Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Coach-zelfvertrouwen

Anderen laten weten wat je leest?

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als onzekerheid langdurig sluimert, kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem op dit gebied vroegtijdig wordt onderkend en aangepakt. Onzekerheid herkennen bij je medewerkers is daarom een belangrijke vaardigheid die je als leidinggevende of HR-professional kunt ontwikkelen.

Genegeerde onzekerheid kan leiden tot burn-out

Als leidinggevende krijg je af en toe te maken met medewerkers die last hebben van onzekerheid. Omdat schaamte speelt bij onzekere medewerkers en zij dit zullen proberen te verbergen, is de onzekerheid niet zo gemakkelijk te herkennen. Toch is het belangrijk om te leren onzekerheid te herkennen om de medewerkers de juiste ondersteuning te bieden. 

Wanneer onzekerheid niet wordt aangepakt, kan dit leiden tot disfunctioneren, ontspannenheid of burn-out. Onzekere medewerkers kunnen namelijk onbewust vastlopen in hun overlevingsmechanismen, in oude, aangeleerde patronen om veilig, gezien en gewaardeerd te worden. Waarschijnlijk ben je eerst heel blij met je medewerker die perfect werk aflevert, altijd ja zegt en kei-hard werkt. Tot je erachter komt dat iemand roofbouw op zichzelf pleegt omdat hij jarenlang over zijn grenzen gegaan is. Dit leidt bijna altijd tot disfunctioneren, overspannenheid, burn-out of depressie. Niet wat je wilt als leidinggevende.

Onzekerheid hoeft niet over het werk te gaan

Onzekerheid kan op veel gebieden plaatsvinden. Grofweg kan je onzekerheid verdelen in 2 aspecten: onzeker zijn over wie je bent en wat je kunt. Dit betekent dat je medewerkers  goed kunnen functioneren en daar ook zelf van overtuigd zijn, maar dat ze zich niet goed voelen over wie ze zijn. Ze voelen zich niet goed genoeg.

Waaraan herken je onzekerheid bij medewerkers?

 • Weinig verantwoordelijkheid op zich nemen.
 • Nieuwe taken uit de weg gaan en excuses verzinnen, niet pro-actief, vermijden van uitdagingen, niet met nieuwe ideeën komen.
 • Bang voor kritiek en feedback, dit proberen uit de weg te gaan.
 • Zich onttrekken aan activiteiten, geen actieve bijdrage aan vergaderingen en werkoverleggen.
 • Behoefte aan bevestiging, meer dan anderen.
 • Alles zelf doen, het liefst alleen en geen hulp vragen ook al heeft iemand het zichtbaar moeilijk.
 • Gebrek aan assertiviteit, grenzen aangeven is lastig, geen eigen mening geven
 • Zelfkritiek uiten, zichzelf vergelijken met anderen.
 • Perfectionisme, te veel werk op zich nemen. Soms worden daardoor deadlines niet gehaald bijvoorbeeld.
 • Anderen pleasen, nooit nee zeggen, anderen redden.
 • Zich afhankelijk opstellen van leidinggevenden en collega’s.
 • Lang bij het bedrijf en/of in dezelfde functie en geen initiatief nemen om hier iets aan te veranderen.
 • Een defensieve houding wat kan leiden tot een onprettige werksfeer.
 • Het is vaak een combinatie van factoren waaruit je zou kunnen opmaken dat er sprake is van onzekerheid. Observeer de komende weken je teamleden. Bij wie herken je onzekerheid?

  Wat kan je doen voor je onzekere medewerker?

  Als eerste is het belangrijk dat je je realiseert dat er een taboe rust op onzeker zijn. Dit betekent dat een medewerker zich zou kunnen schamen hiervoor. Een medewerker zal zijn worsteling vaak niet zelf bespreekbaar maken. Dat betekent dus dat jij dit moet doen. Omdat de onzekerheid al lang weggedrukt kan zijn, kan erover praten voor de medewerker  al opluchten.

  Niet iedereen weet van zichzelf dat hij onzeker is. Hij is zich wel bewust dat hij bepaald gedrag vertoont en in de over-drive zit, maar niet dat daaronder een gevoel van onzekerheid sluimert.

  Veel medewerkers hebben het gevoel binnenkort door de mand te vallen. Om dit te voorkomen, laten zij bepaald gedrag zien: hard werken, perfectionistisch zijn, ‘ja’ zeggen terwijl er eigenlijk geen werk meer bij kan, etc. Wanneer je dit bemerkt kan je samen met de medewerker bespreken waar de lat zou mogen liggen en dat goed, goed genoeg is.

  Onderzoek samen wat de medewerker kan doen om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Door hem bijvoorbeeld te wijzen op het artikel Informatie Zelfvertrouwen op deze website kan de medewerker meer bekend worden met wat er bij hem speelt. Vraag de medewerker hoe jij kan helpen om aan de slag te gaan met zijn onzekerheid. Wellicht hoef je alleen een stok achter de deur te zijn. Het kan ook zijn dat jouw medewerker professionele begeleiding nodig heeft. Als leidinggevende hoef je het niet op te lossen, maar je hebt wel te signaleren. En de juiste interventies te bieden.

  Langdurige onzekerheid kan leiden tot disfunctioneren, overspannenheid of burn-out. Wil je meer weten? Download dan hier de whitepaper.

  Wees je bewust van je projecties

  Als leidinggevende of HR-professional moet je je altijd bewust zijn van je projecties. We zijn vaak geneigd om een deel dat wij in onszelf ontkennen of wegstoppen, te projecteren op anderen. In dit geval op de medewerkers. Dan kan het gebeuren dat je zelf onzeker bent, maar dit niet aan jezelf kan toegeven. Je ‘herkent’ dan de onzekerheid bij de ander. Dit kan tot vervelende situaties leiden. Een stuk zelfonderzoek is hierbij van groot belang.

  Verder lezen

  Voel je je als leidinggevende ook wel eens onzeker? Lees dan hier alles over de 11 signalen die erop wijzen dat je onzeker bent als leidinggevende. Het is belangrijk om ook de onzekerheid bij jezelf te herkennen.

  Wat ik bied

  Zoek jij begeleiding voor een van jouw medewerkers of voor jezelf? Een coachtraject kan een stap in de goede richting zijn. Klik hier voor meer informatie of plan hieronder direct een kennismakingsgesprek in.

  Photo by Julenka on Pixabay

  Nu te koop

  Coach-zelfvertrouwen

  Verder lezen

  Hoge lat

  Simone-Donker-coach

  Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

  Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

  Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

  Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Chat
  💬 Hulp nodig?
  Hallo, waarmee kan ik je helpen?