Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Coach-zelfvertrouwen

Anderen laten weten wat je leest?

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem op dit gebied vroegtijdig wordt onderkend en aangepakt. Onzekerheid herkennen bij je medewerkers is daarom een belangrijke vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

Als leidinggevende krijg je af en toe te maken met medewerkers die last hebben van onzekerheid. Omdat schaamte speelt bij onzekere medewerkers en zij dit zullen proberen te verbergen,  is de onzekerheid niet zo gemakkelijk te herkennen. Toch is het belangrijk om te leren onzekerheid te herkennen om de medewerkers de juiste ondersteuning te bieden. Wanneer onzekerheid niet wordt aangepakt, kan dit leiden tot disfunctioneren en uiteindelijk ontslag. Niet wat je wilt als leidinggevende.

Waaraan herken je bij medewerkers dat zij last hebben van onzekerheid?

 

 

  • Stille, teruggetrokken houding
  • Blozen, overmatig transpireren of niet uit woorden komen in bepaalde situaties
  • Nieuwe taken uit de weg gaan en excuses verzinnen
  • Gebrek aan assertiviteit, grenzen aangeven is lastig, geen eigen mening geven
  • Perfectionisme, te veel werk op zich nemen. Soms worden daardoor deadlines niet gehaald bijvoorbeeld.
  • Anderen pleasen
  • Lang bij het bedrijf en/of in dezelfde functie en geen initiatief nemen om hier iets aan te veranderen.
  • Een defensieve houding wat kan leiden tot een onprettige werksfeer

Het is vaak een combinatie van factoren waaruit je zou kunnen opmaken dat er sprake is van onzekerheid. Observeer de komende weken je teamleden. Herken jij onzekerheid?

Wat kan je doen voor je medewerker?


Als eerste is het belangrijk dat je je realiseert dat er een taboe rust op onzeker zijn. Dit betekent dat een medewerker zich zou kunnen schamen hiervoor. Maak wel wat je ziet bij de medewerker bespreekbaar. Omdat de onzekerheid al lang weggedrukt kan zijn, kan erover praten voor de medewerker  al opluchten.

Veel medewerkers hebben het gevoel binnenkort door de mand te vallen. Om dit te voorkomen, laten zij bepaald gedrag zien: hard werken, perfectionistisch zijn, ‘ja’ zeggen terwijl er eigenlijk geen werk meer bij kan, etc. Wanneer je dit bemerkt kan je samen met de medewerker bespreken waar de lat zou mogen liggen en dat goed, goed genoeg is.

Onderzoek samen wat de medewerker kan doen om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Door hem bijvoorbeeld te wijzen op het artikel Informatie Zelfvertrouwen op deze website kan de medewerker meer bekend worden met wat er bij hem speelt. Vraag de medewerker hoe jij kan helpen om aan de slag te gaan met zijn onzekerheid. Wellicht hoef je alleen een stok achter de deur te zijn. Het kan ook zijn dat jouw medewerker professionele begeleiding nodig heeft.

Langdurige onzekerheid kan leiden tot disfunctioneren, overspannenheid of burn-out. Wil je meer weten? Download dan hier de whitepaper.

Verder lezen

Voel je je als leidinggevende ook wel eens onzeker? Lees dan hier alles over de 11 signalen die erop wijzen dat je onzeker bent als leidinggevende.

Wat ik bied

Zoek jij begeleiding voor een van jouw medewerkers of voor jezelf? Een coachtraject kan een stap in de goede richting zijn. Klik hier voor meer informatie of plan hieronder direct een gratis kennismakingsgesprek in.

Photo by Julenka on Pixabay

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?