Algemeen

Algemeen

Een coach is niet hetzelfde als een therapeut. Het is sneller, doelgerichter en gericht op veranderingen in je denken, doen en voelen. Kenmerkend voor coaching is dat er altijd sprake is van een gelijkwaardige relatie en dat de gecoachte het doel bepaalt.

Vaak komen mensen bij mij omdat ze een werkgerelateerde vraag hebben en zoeken naar een oplossing. Daar blijkt vaak een meer persoonlijke vraag achter te liggen. Door daar samen naar te kijken wordt het oorspronkelijke vraagstuk duidelijk en kun je ermee aan de slag. De coach adviseert niet, maar begeleidt jou in jouw leerproces en laat jou je eigen oplossingen en nieuwe mogelijkheden vinden. Dit vraagt van de gecoachte een actieve houding en de bereidheid om wat er op je pad komt aan te gaan.

 

Waar komt de term coach vandaan?

 

De term coach komt vanuit de Franse taal; coche. Het Franse en later (rond 1500) Engelse woord voor een wagen om reizigers te verplaatsen van de ene naar de andere plaats. De besturing van de koets werd coaching genoemd. To coach staat voor het vervoeren van een waardevol persoon.

In 1840 is het woord voor het eerst gebruikt in Oxford Engeland. Een privé-leraar doelde hiermee op de studenten die zich moesten voorbereiden op een tentamen. In 1889 werd de term overgenomen in de sportwereld. Iemand bedoelde met ‘to coach’ de begeleiding van het roeiteam. Het woord kreeg steeds meer betekenis en kwam steeds meer tot leven. In 1988 was de term coaching volledig ingeburgerd. Inmiddels kan gesteld worden dat de ene helft van Nederland, de andere helft coacht. Bron: Wikipedia.

Waarom kiezen voor een coach?


Een coach helpt jou met het verhelderen van je vraag, het ordenen van je gedachten en het begrijpen van je gevoelens. Door een coach houd je bovendien focus op je leerdoel en voorkom je uitstelgedrag. Bij coaching krijg je als het ware ‘de stok achter de deur’. Ook biedt een coach veel veiligheid om te oefenen en te leren en te werken aan een meer helpende mindset.

 

Lees hier meer over het coachtraject, e-mailcoaching en het loopbaantraject.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?