloof in jezelf dat je om kunt gaan met veranderingen, kritiek, teleurstelling etc.)
- Focus op wat je kunt veranderen (denk in mogelijkheden).
- Neem het leven en jezelf iets minder serieus.
- Wees je bewust van zelfkritiek en buig dat om naar positievere gedachten over jezelf.
- Zoek mensen op die positief in het leven staan.
- Ontwikkel een groeimindset (een groeimindset helpt bv bij het ontwikkelen van een positieve mindset, maar dit is niet hetzelfde). Lees ook: De magie van de groeimindset: Pipi Langkous’ geheime wapen.
2. Leer omgaan met stress
Leren omgaan met stress is ook een vaardigheid. Veranderingen, tegenslagen en moeilijkheden horen bij het leven. Je kunt er niet omheen en het is logisch dat dit je stress bezorgt. Kunnen omgaan met stress zorgt voor meer veerkracht. Meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het hanteren van stress. En uiteraard is inzicht in waar je stress van krijgt ook belangrijk. Enkele aspecten waar je aan kunt werken:
- Krijg inzicht in je stressbronnen en pak ze aan.
- Begin met mediteren, mindfulness of ademhalingsoefeningen, yoga, rustige muziek luisteren.
- Zorg goed voor jezelf (op het gebied van rust, slaap, gezonde voeding, beweging, tijd voor jezelf) en zorg dat er balans is.
- Leer grenzen te bewaken, nee te zeggen, etc.
3. Word flexibeler (dan nu)
Als je flexibeler in het leven staat, dan zal je veerkracht toenemen. Enkele aspecten waar je aan kunt werken:
- Sta open voor veranderingen, nieuwe dingen, ideeën van anderen. Probeer nieuwe dingen uit en geniet van de leerervaring.
- Accepteer en liever nog omarm veranderingen. Zie veranderingen als een kans om te groeien en je verder te ontwikkelen. Zoek veranderingen ook zelf actief op. Wat in je leven kun je zelf veranderen?
- Leer loslaten. Heb je een plan maar werkt het niet? Laat het dan los en probeer wat anders.
- Leer omgaan met onzekerheid. Het enige in het leven wat zeker is, is het onzekere. Er zijn altijd omstandigheden die je niet kunt veranderen en die je niet per se leuk vindt. Dit gebeurt gewoon. Leer je omgaan met onzekerheid, in combinatie met omgaan met stress, dan sta je een stuk veerkrachtiger in het leven.
Kortom, het ontwikkelen van een positieve mindset, het leren omgaan met stress, en het vergroten van flexibiliteit zijn cruciale stappen om een veerkrachtiger leven te leiden.
Een positieve mindset helpt je om uitdagingen met optimisme en vertrouwen te benaderen, terwijl effectieve stressmanagementtechnieken je in staat stellen om in stressvolle situaties te blijven staan zonder overweldigd te raken. En tot slot stelt flexibel zijn je in staat om je aan te passen aan veranderingen en onzekerheden, en om op een gezondere manier om te gaan met tegenslagen. Door actief te werken aan deze aspecten, kun je je mentale weerbaarheid en veerkracht vergroten, waardoor je beter in staat bent om de ups en downs aan te kunnen en uiteindelijk een gelukkiger en succesvoller leven te leiden.
In het kort
In deze blog heb je gelezen wat veerkracht is en waarom het belangrijk is. Ook heb je kunnen lezen dat veerkracht te ontwikkelen is. En ik heb de 3 belangrijkste aspecten met je gedeeld waaraan je kunt werken bij het versterken van je veerkracht.
Wat ik je bied
Ga je na het lezen vol goede moed aan de slag met je veerkracht versterken? Ik wens je er veel succes bij. Neem contact met me op als je daar hulp bij nodig hebt. Ik help je graag verder.
Illustratie: the bald guy