Jezelf zijn: het mooiste wat er is

Jezelf-zijn-coach

Anderen laten weten wat je leest?

Echt jezelf zijn. Hoe vaak in je leven heb jij het gevoel dat je dat bent? Is dat altijd en bij iedereen? Regelmatig? Bij een handjevol mensen? Hou je een (groot) deel van jezelf verborgen omdat je gelooft dat je niet goed genoeg bent? En voel je je regelmatig niet lekker in je vel omdat je niet jezelf kunt zijn?

Leef je eens in hoe het zou zijn als je vaker jezelf kan zijn in sociale situaties. In een werkoverleg zeg je wat je vindt, los van wat anderen vinden. Je kiest iets uit je kledingkast omdat je het graag draagt en niet omdat je denkt dat anderen het mooi vinden. En na je werk plof je op de bank neer, ook al hoor je in je hoofd de stem van je moeder die zegt dat je niet mag niksen. Hoe zou het zijn als je in meer situaties jezelf kunt zijn? Hoe zou je je voelen? Wat zou het betekenen in je leven?

Ik vind mezelf zijn het mooiste wat er is. Eerlijk gezegd lukt het mij ook niet erg goed om te doen alsof. Hoewel het niet in elke situatie lukt om mezelf te zijn, streef ik ernaar om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Dit levert mij veel rust en vertrouwen op.

In deze blog lees je wat er nodig is om meer jezelf te zijn. We kijken naar hoe het eruit ziet als je niet jezelf kunt zijn en wat de gevolgen zijn. Ik vertel meer over authenticiteit en ik leg uit wat er nodig is om meer jezelf te zijn.

Hoe het eruit ziet als je niet jezelf bent

Allereerst wil ik met jou kijken hoe het eruit ziet als je niet jezelf bent bij anderen. Wellicht herken je je in een deel of misschien wel in alle genoemde punten.

  • Je houdt jezelf in, bijvoorbeeld je verdriet of boosheid. En in plaats daarvan laat je blijdschap zien
  • Je komt niet uit voor dingen die je leuk vindt, waarvan je denkt dat anderen dat stom of raar vinden en je daarom misschien belachelijk kunnen maken (voorbeelden zijn muziekstijl, kledingstijl, hobby’s). Je verbergt dit bewust voor anderen omdat je je schaamt. Ga bijvoorbeeld eens na wat je van jezelf niet laat zien op social media.
  • Je onthoudt je van je eigen mening of praat anderen naar de mond
  • Je doet dingen die je niet wilt omdat je wil voldoen aan de verwachtingen van anderen
  • Je doet dingen niet omdat je bang bent voor wat anderen ervan zouden kunnen vinden
  • Bewust of onbewust laat je aan anderen delen van jezelf zien die graag gezien worden (zoals de pleaser, de perfectionist, de regelaar, de verantwoordelijke, de harde werker)
  • Je doet dingen graag zoals ze horen
  • Je voelt je vaak niet op je gemak bij anderen
  • Je gedraagt je anders in verschillende situaties en verschillende mensen
  • Je houdt graag de controle op hoe je overkomt
  • Je wilt graag een positief beeld over jezelf bij de ander creëren

Kenmerkend is dat je bang bent voor afwijzing (dit kan een letterlijke afwijzing zijn, maar ook het gevoel belachelijk gemaakt of uitgelachen te worden) of je bent bang voor het oordeel van anderen. Je hebt het idee dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Uit bovenstaande opsomming is op te maken dat jezelf zijn vooral een sociale aangelegenheid is. Jezelf zijn als je alleen bent, is vaak niet zo moeilijk. Een uitdaging wordt het pas als er anderen bij betrokken zijn.

Gevolgen van niet jezelf zijn

Om te beginnen is het zo dat anderen je niet echt kennen. Ze weten niet echt wie je bent, wat je leuk vindt en wat niet. Ze weten ook niet wat echt belangrijk voor je is. En ze weten niet echt wat ze aan je hebben. Dit kan bij jou zorgen voor een gevoel van isolement of gebrek aan verbinding.

Niet jezelf zijn levert vaak ook stress, spanningen en onrust op. Je loopt vaak op je tenen, houdt jezelf in en onderdrukt kanten van jezelf die er volgens jou niet mogen zijn. Dit alles kost onbewust veel energie. Welke prijs betaal jij voor niet jezelf zijn?

De veilige keuze

Het is heel normaal om je enigszins aan te passen aan bepaalde situaties. En ook dat je je soms onzeker voelt over jezelf. Hoewel we wel weten dat we vaak niet onszelf zijn bij anderen, is dit vaak toch een veilige, automatische keuze voor ons. We dragen al zo lang een masker dat dit inmiddels comfortabel voelt. Jezelf zijn vraagt moed en doorzettingsvermogen.

Authentiek zijn als alternatief

Veel mensen verlangen naar een authentiek leven. Een leven waarin zij zichzelf kunnen zijn. Doen wat ze belangrijk vinden. Een leven waarin ze de verwachtingen van anderen hebben losgelaten. Authentieke mensen zijn trouw aan wie ze zijn, los van wat anderen van hen vinden. Meer jezelf zijn is een proces wat de moeite waard is, maar wat zeker niet gemakkelijk is. Je moet namelijk bereid zijn te gaan staan voor je eigen normen, waarden en overtuigingen én die uitspreken. Je snapt wel dat dat ontzettend spannend kan zijn.

Authentiek zijn geeft een gevoel van vrijheid. Je bent in staat je eigen weg in te slaan los van wat anderen daarvan zullen vinden. Jezelf zijn zorgt er ook voor dat je je meer verbonden voelt met anderen. Je hoeft namelijk niks achter te houden en je laat jezelf meer zien.

Betekenis van authentiek zijn

Een ander woord voor jezelf zijn is dus authenticiteit. En dit betekent zoveel als leven naar je waarden, overtuigingen en persoonlijkheid. Dus trouw zijn aan waar je in gelooft en daar ook naar handelen. Je laat jezelf zien met al je mooie en ook je minder mooie kanten. Je krachtige kanten en ook je kwetsbare kanten.

Authentiek leven betekent niet dat je een makkelijk of gelukkig leven hebt, en ook geen perfect leven. Wanneer je meer jezelf kunt zijn, zal je wel meer rust en ontspanning ervaren. En je merkt dat je meer kunt genieten omdat je doet wat echt belangrijk voor je is. De moeite waard om mee aan de slag te gaan, toch?

Kan je wel altijd jezelf zijn?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je wel altijd jezelf kan of moet zijn. Het antwoord is nee. Het is natuurlijk een mooi streven om zoveel als kan jezelf te zijn. In alle rollen die je vervult. Maar soms is het gewoonweg niet verstandig of veilig genoeg om helemaal jezelf te zijn en dat is helemaal prima. Ik vind het zelf vooral belangrijk dat je je bewust bent wanneer je wel en niet jezelf bent en hoe dit komt.

Wat is er nodig om meer jezelf te zijn?

Als je vandaag besluit meer jezelf te zijn, dan is het proces naar een authentiek leven al begonnen. Mooi toch? Om meer jezelf te zijn bij anderen is er dus wat werk aan de winkel. Ik neem 6 aspecten met je door waar je vanaf vandaag aan kunt werken.

1. De verwachtingen van anderen loslaten

Als sociale wezens hebben wij behoefte aan de goedkeuring en waardering van anderen. Dit zorgt ervoor dat we ons veilig en prettig voelen. Het voorkomt ook dat we afgewezen en in de steek gelaten voelen (onze oer-angst). Het is dus heel normaal dat we proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Of dat we de dingen willen doen zoals het hoort. Het is echter niet realistisch om aan alle verwachtingen te voldoen.  Zeker als deze ingaan tegen onze eigen normen, waarden, behoeften en verlangens. En je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken.

Wat opvalt is dat we vaak dénken dat anderen iets van ons verwachten, terwijl we dit niet gecheckt hebben. We hebben het vaak zelf ingevuld. Best confronterend om te weten, als je bedenkt dat deze verwachtingen ons vaak tegenhouden om echt onszelf te zijn. Natuurlijk kunnen er ook werkelijk verwachtingen van jou zijn. Denk aan een vader die graag een betere toekomst voor zijn kinderen wil, en hen pusht om door te studeren.

Onze opvoeding speelde een grote rol in hoe we geworden zijn. Als we geleerd hebben om het anderen naar hun zin te maken (pleasen), dan denken we dat anderen nu nog deze verwachtingen van ons hebben.

Om meer jezelf te kunnen zijn, laat je het beste de verwachtingen die je denkt dat anderen van jou hebben los. Als je dat kunt, kan dat al heel bevrijdend zijn.

2. De angst voor wat anderen van je vinden loslaten

Een beetje in lijn met de verwachtingen houdt ook de angst voor wat anderen van ons vinden, ons in de greep. Ook dit vullen we vaak in en beïnvloed wat we van onszelf laten zien. Als we bv opeens willen stoppen met pleasen, dan geloven we dat anderen dat zullen afkeuren. Als je deze angst los kan laten, kom je ook weer een beetje dichter bij jezelf.

Veel mensen worstelen met deze angst. Ik heb dat zelf ook lang gedaan. Inmiddels weet ik dat de angst niet nodig is. Daarom schreef ik er een boek over met de titel ‘Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden‘. Je vindt het als e-book in de webshop.

3. Jezelf beter leren kennen

Als je meer jezelf wilt zijn, is het belangrijk om te weten wie je bent. Wat zijn je normen, waarden en overtuigingen? Waar ben je goed in? Wat zijn je kernkwaliteiten en valkuilen? Welke delen van jou mogen er zijn en welke delen heb je leren wegstoppen? Hoe meer je over jezelf weet, hoe meer je jezelf kunt zijn.

4. Zoek mensen op die jou accepteren zoals je bent

Bij de ene persoon voel je je prettiger dan de ander. Om echt jezelf te zijn, is het fijn als je omringd wordt door mensen die jou accepteren en waarderen zoals je bent. Dat zijn mensen die niet steeds kritiek uiten of proberen jou te veranderen. Zoek dus mensen die jou en je mening respecteren. Dit zijn mensen die zelf ook authentiek zijn. Denk eens aan mensen in je omgeving. Wie zie je zichzelf zijn en wie niet?

5. Leer vaardigheden

Als je al langere tijd niet gewend bent om jezelf te zijn, dan is het goed om ook te werken aan bepaalde vaardigheden. Een eerste belangrijke vaardigheid is bewustwording. Zonder bewustwording geen verandering. Wees je eens wat bewust van wanneer je jezelf bent en wanneer niet. In welke situaties of bij wie zeg je niet wat je wel denkt? Bij welke mensen kleed je je anders dan je graag zou doen? Bij wie besteed je extra aandacht aan bv je uiterlijk of je huis netjes maken als je visite krijgt?

Andere vaardigheden kunnen zijn:

  • je leren uitspreken, je mening geven
  • voor jezelf opkomen, nee zeggen
  • voor jezelf kiezen (ipv de ander pleasen)
  • leren ontspannen

6. Accepteer jezelf

Heb je jezelf wat beter leren kennen? Dan is het ook belangrijk dat je jezelf accepteert. Dat je oké bent met je mooie en minder mooie kanten. En dat je deze durft te laten zien. Als je namelijk niet werkt aan zelfacceptatie, dan zullen er altijd (grote) delen zijn die je voor anderen weghoudt. En dat betekent dat je niet jezelf bent. Dat je je mogelijk schaamt voor wie je bent. En dat staat jouw groei naar authenticiteit in de weg. Zelfacceptatie betekent dat je je goed genoeg voelt over jezelf. En als je je goed genoeg voelt, kan je meer jezelf zijn.

Begin vandaag

Wil je authentiek zijn, dan is het het beste om ‘gewoon’ te beginnen. Neem een bewust besluit dat je vaker jezelf wilt zijn. En begin in kleine stapjes. Als je niet gewend bent om vaak jezelf te zijn, is het een illusie om te denken dat je dit vanaf nu altijd en bij iedereen kunt. 

Bedenk dat het een proces is dat tijd en bewustwording kost. Het kan een uitdaging zijn omdat sociale normen en verwachtingen sterk aanwezig kunnen zijn.

Welke van de 6 aspecten van jezelf zijn, spreken jou aan? Waar kan je vandaag nog mee beginnen? Begin bijvoorbeeld om voor jezelf op te schrijven waar je staat op elk van de 6 aspecten en kijk waar de eerste winst te behalen is.

In het kort

In deze blog heb ik je meegenomen in een onderwerp wat mij na aan het hart ligt: jezelf zijn. Je hebt kunnen lezen hoe het eruit ziet als je niet jezelf bent en wat de gevolgen kunnen zijn. Vervolgens heb ik wat meer verteld over authenticiteit en hoe je hiermee aan de slag kunt, namelijk door:

  1. De verwachtingen van anderen los te laten
  2. De angst voor wat anderen van je vinden, los te laten
  3. Jezelf beter te leren kennen
  4. Mensen te zoeken die jou accepteren zoals je bent
  5. Vaardigheden te leren
  6. Jezelf te accepteren

Verder lezen?

Is je interesse gewekt en wil je verder lezen? Over dit onderwerp schreef ik een e-book met de titel Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden. Een hoopgevende kijk op een veelvoorkomende angst. Je bestelt hem in de webshop.

Wat ik bied

Wil je onder begeleiding leren om meer jezelf te zijn? Lees dan hier meer over het coachingstraject of plan hieronder zelf een gratis kennismakingsgesprek in.

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?