Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt opgepikt en je medewerker gaat ermee aan de slag. Het loopt allemaal wel. Maar met een andere medewerker verloopt het stroef. Je hebt het idee dat je de woorden eruit moet trekken en dat jij degene bent die hard aan het werk is. Wat je ook probeert, de medewerker komt niet in beweging. Het lijkt wel of je op de verkeerde deur staat te kloppen. En dat klopt ook wel als je de deurentheorie van Paul Ware mag geloven.
Effectief communiceren met de 3 deuren van Paul Ware
Deze theorie is niet alleen goed toepasbaar bij psychiatrische patiënten, overal waar communicatie plaatsvindt kan deze theorie gebruikt worden. Zo wordt deze theorie al veelvuldig toegepast in coaching en in het leidinggeven.
Hoe werken de Deuren precies?
Iedereen heeft dus de 3 genoemde deuren: het denken, voelen en doen. Bij het maken van contact is het belangrijk om te beginnen met de ‘open’ deur. De open deur is voor iedereen de deur waardoor het makkelijkst contact gelegd kan worden, ook wel de voorkeursdeur. Klinkt eenvoudig, maar zo is het niet. Want iedereen heeft een eigen voorkeursdeur. Stel dat jouw open deur de doen deur is en je maakt contact met medewerkers door het gesprek te beginnen met wat zij vandaag gaan doen. Je zult dan merken dat je bij sommige medewerkers een goede aansluiting vindt. Zij hebben waarschijnlijk net als jij ook de doen deur als open deur. Bij andere medewerkers lopen de gesprekken wat stroever omdat zij een andere open deur hebben. Je voelt weerstand of medewerkers reageren defensief.
Als je goed contact hebt kunnen maken, kan je naar de doel deur (de deur waardoor verandering bereikt kan worden). Voor de duidelijkheid, hier kan je alleen komen, als je eerst door de juiste open deur bent gegaan. En het gaat hierbij om de open deur van de ander en niet jouw deur. Of de juiste doel deur gekozen hebt merk je aan het verdere contact. Merk je weerstand of verstart je medewerker, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde deur als doel deur gekozen.
De derde deur is het valluik. Wanneer je bij het eerste contact maken onbewust door deze deur bent gegaan, zal je direct merken dat het gesprek niet kan stromen. Je voelt weerstand. Alsof er een betonnen muur is opgetrokken tussen jou en de medewerker. Wanneer je echter van de open deur, naar de doel-deur bij het valluik terecht komt, dan kan daar de grootste verandering plaatsvinden.
Even een voorbeeld.
Peter is al een paar jaar de leidinggevende van Jim. In een tweewekelijks gesprek bespreken ze de stand van zaken van een project waar Jim aan werkt. Beiden hebben de doen deur als open deur. Peter vraagt wat Jim het weekend gedaan heeft en hij vertelt daar heel open over. Het gesprek gaat vloeiend over naar het project waar Jim aan werkt. Hij vertelt waar hij staat en wat hij de komende week wil doen. Hij merkt wel dat er druk is om het project op tijd op te leveren. Alleen kan Jim het niet, maar ook delegeren is lastig. Via de 2e deur kan Peter kijken of daar wat verandering in kan komen. Inmiddels weet Peter dat de doel deur van Jim de denk deur is. Wanneer hij zich daar niet van bewust is, kan Peter per ongeluk in het valluik van Jim terecht komen. Peter kan dan aan Jim vragen: hoe voelt het om een deel van het project te delegeren? Maar aangezien voelen zijn valluik is zal Jim in deze fase van het gesprek ongetwijfeld dichtklappen.
Effectiever is het om Jim te vragen welke oplossingen hij zelf bedacht heeft om het project op tijd op te leveren. Hoe denkt hij over het delegeren van een deel van het project? Als dit voldoende is onderzocht, kan Peter naar het valluik van Jim en vragen hoe het voor hem voelt om een deel van zijn werk over te dragen. Of door te vragen hoe het voelt om hierover even gesproken te hebben.
Het gaat er dus om dat je in jouw communicatie aansluit bij jouw medewerker. Je medewerker zal de gesprekken met jou als fijner gaan ervaren, waardoor de band tussen jullie kan worden verstevigd.
Hoe open je de juiste deur?
Het zou heel prettig zijn als de medewerkers aan jou zouden vertellen wat hun voorkeursdeur is en wat hun valluik is. Maar heel eerlijk gezegd, weten medewerkers dit meestal niet van zichzelf. Maar ze laten het je wél zien.
Allereerst is het voor effectief communiceren van belang om bij jezelf te onderzoeken wat jouw drie deuren zijn. Ben jij vooral een denker, een doener of een voeler? Hoe maak je het eerste contact? Wanneer voel jij je in het contact met anderen het snelst op je gemak. Hoewel je in de gesprekken met anderen altijd de deuren van de anderen als uitgangspunt neemt, is het wel belangrijk om te weten hoe het bij jou zit. Wij zullen op de automatische piloot namelijk altijd starten vanuit onze eigen voorkeursdeur; de open deur. En in communicatie met je medewerkers is het belangrijk om die impuls te leren onderdrukken en te beginnen met bewuster en effectiever je gesprekken te voeren.
Vervolgens kun je met vallen en opstaan gaan ontdekken wat de drie deuren van je verschillende medewerkers zijn. Maak eens een scan van je team. Observeer ze eens; hoe knopen zij gesprekken aan met anderen? Wie zijn de denkers, doeners en wie de voelers? Dan heb je de voorkeursdeur al te pakken. Vervolgens ga je in gesprekken kijken hoe je via hun open deur naar hun doel deur kunt komen. Bij sommige medewerkers is het wat makkelijker om te ontdekken dan bij anderen. Heb je de doel deur ontdekt en heb je het gebied van het onderwerp van gesprek voldoende onderzocht (het ‘stroomt’ in het gesprek), dan is dat het moment om naar het valluik te gaan.
Effectiever communiceren samengevat
Zoals je gelezen hebt, is er een manier om effectief met anderen te communiceren. De 3 deuren; de open deur, de doel deur en het valluik. Heb je de juiste deur en de juiste volgorde te pakken, dan verloopt de communicatie voor beiden een stuk prettiger. De belangrijkste boodschap voor effectiever communiceren is om het valluik in eerste instantie te vermijden. Uiteindelijk werk je daar naartoe, maar wel in de juiste volgorde. En heb je in die juiste volgorde het valluik uiteindelijk bereikt, dan is daar de grootste winst te behalen.
Wat ik je bied
Wil je effectief leren communiceren en leidinggeven? Loop je vast in patronen als pleasen, perfectionisme, een gebrek aan assertiviteit, te groot verantwoordelijkheidsgevoel of het gevoel om binnenkort door de mand te vallen? En wil je daarmee onder begeleiding aan de slag? Lees dan hier meer over het coachtraject of plan hieronder direct een gratis kennismakingsgesprek in.
Bron: Ontdek Process Communication (2016) – Booklight – Lefeuvre, J.
Illustraties: The bald guy