Loslaten wat anderen van je vinden

Loslaten-wat-anderen-van-je-vinden

Anderen laten weten wat je leest?

Ben jij in je hoofd vaak bezig met hoe andere mensen over je denken? 

Wil je graag de goedkeuring van anderen en voldoen aan de verwachtingen? 

En wring je je in allerlei bochten om dat te bereiken?

Ik kan me voorstellen dat je er helemaal klaar mee bent en graag wilt loslaten wat anderen van je vinden. Wellicht ben je op zoek naar handvatten. Dat is mooi want in deze blog lees je meer over het boek dat ik geschreven heb over dit onderwerp en dat als e-book te koop is in de webshop. Het goede nieuws is: wat anderen van je vinden, kan je loslaten. Hier lees je alvast een kort fragment uit het boek.

Stel je eens voor dat je in een gezin bent opgegroeid dat, net als veel families in Nederland, bol staat van de tradities. Op bezoek op Vader- en Moederdag, brunchen met Pasen, alle verjaardagen af. Sinterklaas vieren en daarna een feestelijk diner bij je ouders met Kerstmis. En natuurlijk bij je schoonouders als je die hebt. Dat zijn best wat verplichtingen zo door het jaar heen. Veel mensen vinden dat je aan die verplichtingen hoort te voldoen. ‘Het hoort zo’, zeggen ze dan. Ook al zouden ze het fijn vinden om kerst bij de ouders een jaartje over te slaan. 

Op het moment dat je dan overweegt om je ouders te zeggen dat je dit jaar niet komt met kerst, dan ontstaat dat stemmetje. Het stemmetje van de helderziende in jou die precies weet wat je ouders zullen denken, vinden en zeggen. En niet alleen je ouders maar ook je zus of broer of je zwager. Eigenlijk de hele familie. En misschien de buurvrouw wel die dat heel zielig vindt voor je ouders. In jouw hoofd gaat het ongeveer zo:

Gevoelig-voor-de-mening-van-de-ander

De mening van de ander heeft grote invloed op ons

Hoewel je best weet dat anderen niet echt denken wat jij denkt dat ze denken, voelt de angst wel degelijk echt. Eigenlijk is het net als met Sinterklaas, je wist op een gegeven moment wel dat hij niet bestond maar toch voelde je je zenuwachtig als je je schoen mocht zetten. Ondanks dat je dit dus weet, ben je toch altijd bezig met wat anderen van je vinden. De mening van de ander heeft grote invloed op ons. We zijn nog wel eens geneigd om ons erdoor te laten meeslepen. Die vermeende mening van de ander gaat dan een eigen leven leiden. Daardoor verlies je de realiteit uit het oog.

 

De mening en de verwachtingen die anderen mogelijk van je hebben, zorgen dat je geremd en beperkt bent om te doen wat je wilt. Te zijn wie je wilt zijn. Je probeert je in bochten te wringen om te voldoen aan alle verwachtingen. Om goedkeuring te krijgen. Daardoor kan je gaan pleasen, perfectionistisch worden of heel hard gaan werken. En dat alles waarschijnlijk om te voorkomen dat je afgewezen wordt. Waardoor je er niet meer bij hoort. En alleen komt te staan. Dit kan zowel in werk als in je privéleven zijn of in beiden tegelijk.

 

De angst voor wat anderen van je denken, zorgt ervoor dat je onder druk staat. Om te presteren, om goed te doen. Om goed genoeg te zijn. Dit zorgt voor stress en energieverlies. En op termijn kan dat zelfs leiden tot overspannenheid of een burn-out. Het is daarom logisch en belangrijk dat je de angst voor de mening van de ander gaat loslaten. Dat je stopt met invullen wat anderen denken. Dat je je bevrijdt van deze belemmerende angst. Zodat je zoveel mogelijk zonder masker door het leven gaat. Want pas dan kan je echt jezelf zijn.

Niemand wil met mij gezien worden

Net als jij en veel andere mensen heb ik geworsteld met wat anderen van me vonden. Ik werd me daar voor het eerst bewust van in mijn pubertijd. Ik moest aan een bril en vond dat echt verschrikkelijk. Anderen zouden mij absoluut lelijk vinden, dacht ik. Niemand wil meer met mij gezien worden, ging door me heen. Niet dat ik dat ooit aan iemand gevraagd heb. Ik vulde het gewoon in. Later heb ik veel dingen niet gedaan uit angst. Uit angst om beoordeeld te worden, raar gevonden of uitgelachen te worden en daardoor afgewezen te worden. Ik heb de angst lange tijd met me meegedragen.

Loslaten wat anderen van je vinden: het boek

Een tijd geleden kon ik gaan loslaten van wat anderen van mij vonden. Om de vele mensen te helpen die nog steeds gevoelig zijn voor wat anderen van hen vinden, schreef ik er een boek over. In dit boek vind je diepgaande inzichten zodat je gaat begrijpen waar de angst vandaan komt en je komt erachter waarom je nooit meer bang hoeft te zijn voor wat anderen van je denken. Naast deze inzichten krijg je veel handvatten en 36 opdrachten om mee aan de slag te gaan. En je vind er persoonlijke verhalen en voorbeelden.

Wil jij je ook bevrijden van de angst voor wat anderen van je vinden?

Zelf heb ik lang geworsteld met wat anderen van mij vonden. Nu ik weet hoe het werkelijk zit met de angst voor de mening van anderen, wil ik deze kennis graag aan anderen overdragen. Ik weet dat veel mensen onnodig worstelen met deze angst en daarom schreef ik er een boek over. Het boek heet Nooit meer bang voor wat anderen van je vindenEen hoopgevende kijk op een veelvoorkomende angst

In dit e-book neem ik je mee op een reis naar het versterken van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld. Met diepgaande, verrassende inzichten, meer dan 30 opdrachten en met persoonlijke verhalen leer ik je om los te breken uit de onnodige angst.

Ben jij klaar met de angst voor wat anderen van je vinden en wil jij jezelf hiervan bevrijden? Wil je loslaten wat anderen van je vinden en zoek je een boek wat daarover gaat? Bestel dan direct het e-book in de webshop.

Illustratie: the bald guy

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?