Leven met je innerlijke criticus

Innerlijke-Criticus

Share This Post

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt? 

Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij weet het zeker: binnenkort val je door de mand. 

Wat je ook probeert, het is een stem die je niet stil krijgt.

Die stem is je Innerlijke Criticus. En wat hij zegt, kan pijnlijk zijn.

De meeste mensen die ik spreek hebben veel last van hun Innerlijke Criticus en willen zo snel mogelijk van hem af. 

Misschien heb je ook wel eens geprobeerd om hem weg te drukken en kwam je erachter dat de kwetsende opmerkingen daardoor alleen maar heviger werden. De Innerlijke Criticus bezorgt je veel onzekerheid, spanningen en leed. Tijd om eens een onderzoekje te doen naar de Innerlijke Criticus. In deze blog lees je wie de Innerlijke Criticus is, hoe hij ontstaan is en wat de taak is van deze kritische stem. En je leest waarom je maar beter kan leren leven met je Innerlijke Criticus.

Zelf heb ik dus ook een Innerlijke Criticus. In november kwam hij zelfs veelvuldig langs. Na mijn Covid-besmetting liet hij me weten dat hij het ongelófelijk vond dat juist ik me had laten besmetten. En dat ik een slappeling was dat ik niet met een beetje vermoeidheid gewoon kon werken. Ik was een teleurstelling voor al mijn klanten. Gelukkig waren mijn klanten, met wie ik soms een afspraak meer dan eens heb moeten verzetten, een stuk begripvoller dan mijn Innerlijke Criticus. 😄

Wat zegt de innerlijke criticus?

Eigenlijk kan de Innerlijke Criticus op elk vlak wel iets op je aan te merken hebben. Bij vrouwen is de Innerlijke Criticus kritisch op uiterlijk, gewicht, je rol als partner, moeder, dochter, of je wel zorgzaam, aardig, knap genoeg bent. Bij mannen ligt de focus van de Innerlijke Criticus meestal op de prestaties. Meestal vindt hij dat je niet goed genoeg bent of hard genoeg werkt.

De Innerlijke Criticus is te herkennen aan het directe, kwetsende commentaar, zoals:
  • Je bent lui.
  • Je bent dik. Die jurk of broek kan echt niet.
  • Je bent niet aardig genoeg.
  • Je bent egoïstisch.
  • Je bent saai. Niemand wil met jou bevriend zijn.
  • Jouw prestaties lijken nergens naar. Nog even en je valt door de mand.

Een bus vol ikken

Hoewel het lijkt alsof jij degene bent die jouw leven leidt en af en toe bezoek krijgt van je Innerlijke Criticus, wordt je leven eigenlijk geleid door die ikken of subpersonen die in jou de boventoon voeren: je primaire subpersonen. Zij bepalen voor een groot deel je gedrag en hoe anderen jou zien. Je leven kun je zien als een Innerlijke bus, zelf zit je achter het stuur en de subpersonen zijn de passagiers van je bus. Als ze de kans krijgen, nemen ze het stuur over om vervolgens de richting op te gaan die zij willen. De Innerlijke Criticus is een van je primaire subpersonen. Andere veelvoorkomende subpersonen zijn de Pleaser, de Drammer, de Perfectionist.

Hoe ontstaan subpersonen?

Bijna al onze primaire ikken ontstaan in onze kindertijd. Als baby ben je na je geboorte volledig afhankelijk van je opvoeders en zal je alles doen om te overleven. Als je nog klein bent is dat bv door te huilen als je honger hebt of verschoond moet worden en te lachen als je blij bent en aandacht wilt. Als je ouder wordt, maar nog steeds kind, merk je dat sommige kanten van jou graag gezien worden door je ouders, andere opvoeders en leraren. Andere kanten van jou krijgen minder aandacht en waardering of worden soms zelfs afgekeurd. Om jezelf te beschermen tegen afkeuring, afwijzing en gekwetst worden, komen de verschillende subpersonen in je leven. 

Zo weet de Pleaser bijvoorbeeld dat je veel waardering krijgt als je aardig bent en veel voor anderen doet. Of de Perfectionist die kan rekenen op de goedkeuring van je omgeving als je alles perfect en netjes aanpakt. De perfectionist in jou voorkomt dus op die manier dat je afgewezen en gekwetst wordt.

 

Sommige van je ikken worden primair, en staan dus in jouw leven op de voorgrond. Andere ikken (het tegenovergestelde van je primaire ikken) raken verstoten of komen in het geheel niet tot ontwikkeling. Vaak ontstaan problemen wanneer het gedrag van je primaire ikken niet langer helpend is. Zo kan de combinatie van een Drammer, een Pleaser en een Perfectionist leiden tot overspannenheid of een burn-out. Vaak is het dan zo dat de verstoten kant (nog) niet in beeld is en dus ook niet beschikbaar is om in te zetten. Er is dan dus weinig balans.

Het ontstaan van de Innerlijke Criticus

Op dezelfde manier ontstaat de Innerlijk Criticus in jou, maar deze subpersoon heeft wel een hele bijzondere manier om jou te beschermen tegen gekwetst worden. Je Innerlijke Criticus komt in je leven wanneer je op een leeftijd komt dat je begrensd wordt. Maar ook wanneer je te maken krijgt met regels, wanneer je niet (meer) alles mag van je ouders. En wanneer je bekritiseerd wordt. 

Om je te beschermen tegen de kritiek en afwijzing van de buitenwereld neemt de Innerlijke Criticus een schot voor de boeg. Hij bekritiseert je zodanig dat hij hoopt te voorkomen dat anderen jou kunnen bekritiseren. Dus door bijvoorbeeld te zeggen dat je er niet uitziet in de kleding die je draagt, hoopt de Innerlijke Criticus te bereiken dat je je gaat omkleden zodat anderen niets over je kleding zullen zeggen. Of door te zeggen dat niemand bevriend met je wil zijn, beschermt hij je tegen de teleurstelling wanneer dit werkelijk zo blijkt te zijn. Voorkomen is volgens de Innerlijke Criticus beter dan genezen.

 

In wat de Innerlijke Criticus tegen je zegt, kan je vaak de stem herkennen van een van je ouders of andere opvoeders. Zo vertelt mijn Innerlijke Criticus mij dat ik absoluut geen witte broeken mag dragen in de winter maar liever ook niet in de zomer. Ook ‘hoog water in de polder’ kan echt niet in zijn ogen. Blauw met zwart combineren? Dat kan ook eigenlijk niet. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Hoe sterker de veroordelende stemmen waren toen we opgroeiden, hoe sterker je Innerlijke Criticus wordt. Wellicht waren je ouders niet kritisch op jou, maar hoorde je ze wel oordelend praten over de buitenwereld. Ook dit kan leiden tot een sterke Innerlijke Criticus.

De functie van de Innerlijke Criticus

Hoe kritisch of schadelijk het commentaar van de Innerlijke Criticus ook is, toch heeft het een functie en hij doet dit niet voor niks. Hij beschermt je kwetsbaarheid, je innerlijke kind, omdat je dit zelf niet doet en hij ook het gevoel heeft dat je dit niet gaat doen. Het heeft dus geen zin om je Criticus te bekritiseren of weg te drukken. Hij slaat dan nog harder terug. Als dit niet werkt, wat dan wel, vraag je je misschien af. Vriendschap sluiten met je Innerlijke Criticus!

3 stappen om te leren leven met je Innerlijke Criticus

1. Word je bewust van je subpersonen

Vriendschap sluiten met je Innerlijke Criticus begint met je bewust te worden van je verschillende ikken. Tot nu toe dacht je misschien dat jij zelf al die ikken was. Nu het meer tot je doordringt dat je uit verschillende subpersonen bestaat, kan je ze ook gaan opmerken. Observeer wie in jou het hoogst woord voert. Hoe klinken de subpersonen en hoe voelen ze aan in je lichaam? Een methode om in gesprek te gaan met de verschillende kanten in jezelf is Voice Dialogue. Belangrijk onderdeel daarvan is dat je meer bewustwording ontwikkelt en niet meer samenvalt met de ikken. Meer informatie over Voice Dialogue vind je hier.

2. Gebruik het omzettingsprincipe

Hal en Sidra Stone ontwikkelden in de jaren ’70 de Voice Dialogue methode en werkten met de Innerlijke Criticus vanuit het omzettingsprincipe. Dit omzettingsprincipe is het vermogen om de pijn, veroorzaakt door de aanvallen van de Criticus, om te zetten in begrip voor de onderliggende bezorgdheid en angst die zijn aanval veroorzaakt. Leer een aanval van je Criticus zien als noodkreet. Het is een signaal dat hij zich onzeker voelt, zich ongerust maakt of bang is over iets wat je denkt, voelt of wil doen. Vraag je je dus af wat die zorg precies is en waartegen hij je probeert te beschermen.

3. Hou een dagboek bij

Wanneer je wat meer bekend bent hoe de verschillende subpersonen klinken en aanvoelen, dan kan het zinvol zijn om een dagboek bij te houden van het commentaar van je Criticus. Je kunt in dit dagboek zelfs een dialoog met hem voeren. Zo kun je de Innerlijke Criticus dus vragen waarom hij bezorgd is en hoe je ervoor kan zorgen dat hij zich minder bezorgd voelt. Zo leer je je Innerlijke Criticus beter kennen en zijn grip op jou verkleinen.

Lees verder

Is je interesse gewekt en wil je verder lezen? Kijk dan hier voor een blog die ik schreef over Voice Dialogue, de methode om met je ikken in gesprek te gaan. Hier lees je meer over wat je kunt verwachten tijdens een Voice Dialogue sessie. Lees hier waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden.

Wat ik je bied

Tegenover je Innerlijke Criticus staat een milde, compassievolle kant van jezelf. Deze vaak verstoten kant kan helpen om minder last te hebben van je Criticus. Heb jij een kwetsende Innerlijke Criticus die jou belemmert om ontspannen te leven of te werken? Die jouw zelfvertrouwen ondermijnt? 

Wil jij onder begeleiding beter leren omgaan met je Innerlijke Criticus en je andere ikken en meer balans vinden? Kijk dan hier voor het coachtraject of plan direct een gratis kennismakingsgesprek

Coach-zelfvertrouwen

Bron: De Innerlijke Criticus ontmaskerd – Hal & Sidra Stone (2016)

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Je bent dus niet de enige. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Ben je bang dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je helemaal niet zo slim of capabel bent als je doet voorkomen? Dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? Je vindt het gek dat anderen het

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed op hebt en verspil je weinig energie aan dingen die je niet kunt veranderen. Stephen Covey bedacht de

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?