fbpx

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Een tijdje geleden schreef ik over proactiviteit. Ik schreef ook dat pro actief gedrag te ontwikkelen is. Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed op hebt en verspil je weinig energie aan dingen die je niet kunt veranderen.

Stephen Covey bedacht de cirkel van invloed en betrokkenheid. Zit je veel in je cirkel van betrokkenheid dan gaat het vaak om dingen die jou wel bezighouden en invloed op jou hebben, maar die je zelf niet kunt veranderen. Neem als simpel voorbeeld het weer. Het is er en je kunt het niet veranderen. Als je bedacht had vanmiddag te gaan wandelen terwijl het regent, dan kan je er flink van balen maar veranderen kan je het niet. In je cirkel van betrokkenheid zijn betekent vaak dat je je machteloos voelt, dat dingen je voor je gevoel overkomen en dat je je slachtoffer voelt. Door in je cirkel van betrokkenheid te blijven wordt het aantal zaken waar je wel invloed op hebt steeds kleiner.

Ben je daarentegen in je cirkel van invloed dan wordt deze cirkel steeds groter en jij steeds pro actiever. Weer even terug naar het weer; je wil gaan wandelen en het regent nog steeds flink. Wat kan je wel doen? Een goede paraplu opsteken en toch gaan. Of alvast met je Belastingaangifte aan de slag zodat je kan wandelen als het weer opklaart. Op deze manier besluit jij dat het weer geen invloed heeft op jou en voel je je veel beter.

Wil jij pro actiever worden? In mijn coachingsgesprekken maak ik gebruik van de cirkel van invloed en betrokkenheid om inzicht te geven in wat iemand bezighoudt en hoe hij zijn cirkel van invloed kan vergroten. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

#cirkelvaninvloed #cirkelvaninvloedenbetrokkenheid #covey

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?