Je kan het aan!
Welk gedrag heb jij ontwikkeld door je onzekerheid?
Schaamte belemmert je om stappen te zetten
Nog een voorbeeld. Jim is teamleider op een financiële afdeling. Hij is een bescheiden man die niet graag op de voorgrond treedt. Hij kan het goed vinden met zijn medewerkers en ze krijgen veel ruimte van hem om hun taken op hun manier uit te voeren. Jims nieuwe leidinggevende is niet tevreden over het reilen en zeilen op de afdeling en heeft hem de boodschap gegeven dat hij van Jim verwacht dat hij meer op de voorgrond moet treden en een ‘echte’ leider moet zijn. Jim schaamt zich dat hij niet de faciliterende, ruimte gevende leidinggevende kan zijn die hij is. Het zal daarom lastig voor hem zijn om de verwachtingen van zijn leidinggevende waar te maken.
Waar schaam je je voor?
Wat zit je nog in de weg?

Naast schaamte kan er nog meer zijn wat je in de weg zit. Hierover gaat het boek ‘Niet durven, toch doen!’ van Susan Jeffers. In Amerika is het boek een klassieker, in Nederland ten onrechte heel wat minder bekend. Jeffers schrijft over 3 niveaus van angsten die mensen kunnen hebben:
Niveau 1
Niveau 1 angsten omschrijft Jeffers als dingen die gebeuren en dingen die actie vereisen. Voorbeelden daarvan zijn:
Dingen die gebeuren
Ziek worden
Alleen komen te staan
Veranderingen
Financiële zekerheid kwijtraken
Ontslagen worden
Dingen die actie vereisen
Van baan veranderen
Fouten maken
Spreken in het openbaar
Een vriendschap verbreken
Voor jezelf opkomen
Niveau 2
Het tweede niveau heeft te maken met je innerlijke gemoedstoestand en kan bijvoorbeeld je gevoel van eigenwaarde aantasten. Wanneer je jezelf beschermt tegen niveau 2-angsten, begrens je je mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.
Angst voor:
Afwijzing
Succes
Mislukking
Afkeuring
Gezichtsverlies
Falen
Niveau 3
Onder alle angsten, ligt de grootste angst van allemaal, namelijk:
‘Ik kan het niet aan’.
‘Is dat alles?’ zal je nu misschien denken. Heel eenvoudig gezegd komt het erop neer dat onder elke angst de angst ligt, dat wat ons overkomt, we dat niet aan zouden kunnen.
Voorbeelden:
Niveau 1
Ik kan het niet aan als ik mijn baan zou verliezen.
Niveau 2
Ik kan het niet aan als ik afgewezen zal worden.
Niveau 3
Bestaat alleen nog maar uit: ‘ik kan er niet tegen’.
Volgens Jeffers is het enige wat ons te doen staat meer vertrouwen ontwikkelen in ons eigen vermogen om alles wat er gebeurt aan te kunnen. Zelf zou ik daaraan toe willen voegen dat je ook veerkracht nodig hebt, om na het vallen op te staan en door te gaan.
Je kan het aan!
Nu je dit weet kun je, telkens als je gevoelens van onzekerheid ervaart, gaan onderzoeken wat dat gevoel je wil vertellen. Wat is het precies waar je bang voor bent of wat je niet aan zou kunnen? Stel dat je bang bent dat mensen je niet meer vriendelijk vinden. Vervolgens stel je jezelf de vraag ‘is het waar dat ik dat niet aankan?’ Mocht je denken dat dit inderdaad zo is, wat heb jij dan nodig om dit wel aan te kunnen? Wie of wat kan jou daarbij helpen?
Coaching voor het vergroten van zelfvertrouwen
De inzichten uit dit artikel kunnen je helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Een coach kan je vervolgens helpen met dit inzicht vertalen naar de praktijk (oefenen met nieuw gedrag en hierop reflecteren bijvoorbeeld), zodat je zelfvertrouwen en/of zelfbeeld daadwerkelijk verbeteren.
Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan op hier voor meer informatie of maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Photo: Valentine Lacoste on Unsplash.com