Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Onzekerheid-coach

Anderen laten weten wat je leest?

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen zich tijdens de menstruatie nog steeds zelfverzekerd konden voelen. In de tijd dat Always net de vleugeltjes introduceerde, was ik mijn tijd ruim vooruit. Tegenwoordig is maandverband met verschillende geuren overal te koop. En inderdaad; de reclame vertelt ons impliciet dat je niet onzeker mag zijn.

Als je mijn vorige blog ‘Mannen mogen wel huilen, maar niet te hard, oké?’ gelezen hebt, dan weet je dat er een taboe rust op onzeker zijn. Het is ‘not done’ om onzeker te zijn en al helemaal niet om het te laten blijken. Want dan ben je zwak in de ogen van anderen, of je komt op z’n minst niet sterk over.

Wat zijn de gevolgen van het taboe op onzekerheid? Stel dat je je onzeker voelt en dit niet durft te uiten.

  1. Fake it and you’ll never make it

Als je niet over je onzekerheden kunt praten, verdwijnt het niet. Sterker nog. Als je probeert je onzekerheid te verbloemen is dat als een bal onder water drukken. Laat je hem los dan springt hij met grote kracht boven water. Op een moment dat het nét niet lekker uitkomt. Doen alsof kost onnodige energie. Bovendien ontwikkel je je niet op het gebied waar je het juist zo nodig hebt.

  1. Stop met pleisters plakken

Door het taboe kan het zijn dat je geen hulp zoekt bij degenen die jou echt kunnen helpen of doorverwijzen. In plaats daarvan zoek je lapmiddelen die het probleem moeten oplossen. Denk aan een thuisstudie of online cursus. Praten met een goede vriend of vriendin kan heel behulpzaam zijn maar wees alert als iemand alleen maar met je meepraat. Dit helpt je niet verder.

  1. Ben jij de nieuwe Brad Pitt of Julia Roberts?

Een gevolg van het taboe op onzekerheid kan ook zijn dat je in de nabijheid van anderen niet meer jezelf kunt zijn. Je komt meer van jezelf af te staan en in het slechtste geval verlies je de verbinding met jezelf en de ander. Dat wordt dus een rol spelen, zolang als je het volhoudt…

  1. Wat voor jou geldt, geldt ook voor de ander

Ook een gevolg is dat je van een ander ook niet door hebt dat hij of zij onzeker is. Achter de grote mond van je collega kan een klein hartje schuilen dat maar niet zichtbaar wil worden. Hierdoor zal jij de ander niet op de juiste manier kunnen aanvoelen en helpen. Want in plaats van even te gaan zitten en luisteren, pik je de grote mond niet en geeft een steek onder water terug. Twee mensen met hun onzekerheden die elkaar niet kunnen ontmoeten, omdat eerlijk uitkomen voor je twijfels of onzekerheden te kwetsbaar is. Ja, dan is het veel beter om elkaar verbaal een koppie kleiner te maken. 😂

Alle reden dus om ons te ontdoen van dit onnodige taboe. Ik ben er nog niet uit hoe we dit kunnen doen, maar ik houd jullie natuurlijk op de hoogte.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Wat wil jij lezen in de volgende blog? Laat hieronder je reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?