Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Coach-zelfvertrouwen

Anderen laten weten wat je leest?

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar.

Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen denken, maar omdat de problemen door het verliezen van hun baan uiterst serieus kunnen zijn. 

Ik werd geraakt door het contrast tussen de worst die deze groep werd voorgehouden (‘er komen allemaal nieuwe beroepen bij’) en de werkelijke situatie die ze zelf schetsten.

Waar je als 55+’er tegenaan loopt

Een voorbeeld. De 58-jarige alleenstaande Lia is onlangs haar baan in de verpleging verloren. In de bijna 40 jaar dat ze dat werk deed, heeft ze een goed salaris opgebouwd. Ze komt erachter dat ze voor dat salaris nergens meer aan de slag kan. Het salaris waarvoor ze wel kan gaan werken, bezorgt haar hoofdbrekens. Hoe moet ze met een loon net boven het minimum haar rekeningen betalen? Ze zou best naar een goedkopere woning willen, maar die zijn simpelweg niet voorhanden. 

Lia komt er ook achter dat zij met haar waardevolle, maar eenzijdige werkervaring niet zomaar een carrièreswitch kan maken. Omscholing kost veel tijd en geld. En wie neemt nu een werkzoekende van die leeftijd aan zonder enige ervaring?

Kortom: een veel lager betaalde baan accepteren leidt tot een financieel fiasco, maar niks doen is geen optie. Zie dan maar eens buiten de kaders te denken. Dit soort situaties kunnen veel onzekerheid en angst oproepen. De angst waardoor je bevriest en niet meer kunt kijken welke mogelijkheden je wel hebt. De angst én hopeloosheid die ik bij de netwerkbijeenkomst ook zag.

Toch is er een aantal dingen die je wel kunt doen om fit te zijn voor de arbeidsmarkt.

5 oefeningen voor meer arbeidsmarktfitness

1) breng, eventueel met een coach, je kwaliteiten in kaart. Als je zicht hebt op waar je goed in bent, kan dit je meer zelfvertrouwen geven.

2) onderzoek welke beroepen de kwaliteiten vragen die jij in huis hebt. Zo kan je misschien niet meer terug naar het basisonderwijs, maar zou je wellicht wel aan de slag kunnen in de kinderopvang of in het volwassenenonderwijs 

3) creëer inzicht in je financiën. Het geeft rust om te weten hoe je er financieel voorstaat. Welke niet noodzakelijke uitgaven kunnen stopgezet worden als dat nodig is? Mensen houden graag hun financiën op hetzelfde niveau en dat is logisch. Heb er vertrouwen in dat je het redt, ook met wat minder inkomen

4) maak een overzicht van je netwerk: wie werkt waar en kan mogelijk iets voor jou betekenen. Zorg dat zij weten wat je zoekt.

5) zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Als je mentaal en fysiek goed in je vel zit kan je eventuele tegenslagen beter aan.

Een ver-van-je-bed-show

Als je dit leest als 40’er kan ik me voorstellen dat je denkt dat dit een ver-van-je-bed-show is. Ik durf echter te beweren dat als 55+’ers zo’n 10-15 jaar geleden goede begeleiding hadden gekregen bij hun carrièreplanning, de problemen niet zo groot waren geweest als nu. 

De tweede helft voor de veertiger

Met de snel veranderende arbeidsmarkt heb je nu nog voldoende tijd om na te denken over en anticiperen op aanpassingen die je kunt doen. Hoe ga jij de tweede helft van je carrière doorbrengen?

Stel jezelf met regelmaat de volgende vragen:

1) wordt mijn werk nu of in de toekomst ‘bedreigd’ door technologische ontwikkelingen? Is er straks minder van mijn werk of verdwijnt het helemaal? Kan ik over 15 jaar mijn geld nog verdienen met dit werk?

2) krijg ik nog energie van mijn werk? Doe ik eigenlijk waar ik goed in ben? Kan ik het fysiek of mentaal nog aan? En hoe zal dat in de toekomst zijn?

3) hoe staat het met mijn kennisniveau (goed/redelijk/slecht)? Bij redelijk/slecht; wat is er nodig om mijn kennisniveau te verhogen?

4) hoe ziet mijn financiële situatie er in principe uit over 15 jaar? Zijn mijn lasten lager of hoger en wat betekent dit voor mijn inkomen?

5) overweeg je al een tijdje om iets anders te gaan doen, dan is het nu tijd om een plan te maken. Wat is er nodig voor een carrièreswitch of om zelfstandig ondernemer te worden.

Carrière maken is niet het doel

Dit is geen pleidooi voor hard werken en steeds hoger komen op de carrièreladder. Voor een gezond en gelukkig leven is nou eenmaal een inkomen en dus werk nodig en aangezien je daarmee zo’n 40 tot 50 jaar van je leven doorbrengt kan je er het beste maar voor zorgen dat dat werk is dat past bij je kwaliteiten en dat je er je energie in kwijt kunt.

Overweeg jij, al dan niet noodgedwongen, een carrièreswitch maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan hier verder: Wat je moet weten als je een carrièreswitch wilt maken. 

Wil je aan de slag met je loopbaan?

Ik bied zowel een uitgebreid als een verkort loopbaantraject. Het verkorte traject is erop gericht om in korte tijd veel over jezelf te leren en direct aan de slag te gaan met het ontbrekende zelfvertrouwen zodat je echt stappen gaat zetten. 

Wil je aan de slag? Maak dan hieronder direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Wat wil jij lezen in de volgende blog? Laat hieronder je reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?