Hoe kan je iemand coachen die een vol hoofd heeft? Nou, gewoon heel praktisch, door eerst samen je hoofd leeg te maken. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de slag?’
Velen van ons zijn bekend met een vol hoofd. We piekeren en malen ons soms suf. Herken jij je in onderstaand lijstje?
- Heb ik dat wel goed gedaan?
- Ik moet nog …. vandaag
- Wat als….
- Als ik niet zo …… was, dan……
- Waarom is hij/zij niet een beetje meer …..
- Waarom moest mij dit overkomen?
- Wat zullen ze wel niet van me denken?
- Ik wil/moet eigenlijk…….
Kortom, allerlei gedachten, waaronder weer overtuigingen zitten die voor onszelf niet altijd zichtbaar zijn. Zo’n vol hoofd zorgt ervoor dat je onrust hebt, gespannen of gestresst bent. Je kunt je er ook onzeker door voelen. En kenmerkend is, dat je niet in actie komt. Terwijl je dit wel heel graag wilt.
De sessie: de grote warboel
De sessie die volgt, laat mooi zien hoe praktisch coaching kan zijn. Voor mijn cliënt was alles wat er in haar leven speelt één grote warboel geworden. In haar hoofd. Want zoals ze zelf zei: ‘overal staan laatjes open’. Van haarzelf maar ook van anderen. Waar zij niks mee hoeft maar zich wel verantwoordelijk voor voelt. En zolang die laatjes open staan, voelt ze zich overprikkeld. En heeft ze een vol hoofd. Het gevolg is dat ze snel in oude patronen schiet. Ik zie het ook aan haar; haar kaken stijf op elkaar wat zoveel betekent als ‘even doorbijten’.
Eerst van een vol hoofd af
En natuurlijk zou het dan effectief zijn om te onderzoeken wat die oude patronen zijn om die vervolgens te doorbreken. Maar soms is het in coaching nodig om eerst alles wat er in je hoofd zit te ordenen. Want het kan zo zijn dat is er letterlijk geen ruimte over is om jezelf toe te staan om naar diepere lagen te kijken. Soms weet de cliënt niet eens wat zich in zijn of haar hoofd afspeelt. Dat inzichtelijk maken, kan al voor veel rust zorgen.
We kijken wat er allemaal speelt op dit moment. Zowel in haar privéleven als in werk blijken een aantal zaken haar erg bezig te houden.
Niet alles is van jou
In de privé-situatie die speelt, onderzoeken we haar rol in het geheel en hoe ze er anders naar kan kijken. En anders kan doen. Ook legt mijn cliënt het verband tussen deze en een eerdere situatie. De handvatten die ze in een van onze eerdere gesprekken kreeg, kan ze nu ook weer toepassen. We staan ook stil bij wie er verantwoordelijk is voor de laatjes die openstaan. ‘Ben jij verantwoordelijk voor álle laatjes?’, vraag ik. Ze lacht. En beseft dat er heel veel is dat ze mag loslaten. De opluchting en ontspanning is duidelijk te zien.
Op werkgebied staat haar een verandering te wachten. Door over de impact van de verandering te praten, komt ze erachter dat ze veel zin heeft in de nieuwe uitdaging. En ze verwacht dat ze het goed aan zal kunnen. Iets nieuws starten, betekent iets anders achterlaten. Ook daar besteden we aandacht aan. Dit geeft vertrouwen en rust.
Laatje open, laatje dicht
In ruim een uur hebben we hard gewerkt. We hebben structuur aangebracht in haar gedachten. De laatjes zijn weer gesloten. We praten er nog even over na. Zo’n sessie geeft haar rust, vertrouwen en ruimte. Ruimte om betere keuzes te maken en zich niet te verliezen in oude patronen. Vol energie gaat ze de komende weken tegemoet.
Verder lezen?
Ben je geïnspireerd en wil je verder lezen? Bekijk dan ook eens:
Wat ik je bied
Heb jij ook behoefte om overzicht te krijgen over wat er speelt in je leven? Wil je graag rust in je hoofd en rust in je lijf? Wil je leren zien en loslaten wat niet van jou is, zodat je energie overhoudt om aan de slag te gaan met wat bij jou hoort? Een APK-gesprek is zeer geschikt om je hoofd leeg te maken. Lees meer over het APK-gesprek of plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek.