Je bent iets met een Polly-4 fiets

Anderen laten weten wat je leest?

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen?

Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes om het huizenblok. Na een paar weken haarscherpe bochten nemen waren de zijwieltjes zo verbogen dat ze de grond niet meer raakten. Mijn zelfvertrouwen groeide met de dag. Dus zei ik tegen mijn moeder: ‘Als je nu mijn zijwieltjes er niet afhaalt, fiets ik nooit meer’. Met klamme handjes stapte ik vervolgens op mijn fiets en reed de tuin uit. Met een scherpe bocht naar links, mijn vrijheid tegemoet. Mijn moeder bleef met de zijwieltjes in haar handen verbaasd achter.

Een mooi voorbeeld van hoe je door te doen meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Na wat oefening ben je je er niet eens meer van bewust dat je het ooit zo spannend vond. We hebben allemaal ooit leren lopen, fietsen, autorijden en een nieuwe school bezocht, een sollicitatiegesprek gevoerd, etc. Zaken die we nu vanzelfsprekend vinden, maar ooit nieuw waren.

Toen we klein waren, wisten we niet beter. We leerden door te doen en werden we steeds beter. Als we ouder worden, zijn we ons meer bewust van wat er mis kan gaan. En wat anderen daarvan zullen vinden. We hebben overtuigingen over wat er gebeurt als we falen. Dit houdt ons tegen om gewoon maar te doen. 

Het principe ‘Niet durven, toch doen!’* ben ik veelvuldig toe gaan passen. Zo nam ik me voor om vaker alleen ergens op af te stappen, omdat je dan sneller met mensen in contact komt. Zo ben ik naar Spaanse les geweest, tennislessen gaan volgen, met een stel onbekenden een spelletjesgroep begonnen en heb ik meerdere cursussen en workshops bijgewoond. Ook naar netwerkbijeenkomsten ga ik het liefst alleen. Natuurlijk was dat in het begin spannend, maar nu is het iets waar ik niet meer bij na hoef te denken. En dat is bevrijdend.

Verder lezen?

Wil je aan de slag met je zelfvertrouwen? Lees dan ook de volgende blogs:

Wat ik je bied

Ik begeleid mensen om te leren omgaan met onzekerheid. Zodat zij ondanks de onzekerheid toch stappen kunnen zetten. Cliënten geven aan dat ze niet alleen meer zelfvertrouwen hebben gekregen maar ook meer rust en ontspanning hebben gevonden en meer kunnen genieten. Wil jij dit ook? Lees dan meer over een coachtraject of plan hieronder direct een kennismakingsgesprek in.

* Boek van Susan Jeffers (Niet durven, toch doen! Adviezen & technieken om angst en besluiteloosheid om te buigen in kracht en actie).

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?