Ben jij te assertief?

Ben jij te assertief?

Vorige week schreef ik over sub-assertiviteit. Is het jou al gelukt om een stapje hoger te komen op de assertiviteitsschaal?

Maar wat als je je helemaal niet herkende in dit verhaal en juist doorslaat naar de andere kant? Dat je zo goed voor jezelf opkomt dat je bekend staat als iemand met ‘haren op de tanden’ waar de sub-assertieve mensen liever een blokje voor omgaan?

Het kan dus zijn dat je te assertief bent en in je valkuil terecht komt. Je walst dan over anderen heen, hebt geen oog voor de belangen van de ander. Door agressief gedrag verlies je vaak de verbinding met de ander en het lijkt waarschijnlijk of je heel wat bereikt als de ander instemt of ogenschijnlijk meegaat in jouw verhaal. Op de lange termijn kom je erachter dat anderen je vermijden en niet graag met je samenwerken. Niet wat je wil toch?

Waar sta jij op de assertiviteitsschaal van 0 tot 10? Als 0 staat voor stevig van je afbijten en doorslaan naar agressief gedrag en 10 staat voor volledig en onbevangen nee kunnen zeggen en je eigen belangen en die van anderen in het oog houden?

Welke kleine stap kan je zetten om iets hoger op de schaal te komen richting gezonde assertiviteit?

#coachingonfriday #assertiviteit #coaching

Geef een reactie