Durf jij te falen?

Faalangst

Anderen laten weten wat je leest?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst.

Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie.

Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te gaan in de ogen van anderen of de angst om iets niet te kunnen. En de dingen die je tegen jezelf zegt, maken dat je niet aan nieuwe dingen begint, niet met voorstellen komt om iets op te pakken en ook niet vraagt om feedback.

En dat is jammer want je ontneemt jezelf de kans om te leren en je verder te ontwikkelen. Wanneer je last van faalangst hebt, heb je overwegend een fixed (ofwel een vaste) mindset. Je gelooft dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn. Je hebt het of je hebt het niet. Heb je het niet, dan gelooft iemand met een vaste mindset dat je het ook niet kunt ontwikkelen. Dus wat is dan de zin om het te proberen? Je loopt alleen maar de kans om fouten te maken.

Door een andere, een growth (groei) mindset aan te nemen en dus te werken aan de onderliggende overtuigingen kan je van een verlammende faalangst afkomen. Als je overwegend een groei mindset hebt, dan geloof je dat kwaliteiten en vaardigheden te leren zijn. Dat je juist leert door fouten te maken en leert van feedback. Om de angst om te falen te doorbreken gaat het erom dat je de dingen gewoon gaat doen. En dat je leert zien dat als je fouten maakt, je nog steeds goed bent als mens. 

 

Wie roept er zo hard dat je niet mag falen?

Als je last hebt van faalangst, dan heb je waarschijnlijk ook last van het stemmetje dat roept dat je absoluut niet mag falen of fouten mag maken. En dat je beter niet kan beginnen aan wat je je had voorgenomen. Die innerlijke stem is die van je Innerlijke Criticus. Door zo hard te roepen, wil hij voorkomen dat je faalt zodat je niet afgewezen wordt door anderen. Hij beschermt jou dus. Vroeger, toen je nog klein was, was dit een effectieve manier. Maar nu je volwassen hebt, zit dit je in de weg.

Het is goed om te beseffen dat jij niet de Innerlijke Criticus bent. En dat het ook niet waar is wat hij te vertellen heeft. Door je meer bewust te worden van je Innerlijke Criticus, kan je ook bewustere keuzes maken om je wat te stretchen; uit je comfortzone te gaan.  

 

Welke spannende taak heb jij al een tijd voor je uitgeschoven die je graag zou willen oppakken? Wat is de kleinst mogelijke stap die je zou kunnen zetten richting je doel? Welk gevoel geeft het je op als je dat vandaag nog doet?

Verder lezen?

Lees hier meer informatie over faalangst. Wil je meer weten over de Innerlijke Criticus? Lees dan Leven met je Innerlijke Criticus.

Wat ik je bied

Zoek je iemand die jou begeleidt bij het anders leren omgaan met je faalangst? Bekijk hier het coachtraject of plan hieronder direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Illustratie: the bald guy

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?