Dit is waarom je je niet serieus genomen voelt

Niet-serieus-genomen-worden

Anderen laten weten wat je leest?

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je zit in een werkoverleg en doet mee aan een discussie, maar niemand reageert op wat je zegt. Helemaal niemand! De anderen lijken je zelfs niet te zien. Of je komt met voorstellen voor verbeteringen maar op de een of andere manier worden jouw ideeën nooit overgenomen. Dan kan het zijn dat je je niet serieus genomen voelt. Dat je denkt dat je over het hoofd gezien wordt en niet gewaardeerd wordt. Collega’s negeren je. En je wordt nergens bij betrokken, vind je.

Het kan ontzettend pijnlijk zijn als je je niet serieus genomen voelt. Dat je geen invloed hebt, maakt je machteloos. Daardoor voel je je slachtoffer van je omgeving. Het remt je om vaker van je te laten horen. Het heeft toch geen zin, denk je.

In deze blog lees je wat de reden is waarom je je niet serieus genomen voelt. En wat de gevolgen daarvan zijn. En je leert wat je daar zelf aan kunt doen.

Slachtoffer van je omgeving of van jezelf?

Het kan zo zijn dat je in een organisatie werkt waar mensen zich over het algemeen niet gezien voelen. Of dat je bijvoorbeeld geen aansluiting vindt in het team. Dat wat je doet voor je gevoel niets uitmaakt. Mensen nemen je niet serieus. Als je in zo’n cultuur bent beland, is dat gewoon pech hebben. Tegelijkertijd is dit niet het hele verhaal. Zeker niet als je al eerder dit gevoel had. Ik geloof dat er altijd een wisselwerking is tussen de mens en zijn omgeving. De kernvraag is hier: Wat doe ik (jij als lezer dus) dat jij (de ander: collega, partner, leidinggevende, etc.) zo doet?

"Wat doe ik dat jij zo doet?"

Waarom je je niet serieus genomen voelt

Het liefst had je hier gelezen dat het allemaal en alleen maar aan de ander ligt. Zij nemen jou niet serieus en jij kan daar helemaal niks aan doen. Dat snap ik. Echter door zo te blijven denken, blijf je in een machteloze positie. Daarom is het beter om onder ogen te zien dat er een reden is waarom je het gevoel hebt dat anderen jou niet serieus nemen.

Nadat ik de belangrijkste reden heb onthuld, ga ik in op de nadelige gevolgen hiervan.

Het gevoel niet serieus genomen te worden, zit in jezelf

In het overgrote deel van situaties waarin mensen het gevoel hebben dat ze niet serieus genomen worden, hebben anderen niet de bewuste intentie om hen dat gevoel te bezorgen. Mensen zien anderen niet expres over het hoofd. De waarheid is dat, terwijl jij gelooft dat anderen je niet serieus nemen, het in feite zo is dat je jezelf niet serieus neemt. En dat je daarom gelooft dat anderen dat ook niet doen. Dit fenomeen heet projectie en gaat volkomen onbewust.

Dit gevoel over jezelf, dat je ver weg gestopt hebt en waarvan je je niet bewust bent, wordt vaak veroorzaakt door een negatief zelfbeeld. Het kan zijn dat je je in je jeugd niet gezien voelde of dat wat je wilde of voelde er niet toe deed. In coachgesprekken vertellen mensen regelmatig dat zij broers of zussen hebben waar vroeger de meeste aandacht naartoe ging door bijvoorbeeld gedragsproblemen, een aandoening of een handicap. Dat ouders daardoor weinig ruimte hadden om jou te zien. Waarschijnlijk paste je je aan en zorgde je dat je niemand tot last was (want je ouders hadden het al zo zwaar). Je kunt het gevoel hebben dat je gevoelens door je ouders niet serieus genomen werden. En daardoor kan je de conclusie getrokken hebben dat je ‘toch niet serieus genomen wordt’. Met alle gevolgen in het heden van dien. Overigens deden je ouders dit niet bewust.

Oké, nu weet je dat het gevoel niet serieus genomen te worden waarschijnlijk in jezelf zit. En dat het zo is dat je niet alleen in je huidige werk dit gevoel hebt, maar ook in eerdere functies. En dat je ook in je vriendengroep over het hoofd gezien wordt. En wellicht bij je partner, tijdens een training, etc. Hoe is het voor jou om je te beseffen dat het gevoel in jou zit en dat je daar zelf wat aan kunt veranderen? Voordat ik uitleg wat je eraan kunt doen, deel ik eerst wat de gevolgen zijn van dit gevoel in jezelf.

Je gedraagt je naar je overtuigingen

Het gevoel niet serieus genomen te worden is een (belemmerende) overtuiging geworden die jouw gedrag onbewust beïnvloedt. Als je gelooft dat je niet serieus genomen wordt:

  • Maak je jezelf onzichtbaar en/of klein (je kunt je in sommige situaties letterlijk klein voelen).
  • Toon je onvoldoende zelfvertrouwen, kom je onzeker over.
  • Deel je niet je kennis en ervaring.
  • Ben je misschien wel de clown van het team of de vriendengroep. Daarmee laat je zien dat ze voor een lolletje bij jou moeten zijn maar niet voor een goed gesprek.
  • Praat je onduidelijk, je kunt je standpunten en ideeën niet goed overbrengen waardoor anderen jouw waarde niet goed kunnen inschatten.
  • Ben je gesloten, mensen weten niet wat ze aan je hebben en vragen je niet snel om je mening.
  • Toon je onvoldoende begrip en belangstelling voor anderen en hun standpunten. Soms neem je anderen ook niet serieus.
  • Gedraag je je of kleed je je niet volgens de sociale normen. Hoewel het belangrijk is om jezelf te zijn, kan het soms handig zijn om je enigszins aan te passen aan de geldende norm.

Kortom, onbewust heb je manieren gevonden waarop je steeds bevestigd wordt in die aloude kernovertuiging over jezelf. Zie je wel, mensen nemen me niet serieus.

Je kunt je voorstellen dat jouw overtuigingen een enorme impact kunnen hebben op je dagelijks functioneren. Het zijn jouw gedragingen, het doen en laten, die ervoor zorgen dat anderen je niet altijd serieus nemen, je over het hoofd zien en je niet waarderen zoals het zou moeten. Dit is confronterend maar in de meeste gevallen wel de waarheid. De conclusie is dan ook dat je zelf iets kunt en moet doen, om serieus genomen te worden. En niet meer over het hoofd gezien te worden.

Neem jezelf serieus

Nu je weet dat je wat te doen staat, wil je ook graag weten wat je kunt doen. Hier volgen een aantal mogelijkheden.

Werk aan je zelfvertrouwen

Zoals we geconstateerd hebben, ligt een gebrek aan zelfvertrouwen waarschijnlijk ten grondslag aan het gevoel niet serieus genomen te worden. Werk, eventueel onder begeleiding, aan je zelfvertrouwen. Het doel is dat je jezelf serieus gaat nemen. Komt dat eenmaal van binnenuit, dan gaan anderen jou ook meer serieus nemen. Dat betekent dat je werkt aan je belemmerende overtuigingen.

Werk aan je zichtbaarheid en je communicatieve vaardigheden

Oefen met het verbeteren van je zichtbaarheid en duidelijkheid in je communicatie. Dit kun je doen met begeleiding van een coach die tegelijkertijd met jou werkt aan het veranderen van je overtuigingen. Natuurlijk kun je ook vaardigheidstrainingen volgen maar dit biedt niet altijd garanties voor gedragsverandering zolang overtuigingen je nog in de weg zitten.

Word je bewust van jezelf

In dit proces is het belangrijk dat je je meer bewust wordt van jezelf. Kijk naar jezelf alsof je een buitenstaander bent. Hoe denk je dat je op anderen overkomt? Hoe is je houding, hoe ben je gekleed, hoe is je uitstraling? Hoe communiceer je met anderen? Hoe empathisch ben je? Kijk wat je daaraan kan en wil veranderen. Reflecteer achteraf dus regelmatig op situaties waarin je je niet serieus genomen voelde. Hoe maakte je contact met anderen? Hoe was je houding? Wat was de situatie en wat was jouw aandeel daarin?

Jezelf serieus nemen

Zoals eerder gezegd is er waarschijnlijk één persoon die jou niet serieus neemt en dat ben je zelf. De vraag is dan ook; waarin mag jij jezelf serieuzer gaan nemen? Ga je regelmatig over je grenzen, zeg je vaak ja terwijl je nee bedoelt? Heb je veel stress en negeer je dat meestal? Neem je te weinig rust? Heb je ambities maar wuif je die weg omdat je dat toch niet voor elkaar denkt te krijgen? Allemaal signalen dat je jezelf wat serieuzer mag nemen.

Zo serieus hoeft nou ook weer niet

Als ik het woord ‘serieus’ typ, voel ik een frons op mijn voorhoofd verschijnen. Ik vind soms dat we onszelf en het leven ook een beetje té serieus nemen. Het mag allemaal ook wel met een korreltje zout; al die verwachtingen die we hebben van onszelf en anderen, van de wereld, van ons werk. Het is belangrijk om de dingen ook in perspectief te blijven zien. Het leven is kort, dus het is fijn als je ook kan genieten. En daar bewust aandacht aan te geven.

Wees alert op vermijdingsstrategieën

Werken aan een dergelijk thema is niet gemakkelijk. Op dit moment sta je misschien nog te popelen om te beginnen, nu je weet dat je hier zelf invloed op hebt. Als het dan even wat spannend wordt, kan het zijn dat er opeens zo’n stemmetje is. En dat dan zegt: eigenlijk is het niet belangrijk dat anderen je serieus nemen, als je jezelf maar serieus neemt (wat je nog niet doet ;-)). Dit is een slimme truc van ons brein (of eigenlijk een van onze ikken) om je te beschermen tegen bepaalde onzekerheden. Meer informatie over onze ikken vind je bij Voice Dialogue: een bus vol ikken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van dit soort strategieën en te leren het ongemak te weerstaan als je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

In het kort

Je hebt gelezen waarom je je soms niet serieus genomen voelt. Het kan misschien een schok voor je zijn dat dit gevoel in jezelf zit. Je hebt gelezen wat hiervoor de belangrijkste reden is en hoe je je er onbewust voor zorgt dat anderen je over het hoofd zijn gaan zien. Of dat ze je niet serieus nemen. Je hebt hier geen schuld aan maar bent er wel verantwoordelijk voor. Tenslotte heb ik wat mogelijke stappen met je gedeeld om hieraan te werken.

Verder lezen

Wat ik je bied

Wil jij de verantwoordelijkheid nemen en jezelf meer serieus nemen? Wil je werken aan je zelfvertrouwen, zichtbaarheid of communicatie? Ik help je graag op weg. Bekijk hier het coachtraject of plan hieronder een kennismakingsgesprek.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?