Krijg jij vaak te horen dat je te onzichtbaar bent? En dat je je meer moet profileren? Jeg! Bij dat woord denk je waarschijnlijk meteen aan die collega die altijd zo met zijn ellebogen werkt. Wiens mond overloopt van alle complimenten die hij voor zichzelf heeft. En die drukker is om zichzelf te presenteren dan dat hij aan het werk is. Zo wil je toch niet worden?
Toch wordt van jou verwacht dat je zichtbaarder wordt op je werk. Dus moet je er wat mee. Het idee dat je jezelf meer moet laten zien, bezorgt je nu al stress en klamme handen. Wees gerust, in deze blog ga ik je niet overtuigen om minder bescheiden te worden. Niet nodig. Ik vind het juist belangrijk dat je begrijpt waarom het zo moeilijk voor jou is om zichtbaarder te worden. En daar gaat deze blog over. Eerst leg ik je uit waar onze bescheidenheid vandaan komt. En dat je bescheidenheid maar een deel van jou is. Het is niet het hele verhaal.
De opvoeding als bron van bescheidenheid
Als je aangaat op het onderwerp van deze blog dan durf ik te zeggen dat jij een bescheiden mens bent. En bescheiden zijn dat word je niet. Dat ben je. Meestal vanaf je geboorte. De ene is er trots op en de ander verafschuwt het. In beide gevallen loop je er niet mee te koop. Want zo ben je niet.
De belangrijkste rol in het ont- en bestaan van onze bescheidenheid is de opvoeding die we kregen. En dan met name de normen, waarden en regels die we leerden in het naoorlogse Nederland. In onze eigen kindertijd.
Regels en uitspraken die je van thuis kent, die bescheidenheid bevorderen:
- Bescheidenheid/eenvoud siert de mens.
- Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.
- Steek je kop niet boven het maaiveld uit.
- Wees dankbaar om wat je hebt.
- Het is brutaal om ergens om te vragen.
- Netjes op je beurt wachten.
Welke herken jij van thuis? Welke tegeltjes hingen er aan de wand?
Die regels van thuis hebben we zo in ons opgenomen dat het onze regels geworden zijn en vaak zijn we ons niet meer bewust van de regels. Wat we doen, dat hoort zo. Het is een tweede huid, waar we ons niet van bewust zijn.
Kinderen worden niet altijd bescheiden geboren. Op een bepaalde leeftijd laten ze graag zien wat ze allemaal kunnen. Ze zeggen dan ook letterlijk: ‘kijk eens wat ik kan’. Dit gaat vaak in tegen de normen en waarden van hun ouders. Dus krijgen kinderen niet de ruimte om hun trots en hun prestaties te tonen. Helaas wordt het gedrag vaak afgekeurd met een zucht of zelfs genegeerd.
Ook hoe je zag dat je opvoeders, je voorlevers, zich gedroegen ten opzichte van anderen, zorgt voor jouw bescheidenheid.
Een paar voorbeelden:
- Je vader die nooit een promotie kreeg omdat hij niet kon laten zien hoe goed hij was in wat hij deed.
- Als er visite was, lieten je ouders de gasten rustig uitpraten waardoor ze zelf niet aan het woord kwamen.
- Er werden thuis nooit grote aankopen gedaan of verre reizen gemaakt uit angst voor wat anderen daarvan zouden vinden.
- Je moeder die nooit erkenning of waardering kreeg voor alle maatschappelijke taken die ze verrichtte omdat ze er niet over vertelde.
Helaas leren we in onze opvoeding niet de keerzijde van onze bescheidenheid. Hoe we onszelf daarmee soms te kort kunnen doen zoals je ziet in bovenstaande voorbeelden.
Bescheidenheid is maar een deel van ons
Tijdens het opgroeien heb je geleerd dat als je bescheiden bent, dat je daarmee liefde en waardering kreeg van je opvoeders. En dat je niet werd afgewezen of genegeerd. En dus ging je je vaker ingetogen en bescheiden gedragen. Bepaalde delen van jou verdwenen naar de achtergrond en werden niet meer zichtbaar voor de buitenwereld.
Jouw bescheiden deel kwam op de voorgrond te staan en daar had je tijdens het groter worden veel profijt van. In het gedachtegoed Voice Dialogue noem je jouw bescheiden deel een primaire subpersoon of primaire ik. Naast dat bescheiden deel heb je nog veel andere delen zoals de Innerlijke Criticus, de Perfectionist, de Pleaser, etc. En voor de duidelijkheid: je bent niet die delen, je hebt ze. En het probleem is niet dat je ze hebt, maar dat je je er teveel mee geïdentificeerd hebt. Met Voice Dialogue leer je de Manager van die delen te worden.
Lees hier meer over Voice Dialogue.
Waarom het zo moeilijk is om zichtbaarder te worden
Zoals je net las, is het bescheiden deel van jou een deel dat jou als jong kind geholpen heeft. Nu je ouder wordt en er andere verwachtingen van jou zijn, kan dit deel je in de weg zitten.
Ik deel met jou de 3 belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk voor jou is om zichtbaarder te worden.
- Je zichtbare kant is verstoten geraakt.
Vanuit Voice Dialogue bekeken is het deel in jou dat zichtbaar wil en kan zijn, naar de achtergrond verdwenen. Bij de ene persoon is dat deel verstoten geraakt (denk aan: ‘Kijk eens wat ik kan’) en bij de ander is het überhaupt nog niet tot ontwikkeling gekomen.
Waarom het dus zo moeilijk is om zichtbaarder te worden is omdat je bent gaan geloven dat jouw zichtbare kant (die dus onzichtbaar is) er niet mag zijn. Het gedrag van dat deel hoort niet. Het risico ligt op de loer dat je afgewezen of in de steek gelaten wordt, als je zichtbaarder wordt. En misschien nog niet eens zichtbaarder maar als je arrogant wordt. En in de steek gelaten worden is evolutionair gezien onze grootste angst. Want als je in de steek gelaten wordt, kom je er alleen voor te staan en dat was iets wat je in de prehistorie niet zou overleven. Nu wel uiteraard, maar ons oude brein is helaas nog steeds zo geprogrammeerd dat we dit (onbewust) nog altijd geloven. Proberen om meer zichtbaar te zijn, maakt je gespannen, zenuwachtig en gestrest. Je voelt je nu eenmaal niet comfortabel om het deel van jou te laten zien wat zo lang verstoten is geweest.
- Zichtbaar worden. Hoe dan?
Een andere reden waarom we het moeilijk vinden om zichtbaar te worden is dat we niet weten hoe we dat moeten doen. We hebben geen goede voorbeelden gehad. Je hebt dit gedrag nog nooit eerder vertoont. Dus geen idee hoe je dit moet aanpakken. Hier komt de nodige onzekerheid bij kijken. Wellicht heb je al een keer een training Profileren gevolgd en heb je wel veel geleerd maar heb je het nog niet toegepast, omdat je overtuigingen nog steeds in de weg zitten. Wellicht ontbreekt er veiligheid of begeleiding op of buiten het werk om dit gedrag toe te passen.
- Je wilt niet worden als die arrogante collega’s
De laatste belangrijke reden waarom zichtbaarder worden zo’n grote uitdaging is, is het volgende. Wat wij ab-so-luut willen voorkomen is dat wij worden zoals die, in onze ogen, arrogante collega die ik in de inleiding beschreef. Zijn of haar gedrag zorgt ervoor dat jij in je bescheiden comfortzone blijft. En dat je niet met 1 teentje in het koude water bungelt om te voelen hoe het is. Alles is beter dan witte voetjes halen, slijmen bij de baas en je collega’s. Dan nog liever onzichtbaar. Onzichtbaar maar wel transparant.
Bescheidenheid én zichtbaarheid: een heerlijk duo
Zou het niet geweldig zijn als je zowel bescheiden als zichtbaar kan zijn? Op de voorgrond én op de achtergrond. Niet of-of maar en-en. Geloof het of niet maar meer zichtbaar worden is ook voor jou weggelegd. Zoals je net gelezen hebt, is er een deel in jou die meer zichtbaar kan en wil zijn. Bij zichtbaarder worden gaat het erom dat je de juiste balans vindt tussen jouw kwaliteit bescheidenheid en zichtbaar worden op momenten dat het nodig is. Zonder dat het je een energielek, stress en slapeloze nachten kost. Jouw bescheiden deel hoeft dus niet weg, sterker nog: hij verricht nog steeds belangrijk werk. Hij hoeft alleen niet meer altijd zo hard te werken voor jou. Zodat er wat ruimte komt voor jouw zichtbaarheid. En je zelf de keuze hebt welk deel je wanneer inzet. Zo kan het samen een mooi duo worden.
In het kort
In deze blog heb je kunnen lezen waarom het zo moeilijk is om zichtbaarder te worden als je een bescheiden mens bent. Meer zichtbaar worden is ook voor jou weggelegd en belangrijk daarbij is om de juiste balans te vinden.
Wat ik je bied
Wil je onder begeleiding werken aan je zichtbaarheid? Wil je ontdekken hoe jij daar op jouw eigen manier vorm aan kunt geven? Zonder stress en spanningen? Bekijk hier wat ik in loopbaancoaching voor je kan betekenen. Of plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek in.