fbpx
Perfectionisme

Share This Post

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan.

Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich veel aantrekken van de mening van anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je faalangst ontwikkelt en nergens meer aan begint. Of dat je zoveel energie verliest dat je uiteindelijk burn-out raakt.

Aan de basis van perfectionisme ligt angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, om te falen of geen controle te hebben. Dit is ook de reden dat het vaak niet helpt om tegen een perfectionist te zeggen dat het allemaal wel wat minder mag. Tenzij je ook werk aan de onderliggende mechanismen.

Het vraagt van iemand om het perfectionisme onder ogen te komen en te onderzoeken wat je wil bereiken met het perfectionistische gedrag. Wat levert het je op en wat wil je vermijden? Waar ben je bang voor?

Het is goed om je te realiseren dat jouw lat misschien op 140% ligt en dat de 80% van een ander ook echt goed genoeg is. Daag jezelf eens uit om onder je lat te komen en kijk wat er gebeurd. Misschien merk je dan wel dat je opeens energie overhoudt voor andere dingen.

#coachingonfriday

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?