Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Leren-loslaten

Share This Post

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was ik wanneer de dingen niet liepen zoals ik wilde. Vaak was het in mijn ogen de schuld van de ander. Ik kon de dingen niet loslaten. Pff, wat een energie kostte dat.

Totdat ik doorkreeg dat ik eigenlijk nauwelijks controle had over anderen en dat ik me meer op mezelf moest richten. Daar lag mijn invloed. Dat was het moment dat ik doorkreeg dat controle hebben enorm veel stress veroorzaakt. Het viel me ook op hoe vaak ik van slag was. Toen ik de dingen kon leren loslaten, voelde ik me enorm bevrijd en kreeg ik meer rust. Ik kon de dingen van het leven beter accepteren. Af en toe komt mijn Innerlijke Controleur nog even om de hoek kijken, maar nooit meer in die mate dat hij me in zijn greep krijgt. Wat een verademing!

In mijn blog ‘waarom we liever de controle hebben dan dat we loslaten’ heb je kunnen lezen waarom het zo moeilijk is om los te laten. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt wát we allemaal proberen te controleren. In deze vervolg-blog lees hoe jouw innerlijke Controleur is ontstaan en deel ik onderzoek- en schrijfopdrachten om te starten met de controle los te laten. Maar ik begin met de vraag voor te leggen of we wel alles moeten willen loslaten.

Moeten we wel alles willen loslaten?

Leren-loslatenAls cliënten bij mij in coaching komen, hebben zij vaak de wens om te leren loslaten. Niet meer overal bovenop te zitten. Ze zijn moe van het vechten, hebben last van stress en een gebrek aan energie. Niet alleen zij zelf maar ook hun omgeving wordt er moe van. Het gebeurt vaak dat cliënten veel bezig zijn met anderen, wat anderen horen te doen, hoe anderen moeten reageren en wat anderen van hen vinden. Meestal hebben ze dit niet in de gaten. Ze willen spontaner zijn en meer rust en ontspanning krijgen. Meer genieten in het moment. Een mooi streven om aan te werken. Is het daarvoor nodig om alles los te laten? Je zult het met me eens zijn dat de controle hebben je ook veel heeft opgeleverd. En in de toekomst zal blijven doen.

Wij mensen zijn sociale wezens. Bijna al ons gedrag is erop gericht om erbij te horen. Om opgenomen en geaccepteerd te blijven in de groep en er niet buiten te vallen. Dit zorgt ervoor dat we meestal sociaal wenselijk gedrag laten zien, meestal aangeleerd in ons gezin van herkomst of binnen de cultuur.

Stel je eens voor dat je perfectionistisch bent en je wil daar graag vanaf. Je bent moe van de hoge lat die je hebt en steeds maar controleren of je het wel goed genoeg doet. Het moet altijd maar beter. Je denkt dat als je je perfectionisme loslaat, dat alles dan opgelost is. Hoe zou het dan zijn als je je perfectionisme helemaal zou loslaten? Dat je alles wat je ooit heel goed deed opeens laat versloffen? Je gaat waarschijnlijk fouten maken, je wordt slordig en het werk, huishouden etc. is niet meer zoals anderen dat van je gewend zijn. De relatie met collega’s of gezinsleden kan hierdoor verslechteren, ze geven commentaar. In een werksituatie kan je leidinggevende zijn onvrede uiten over je werk. Wie weet leidt dit uiteindelijk tot ontslag.

Helemaal de andere kant opslaan is dan opeens niet meer zo veilig en prettig. In plaats van rust en ontspanning geeft het juist stress en spanningen. Het gevolg is dat je nóg perfectionistischer gedrag laat zien.

Mijn antwoord op de vraag of we wel alles moeten loslaten is dus nee. Het gaat om een betere balans vinden en bewuste keuzes maken tussen controle houden en loslaten.

Hoe ontstaat controlegedrag?

Totdat je deze blog las, ging je er waarschijnlijk vanuit dat jij zittend achter je laptop of lezend op je mobiel slechts uit 1 persoonlijkheid bestaat. Om uit te leggen hoe controlegedrag ontstaat, neem ik je mee in het gedachtegoed en de methode van Voice Dialogue (VD) en het ontstaan van de Controleur.

VD gaat ervanuit dat wij niet uit één persoon bestaan maar uit verschillende ikken ofwel subpersonen met allemaal hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Het volgende voorbeeld is vast herkenbaar: het is maandagmiddag en je komt moe uit je werk. Een deel van jou wil graag gezond koken voor je gezin. Maar een ander deel wil eigenlijk liever wat uitrusten en denkt: ‘we bestellen wel een pizza’. Vaak volgt er dan een innerlijke strijd die meestal gewonnen wordt door de kant in jou die het meest op de voorgrond staat. Een van je primaire ikken dus. Wil je meer weten over VD, klik dan hier.

Het ontstaan van de Controleur

Al vroeg in je leven leer je dat je controle moet uitoefenen op je omgeving om vervelende ervaringen te vermijden. Dus lach je als je wilt worden opgetild en probeer je flink te zijn als je gevallen bent zodat je te horen krijgt dat je een grote meid of jongen bent. Dit is het begin van de ontwikkeling van je persoonlijkheid. De Controleur of wel Beschermer is een van de eerste subpersonen die ontstaat. Hij is voortdurend alert op gevaren en kijkt hoe hij jou en je kwetsbaarheid het beste kan beschermen. Om dit te kunnen, heeft hij regels (meegekregen vanuit je ouders en de maatschappij) over hoe je je het beste kunt gedragen. Maar hij weet ook precies hoe anderen zich horen te gedragen.

De regels moeten je veiligheid garanderen en ervoor zorgen dat anderen je accepteren. En niet afwijzen. De Controleur zorgt dat je geen gekke dingen doet en je jezelf niet belachelijk maakt. Zo is je Controleur er mede voor verantwoordelijk dat je een presentatie tot in de puntjes voorbereid en ziet hij erop toe dat je het wel iedereen naar de zin maakt. Als dat een van zijn regels is tenminste.

Je kunt je voorstellen dat je leven, met zo’n alert en controlerend deel in jou, een stuk minder spontaan en natuurlijk verloopt als je soms zou willen. Hoewel je daar misschien wel eens van baalt, voelt de Controleur zo normaal en eigen dat je je er vaak volledig mee hebt geïdentificeerd. Jij bent de Controleur. Tot voor kort dan, want nu weet je dat de Controleur een deel van jou is. Wel een belangrijk deel trouwens.

De Controleur zorgt er ook voor dat verstoten ikken verstoten blijven. Zodra Jouw verstoten kanten zich zouden vertonen, kan de Controleur jouw veiligheid niet meer garanderen. Zodra hij weet welk gedrag (sociaal) wenselijk is, creëert hij een persoonlijkheid van verschillende ikken die is opgewassen tegen wat er op je pad komt. De verstoten kanten komen meestal niet meer naar voren, of slechts in een specifieke situatie of context (bijvoorbeeld alleen thuis). Het onder de duim houden van verstoten kanten kan je ongemerkt veel energie kosten.

Hoe kan je meer loslaten?

Zoals eerder gezegd gaat het er dus niet om dat je alles loslaat. Maar dat je een betere balans vindt tussen de controle hebben en loslaten. En dat je zelf een bewuste keuze maakt. In Voice Dialogue termen gesproken; dat je zelf aan het stuur van je innerlijke bus zit.

Nu je geleerd hebt over het bestaan van de Controleur kan je gaan beginnen met leren loslaten. Leren, omdat loslaten met nu eenmaal vallen en opstaan gaat. Ik deel een aantal onderzoek- en schrijfopdrachten die je kunnen helpen om meer los te gaan laten.

   1. Waar hou je controle op?
    De eerste stap is het krijgen van inzicht in jouw eigen controlegedrag. Schrijf voor jezelf op waar je zoal probeert de controle op te houden (klik hier voor de voorbeelden die ik genoemd heb in de blog over de controle hebben). Als je het zelf niet helemaal weet, bespreek het dan met je partner, kinderen of een goede vriend. Wees zo volledig mogelijk.

   2. Welke regels hanteert jouw Controleur?
    Iedereen heeft een Controleur, bij de een is hij wat duidelijker aanwezig dan anderen. Wanneer je graag de controle wilt houden, kan je er zeker van zijn dat de Controleur aan het stuur van jouw innerlijke bus zit. Tijd om in kaart te brengen welke regels hij hanteert in jouw leven. Schrijf minimaal 20 regels (en meer mag zeker) op waarvan de Controleur wil dat jij je aan houdt. Regels beginnen vaak met moeten of mogen. Bijvoorbeeld: ik moet altijd op tijd zijn, mensen moeten mij altijd aardig vinden, ik mag niet klagen. Als je het even niet meer weet, denk dan aan welke regels thuis belangrijk waren of kijk hoe je ouders nu nog in het leven staan. Vraag eventueel ook je partner wat hem of haar is opgevallen in jouw gezin van herkomst.Regels kunnen ook gaan over wat anderen moeten of mogen. Hierdoor ontstaan vaak verwachtingen die net zo vaak eindigen in teleurstelling. Een mooi voorbeeld is: mijn partner moet altijd attent zijn.

   3. Welke regels belemmeren jou om wat meer los te laten?
    Bekijk het lijstje met regels eens. Welke regels belemmeren jou om wat meer los te kunnen laten? Je kunt je voorstellen dat als je de regel hanteert: ‘ik moet elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten’ dat dit weinig ruimte biedt om los te laten.

   4. Welke regels wil je zélf houden?
    Om achter het stuur van je eigen bus te zitten is het belangrijk om bewustere keuzes te maken van de regels die jij wilt hanteren in je leven. Schrap de regels die je niet meer dienen, herschrijf eventueel en bedenk eventueel nieuwe regels die voor jou belangrijk zijn.

   5. Wat wil je precies leren loslaten?

  Maak de balans op van de inzichten uit de vorige stappen. Wat wil je precies loslaten? Schrijf dit zo uitgebreid mogelijk op en voeg daaraan toe wat het je oplevert als je meer loslaat.

   

   1. Geef ruimte aan verstoten kanten

     

    Je hebt gelezen dat de Controleur probeert je verstoten kanten, verstoten te houden. Om meer balans te ervaren is het belangrijk dat je ruimte geeft aan verstoten delen in jou. Als je de regel zoals geformuleerd bij punt 3 kunt ombuigen naar iets als ‘ik wil zoveel mogelijk gezond eten op tafel zetten’ dan biedt dat meer ruimte aan verstoten kanten zoals:

    1. – een wat meer relaxte kant, die graag eten wil bestellen of ‘doe eens gek’ uit eten wil
     – een kant die wat meer aan zichzelf denkt, mijn partner of kinderen kunnen ook een keer koken.

    Voor elke primaire kant (zoals de Perfectionist, de Pleaser, de Drammer, de Verantwoordelijke, de Goede moeder) is ook een verstoten kant aanwezig. Ga aan de hand van de regels die je hebt opgespoord, eens op zoek naar je primaire en verstoten kanten. Ruimte geven is soms niets anders dan er tijd voor maken. Iemand met een primaire kant die heel graag de boel aan kant heeft thuis, doet er goed aan af en toe even bewust te gaan zitten en niks te doen. In het begin voelt dat waarschijnlijk heel ongemakkelijk, maar het is absoluut een weg om in te slaan als je meer wilt loslaten. Loslaten en vasthouden gaat nu eenmaal niet samen. Het gaat erom dat je leert dit ongemak te verdragen.

   2. Wat is nou eigenlijk echt belangrijk?

  Vaak maken wij ons druk om de kleinste dingen. Wat anderen wel niet van je vinden, of je wel genoeg doet voor je kinderen of je ouders, de verwachtingen die je van anderen hebt (en die niet uitkomen), etc.

  Stel jezelf de vraag wat nu eigenlijk echt belangrijk voor je is. Stel dat jouw Controleur wil dat je je dienstbaar opstelt naar anderen, altijd voor iedereen klaarstaat. Wellicht is voor jou attent zijn of vriendelijkheid belangrijk. Bepaal voor jezelf hoe je daar op een gebalanceerde manier invulling aan kunt geven zonder dat dit ten koste gaat van jezelf. Zodat er ook ruimte is voor jezelf.

  Bepaal aan de hand van de regels van je Controleur wat écht belangrijk voor je is, bedenk ook waar je blij van wordt. Schrijf dit op. Geef de komende tijd ook ruimte aan wat voor jou echt belangrijk is, wat maakt het leven waardevol.

   

In het kort

In deze blog heb ik mijn antwoord gegeven op de vraag of we wel alles moeten loslaten. En heb je gelezen hoe jouw Innerlijke Controleur is ontstaan. Vervolgens heb ik een aantal onderzoek- en schrijfopdrachten met je gedeeld om een begin te maken met leren loslaten. Neem de tijd om de vragen te beantwoorden. Koop een mooi opschrijfboekje: jouw eigen loslaat-boekje.

Ik wens je veel succes in je zoektocht naar meer rust, ontspanning en balans en meer loslaten.

Verder lezen

Wat ik bied

De opdrachten die ik met je gedeeld heb, zijn onderdeel van een coachtraject gericht op leren loslaten. Wil je begeleiding bij leren loslaten en meer rust en ontspanning ervaren? Lees dan hier wat ik voor jou kan betekenen of plan hieronder direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Coach-zelfvertrouwen

Illustratie door: the bald guy

Bron: Thuiskomen in jezelf – Hal en Sidra Stone (2017)

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen die onzeker zijn, geloven dat ze

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Vrees jij dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? En geloof je dat je de enige bent die daar last van heeft? Dan help ik je uit je droom. Maar

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Een tijdje geleden schreef ik over proactiviteit. Ik schreef ook dat pro actief gedrag te ontwikkelen is. Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?