Hé leidinggevende, bij wie kan jij eigenlijk terecht?

APK-gesprek, APK-coachgesprek

Anderen laten weten wat je leest?

Ervaar je je leidinggevende rol wel eens als zwaar?

Is er weinig ruimte om je gevoelens uit te spreken?

Heb je wel eens je hart uitgestort bij de verkeerde en had je daar achteraf spijt van?

Mis je iemand om je zorgen tegen te uiten en mee te sparren over situaties die spelen in de organisatie? Zodat je weer nieuwe energie hebt om zaken aan te pakken? 

In deze blog houd ik een pleidooi voor het belang van een onafhankelijke, oordeelloze en veilige sparringpartner om je welzijn en de effectiviteit in je rol te verbeteren. En ik bied daar een oplossing voor: het APK-gesprek.

Als manager, teamleider of supervisor hebt je meestal een veelzijdige rol en grote verantwoordelijkheden. Hoe groot of klein de organisatie ook is. Je staat voor de uitdaging om niet alleen je eigen werk te managen, maar ook dat van je team. Als een koolmeesje op een waslijn bij windkracht 12 balanceer je tussen het behalen van organisatiedoelen, het aansturen van medewerkers en het zorgen voor een goede werksfeer. Daarbinnen heb je rekening te houden met beleid, procedures, regels en de geldende cultuur. En met de belangen van de medewerkers versus de organisatiebelangen. Ga er maar aanstaan!

Leidinggeven kan daardoor zwaar zijn, zowel op professioneel als op emotioneel vlak. Naast het dragen van de verantwoordelijkheid voor het succes van het team, neem je als manager dagelijks beslissingen die effect hebben op je medewerkers. Dit gaat gepaard met de nodige gevoelens en emoties. Van jezelf en van je medewerkers. Dit kan leiden tot emotionele belasting, wat op termijn kan resulteren in stress, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Vaak leidt het tot een afname van je welzijn.

Kwetsbaarheid is er niet bij

Veel leidinggevenden die ik spreek, vinden het moeilijk om toe te geven dat ze het zwaar hebben in hun rol. Er wordt vaak verwacht dat ze het wel even fixen. Dat ze overal een oplossing voor hebben en dat die ook werkt. Daarbij past het beeld van een sterke leidinggevende die, mocht hij al gevoelens hebben, ze niet zomaar zal tonen. Hulp en steun vragen past daar ook niet bij. En dit is precies het voorbeeld dat zij krijgen van hún leidinggevenden. De onbewuste boodschap: zo doen we het dus hier.

Daar komt bij dat leidinggevenden, naar ‘goed’ voorbeeld van hun leidinggevenden, steeds harder gaan werken, meer hun best gaan doen, hogere verwachtingen hebben van zichzelf en hun medewerkers en altijd bereikbaar zijn. Bij gebrek aan balans leidt dit uiteindelijk tot chronische stress, overspannenheid of burn-out. En tot een afname van de motivatie, energie en betrokkenheid.

Op zich is er niets mis mee als je als leidinggevende hard werkt en graag goede prestaties wilt behalen. Een probleem wordt het wanneer je als leidinggevende onvoldoende mogelijkheden hebt om je gevoelens, zorgen en teleurstellingen te uiten. Bijvoorbeeld omdat er niemand is om je gevoel bij uit te spreken. Of omdat je niemand hebt om mee te sparren. Dit kan ervoor zorgen dat je vastloopt in je werk en moeite krijgt met het oplossen van problemen en het behouden van een positieve werksfeer. Het gevolg: je wordt steeds minder effectief in het geven van leiding én het plezier gaat eruit.

Zorg ook goed voor jezelf

Als leidinggevende ben je gewend om om te kijken naar je mensen. Je vindt het belangrijk dat zij optimaal kunnen functioneren en goed in hun vel zitten. Medewerkers hebben meestal naast jou ook hun collega’s om mee te praten. Maar wie heb jij? Wie kijkt er naar jou om? Is er iemand, een sparringpartner, in de organisatie bij wie jij je veilig genoeg voelt om je zorgen en onzekerheden te uiten? En is dat iemand die objectief en zonder oordeel met jou onderzoekt hoe je effectiever kan functioneren? Waarmee je samen even afstand kunt nemen van de organisatie en met jou kijkt wat er nú nodig is. 

Ik kan het belang van een uitlaatklep, bijvoorbeeld in de vorm van een coach of sparringpartner, niet genoeg benadrukken. Anders kan het leidinggeven een eenzame en zware bedoeling worden. Door regelmatige gesprekken kan je je emoties én je stress beter reguleren. Waardoor je beter in je vel zit en een fijnere leidinggevende bent voor je medewerkers.

Vind een sparringpartner

Sparringpartners zijn er in alle soorten en maten. In deze blog focus ik me op de interne en externe sparringpartner. Er zitten voor- en nadelen aan interne en externe sparringpartners. Van beiden beperk ik me tot de voordelen.

Voordelen van een sparringpartner in je organisatie (bv HR-professional, vertrouwenspersoon, collega-leidinggevende)

  • Is bekend met de organisaties, richtlijnen, de medewerkers.
  • Kent jou waarschijnlijk als mens.
  • Je kunt makkelijk even binnenlopen.
  • Je kunt leren hoe anderen het aanpakken (bv van een collega-leidinggevende).

Voordelen van een externe sparringpartner

  • Kijkt zonder oordeel met je mee.
  • Is niet belast met kennis over de organisatie.
  • Door van tevoren een afspraak in te plannen heb je een stok achter de deur om aan de slag te gaan. Externe afspraken zeg je minder makkelijk af.
  • Ingebrachte zorgen, onzekerheden en problemen blijven vertrouwelijk.
  • Meer ruimte voor gevoelens en emoties.

APK-gesprekken voor je welzijn

Wil jij af en toe sparren met een onafhankelijke coach, zonder dat je aan een coachingstraject vastzit? Wil je de leidinggevenden die aan jou rapporteren, een klankbord of sparringpartner bieden? Bijvoorbeeld omdat er tijdelijk geen HR-professional beschikbaar is. Ik bied leidinggevenden en medewerkers losse APK-gesprekken. Spreekt het idee van af en toe een los gesprek je aan? Bekijk dan hier het APK-gesprek of plan hieronder een gratis kennismaking. Dit kan zowel in Woerden als online.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Wat wil jij lezen in de volgende blog? Laat hieronder je reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?