fbpx

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Onzekerheidsmanager

Share This Post

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet dik op haar voorhoofd staan. Echt, geen woord van gelogen.

Dus we raken zo aan de praat over hoe het komt dat ze als COPD-patiënt de boel die dag niet eens lekker liet luchten. Na een tijdje kwam de aap uit de mouw; het waaide te hard om de vitrage voor de deur te kunnen hangen en dan moest de deur dicht want anders kwamen er vliegen en misschien zelfs wespen. Dan kun je dus, volgens mijn moeder, beter met de deur dicht zitten.

Mijn moeder is wat je noemt een echte onzekerheidsmanager. In plaats van leren omgaan met haar angsten en onzekerheden heeft ze het tot een kunst verheven om deze zo goed mogelijk te vermijden. Maar de prijs die ze daarvoor betaalt! Het valt echt niet mee om in een snikhete flat te zitten maar ze heeft het er graag voor over.

Zo luistert ze ook gretig als ik vertel hoe het is om met het vliegtuig te reizen. Ze weet dat ik vooral het stijgen en het landen niet fijn vind. Door haar vliegangst, ontwikkeld terwijl ze nog geen kilometer gevlogen heeft, vindt zij het on-be-grijpe-lijk dat ik toch in een vliegtuig stap. In mijn verhaal vindt ze bevestiging om niet te gaan vliegen. Want stel dat je de angst voelt…

We zijn vaak geneigd te denken dat als we onze angsten en onzekerheden maar onder controle houden, dat ze dan wel verdwijnen. Maar niets is minder waar.

Net als bij mijn moeder heeft het managen van je onzekerheden je vast wat opgeleverd. Heb je wel eens bij stilgestaan wat het jou gekost heeft? Niet die mooie reizen maken die je zo graag wilde omdat je bang was om te vliegen, of die baan weigeren waardoor je met de auto de snelweg op zou moeten, niet naar dat feest gaan omdat je anders misschien met je mond vol tanden zou staan bij mensen die je niet kent.

Ik heb een tip voor je. Ontsla die onzekerheidsmanager vandaag nog. Hij heeft zijn werk lang genoeg gedaan. Tijd om te gaan leven zoals jij wil. En natuurlijk mag die onzekerheidsmanager af en toe op bezoek komen. Als hij ’s avonds maar weer naar huis gaat.

Mijn moeder en ik lachen samen als haar onzekerheidsmanager weer even bij haar komt kijken. Met respect dat wel. Zo van ‘daar is hij weer’. Dan bedanken we hem voor al z’n hulp en gaat mijn moeder weer verder met leven.

Lees verder

Wil je verder lezen? Bekijk hier de blog die ik schreef over je onzekerheid overwinnen. Meer informatie over zelfvertrouwen coaching vind je hier.

Wat ik je bied

Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je onzekerheid? Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk hier voor het coachtraject of plan hieronder direct je gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Coach-zelfvertrouwen

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet dik op haar voorhoofd staan. Echt, geen woord van gelogen.

Dus we raken zo aan de praat over hoe het komt dat ze als COPD-patiënt de boel die dag niet eens lekker liet luchten. Na een tijdje kwam de aap uit de mouw; het waaide te hard om de vitrage voor de deur te kunnen hangen en dan moest de deur dicht want anders kwamen er vliegen en misschien zelfs wespen. Dan kun je dus, volgens mijn moeder, beter met de deur dicht zitten.

Mijn moeder is wat je noemt een echte onzekerheidsmanager. In plaats van leren omgaan met haar angsten en onzekerheden heeft ze het tot een kunst verheven om deze zo goed mogelijk te vermijden. Maar de prijs die ze daarvoor betaalt! Het valt echt niet mee om in een snikhete flat te zitten maar ze heeft het er graag voor over.

Zo luistert ze ook gretig als ik vertel hoe het is om met het vliegtuig te reizen. Ze weet dat ik vooral het stijgen en het landen niet fijn vind. Door haar vliegangst, ontwikkeld terwijl ze nog geen kilometer gevlogen heeft, vindt zij het on-be-grijpe-lijk dat ik toch in een vliegtuig stap. In mijn verhaal vindt ze bevestiging om niet te gaan vliegen. Want stel dat je de angst voelt…

We zijn vaak geneigd te denken dat als we onze angsten en onzekerheden maar onder controle houden, dat ze dan wel verdwijnen. Maar niets is minder waar.

Net als bij mijn moeder heeft het managen van je onzekerheden je vast wat opgeleverd. Heb je wel eens bij stilgestaan wat het jou gekost heeft? Niet die mooie reizen maken die je zo graag wilde omdat je bang was om te vliegen, of die baan weigeren waardoor je met de auto de snelweg op zou moeten, niet naar dat feest gaan omdat je anders misschien met je mond vol tanden zou staan bij mensen die je niet kent.

Ik heb een tip voor je. Ontsla die onzekerheidsmanager vandaag nog. Hij heeft zijn werk lang genoeg gedaan. Tijd om te gaan leven zoals jij wil. En natuurlijk mag die onzekerheidsmanager af en toe op bezoek komen. Als hij ’s avonds maar weer naar huis gaat.

Mijn moeder en ik lachen samen als haar onzekerheidsmanager weer even bij haar komt kijken. Met respect dat wel. Zo van ‘daar is hij weer’. Dan bedanken we hem voor al z’n hulp en gaat mijn moeder weer verder met leven.

Lees verder

Wil je verder lezen? Bekijk hier de blog die ik schreef over je onzekerheid overwinnen. Meer informatie over zelfvertrouwen coaching vind je hier.

Wat ik je bied

Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je onzekerheid? Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk hier voor het coachtraject of plan hieronder direct je gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Coach-zelfvertrouwen

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?