Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Onzekerheidsmanager

Anderen laten weten wat je leest?

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme, onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet dik op haar voorhoofd staan. Echt, geen woord van gelogen.

Dus we raken zo aan de praat over hoe het komt dat ze als COPD-patiënt de boel die dag niet eens lekker liet luchten. Na een tijdje kwam de aap uit de mouw; het waaide te hard om de vitrage voor de deur te kunnen hangen en dan moest de deur dicht want anders kwamen er vliegen en misschien zelfs wespen. Dan kun je dus, volgens mijn moeder, beter met de deur dicht zitten.

Mijn moeder is wat je noemt een echte onzekerheidsmanager. In plaats van leren omgaan met haar angsten en onzekerheden heeft ze het tot een kunst verheven om deze zo goed mogelijk te vermijden. Maar de prijs die ze daarvoor betaalt! Het valt echt niet mee om in een snikhete flat te zitten maar ze heeft het er graag voor over.

Zo luistert ze ook gretig als ik vertel hoe het is om met het vliegtuig te reizen. Ze weet dat ik vooral het stijgen en het landen niet fijn vind. Door haar vliegangst, ontwikkeld terwijl ze nog nooit een kilometer gevlogen heeft, vindt zij het on-be-grijpe-lijk dat ik toch in een vliegtuig stap. In mijn verhaal vindt ze bevestiging om niet te gaan vliegen. Want stel dat je die angst voelt…

We zijn vaak geneigd te denken dat als we onze angsten en onzekerheden maar onder controle houden, dat ze dan wel verdwijnen. Maar niets is minder waar. We schuiven geen centimeter op naar meer zelfvertrouwen. We blijven angstig voor dezelfde dingen, omdat we er nu eenmaal niet mee leren omgaan.

Net als bij mijn moeder heeft het managen van je onzekerheden je vast wat opgeleverd. Heb je er wel eens bij stilgestaan wat het jou gekost heeft? Niet die mooie reizen maken die je zo graag wilde omdat je bang was om te vliegen, of die baan weigeren waardoor je met de auto de snelweg op zou moeten, of regelmatig presentaties moest geven. Niet naar dat feest gaan omdat je anders misschien met je mond vol tanden zou staan bij mensen die je niet kent. En wat ze dan wel niet van je kunnen denken, houdt je thuis gevangen in je comfortzone.

Ik heb een tip voor je. Onthef die onzekerheidsmanager vandaag nog van zijn taken. Hij heeft zijn werk lang genoeg gedaan. Tijd om te gaan leven zoals jij wil. En natuurlijk mag die onzekerheidsmanager af en toe op bezoek komen. Als hij ’s avonds maar weer naar huis gaat.

De onzekerheidsmanager is een deel van jou

Hoewel het voor jou misschien niet zo voelt is je onzekerheidsmanager maar een deel van jou. Om dit te begrijpen vertel ik je graag iets over Voice Dialogue. Dit is een gedachtegoed dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld is door het echtpaar Hal en Sidra Stone. Kort gezegd komt het erop neer dat wij als mens bestaan uit meerdere delen die in ons leven op de voorgrond staan. Daarbij kan je denken aan de Perfectionist, de Pleaser, de Verantwoordelijke en in jouw geval je Onzekerheidsmanager. Of misschien noem jij hem liever de Vermijder. Lees verder over Voice Dialogue.

Als je weet dat je onzekerheidsmanager een deel van jou is, dan begrijp je ook dat er andere delen in jou moeten zijn die je kunnen helpen bij het omgaan met onzekerheid. Alleen ken je die nog niet. In een Voice Dialogue sessie leer je de verschillende delen in jezelf kennen, zodat je ze bewuster kunt gaan inzetten. 

Je onzekerheidsmanager hoeft niet weg

Mijn moeder en ik lachen samen als haar onzekerheidsmanager weer even bij haar komt kijken. Met respect, dat wel. Zo van ‘daar is hij weer’. Dan bedanken we hem voor al z’n hulp en gaat mijn moeder weer verder met leven.

Je onzekerheidsmanager is waarschijnlijk al lange tijd in je leven. Een heeft jou tot nu toe beschermd. Hij hoeft dus ook niet te vertrekken. Alleen zou het meer helpend zijn als je leert om hem in te zetten als je hem nodig hebt, en een ander moment een ander deel van jou inzet die je helpt om om te gaan met je onzekerheid. Dan wordt jij opeens de manager van je leven en bepaal je zelf wat je doet en niet doet. Lijkt je dat niet heerlijk?

Voice Dialogue is een methode om met de innerlijke delen in gesprek te gaan waardoor je ze leert kennen en begrijpen waarom ze zo in je leven zijn gekomen. Ook ontdek je andere, tegenovergestelde kanten die jij ook kunnen helpen in je leven. Doordat je je meer bewust wordt, doorbreek je patronen waarin je vastzit en krijg je meer keuzevrijheid. En ben je dus meer de manager van je eigen leven. Voice Dialogue is een ervaringsgerichte, niet-cognitieve methode die zorgt voor mooie, grappige en bijzondere gesprekken.

Lees verder

Wil je verder lezen? Bekijk hier de blog die ik schreef over je onzekerheid overwinnen. Meer informatie over zelfvertrouwen coaching vind je hier.

Wat ik je bied

Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je onzekerheid? Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk hier voor het coachingstraject of plan hieronder direct een kennismakingsgesprek.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?