In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te zichtbaar zijn. Volgens mij bedacht door bescheiden mensen uit onze oer-Hollandsche ‘doe maar gewoon’-cultuur.
Ik heb hier goed over nagedacht want dit is een ingewikkelde. Want als je wilt dat er een taboe komt op niet onzeker zijn dan zeg je eigenlijk dat je wil dat er een taboe komt op zelfvertrouwen. En dat is niet wat ik wil bereiken. Ik gun iedereen meer zelfvertrouwen dus daar moet zeker geen taboe op komen.
Je kan niet altijd gelukkig zijn
Zouden mensen die last hebben van onzekerheid, geholpen zijn met een taboe op niet onzeker zijn? Als dat betekent dat we om ons heen een realistischer beeld krijgen van mensen en het leven wel. Dan hoeven mensen mét onzekerheid niet langer te lijden omdat ze denken de enigen te zijn en krijgen ze een eerlijk beeld van hoe het leven is: gelukkige en minder gelukkige momenten die elkaar afwisselen.
Jij wil toch ook niet altijd gierend van het lachen voorover op je fiets hangen?
Oké, hierbij hebben we allereerst wat hulp nodig van de grootheden in medialand.
Allereerst vraagt dat van de reclamewereld dat zij een eerlijker beeld schetsen van de producten die ze aanprijzen. Ja, het zijn dan wel stoutmoedige scheermesjes (als je niet weet waar ik het over heb, lees dan nog even mijn blog ‘mannen mogen wel huilen, maar niet te hard, oké?’) maar ze zijn zó scherp dat het kan gebeuren dat u zich bij de eerste scheerbeurten snijdt op gevoelige plekken. Oké, marketingtechnisch niet geweldig maar het is wel eerlijk. Je weet dus als je dit koopt dat je niet altijd zo gelukkig of zelfverzekerd zal zijn én dat dat ook niet de bedoeling is. Of neem die Tena-slip. Wel zo duidelijk als de reclamemakers ons erbij zouden vertellen dat je door het dragen van zo’n slip niet áltijd gierend van het lachen voorover op je fiets hangt. Toch?
Wetsvoorstel tegen té positieve berichten
En dan social media zoals Facebook en Instagram. Technisch gezien is alles mogelijk. Dus het lijkt mij dat wettelijk geregeld moet worden dat de algoritmes online zo ingesteld zijn dat té positieve berichten na 3,5 uur scrollen pas naar voren komen. De kans dat we die berichten nog te zien krijgen is zo goed als nihil.
Een oproep aan mijn lezers
En dan hebben we natuurlijk ook jullie hulp nodig. Want als we willen dat dat nieuwe taboe er komt, dan zullen wij, de mensen met onzekerheden, onze kop boven het maaiveld moeten uitsteken. Zoals ik al eerder schreef; als jij het niet doet, doet de ander het ook niet. Dus vooruit met de geit.
Betrap je mensen erop dat ze niet onzeker zijn? Spreek ze er dan op aan. En zeg gewoon dat je het eigenlijk ook helemaal niet durft maar het toch doet omdat je gelooft in dit nieuwe taboe. Onzeker zijn is het nieuwe normaal.
Ik sta achter jullie.
Liever werken aan jouw onzekerheid?
Wil jij, terwijl wij wachten op dit nieuwe taboe, toch liever werken aan jouw onzekerheid? Lees dan hier meer over het coachtraject of neem direct contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help je graag op weg.