Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid-overwinnen

Share This Post

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch? 

Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt. 

Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend gevaar. Het gevolg is dat je denkt dat je beter kunt wachten tot je niet meer onzeker bent. Pas dan ga je stappen zetten.

Onzekerheid is dus eigenlijk net als een hevige regenbui; je wacht het liefst tot het overwaait. Waar het bij een enorme regenbui soms best verstandig is om even te wachten tot ‘ie voorbij is, werkt het bij onzekerheid helaas niet zo.

Als wachten niet helpt, wat werkt dan wel om je onzekerheid te overwinnen? In deze blog lees je de 3 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen waardoor je gaandeweg je onzekerheid overwint.

Oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid wordt meestal veroorzaakt door een negatief zelfbeeld; over wie je bent en/of wat je kunt. Daarbij komt vaak ook de ‘hoge lat’ die je voor jezelf hebt, om de hoek kijken. En bovendien laten veel mensen hun zelfbeeld afhangen van wat zij denken dat anderen van hen vinden. Hierdoor wordt de onzekerheid verder versterkt.

Waarover ben je onzeker?

Ieder mens wil graag geliefd, geaccepteerd en gewaardeerd worden. Dat is heel normaal. We denken alleen dat we dat van anderen moeten krijgen. We vergeten daarbij onszelf; vaak houden we niet van onszelf of accepteren we onszelf niet zoals we zijn. Hierdoor ontstaan allerlei problemen zoals onzekerheid in je relatie, de omgang met vrienden of collega’s, het functioneren op je werk, onzekerheid over je uiterlijk, onzekerheid om fouten te maken, etc.

Onzekerheid gaat niet zomaar weg

Als je al langere tijd onzeker bent, dan weet je dat het niet zomaar overwaait als een zomerse regenbui. En als je gewend bent om allerlei vermijdingsstrategieën toe te passen, dan weet je ook dat dat niet werkt. Pas als je je onzekerheden en angsten onder ogen ziet en dus tegen je onzekerheden in toch stappen gaat zetten, kan je je onzekerheid overwinnen.

Je onzekerheid overwinnen met of zonder hulp

Sommigen mensen slagen erin om dit zonder hulp van buitenaf te werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen. Anderen schakelen een psycholoog of een coach in om onder begeleiding hun onzekerheid te overwinnen. Naast de deskundige begeleiding werkt dit vaak ook als een stok achter de deur waar veel mensen baat bij hebben.

Wil jij je onzekerheid overwinnen? Lees dan de volgende tips en begin vandaag nog!

1. Streef naar een waardevol leven

In onze huidige maatschappij leeft het beeld dat je als mens gelukkig moet zijn. Er zijn boeken volgeschreven met methodes over hoe je het best en het liefst zo snel mogelijk gelukkig wordt. Het probleem hiermee is dat het leven nu eenmaal niet alleen bestaat uit geluksmomenten. Ook minder fijne gebeurtenissen en perioden horen bij het leven. Streef je geluk na, dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen en het gevoel krijgen dat er iets mis met je is als je niet gelukkig bent. Dit leidt tot stress, overspannenheid en zelfs tot depressies of burn-out. Ook ontevredenheid over je leven kan een rol spelen, waardoor je jezelf in de slachtofferrol houdt. Al met al genoeg om onzeker van te worden of te blijven.

Mijn pleidooi is dat je je richt op een waardevol leven. Wat maakt voor jou het leven waardevol? Is dat als je ’s morgens een rustig koffiemoment hebt voor jezelf? Of wanneer je in vrijheid kunt leven omdat je niet belemmerd wordt door (oude) onzekerheden? Is dat wanneer je ontspannen kunt meespelen met je kinderen?

Mijn begeleiding is onder andere gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een therapievorm met een goede wetenschappelijke basis. De kern van ACT is te stoppen met vechten tegen onvermijdelijke zaken ten gunste van een waardevol leven. Dus leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen en krijg je zicht op wat er voor jou echt toe doet, zodat je een waardevol leven kunt leiden.

Vraag je eens af wat er voor jou echt belangrijk is in het leven. Wat maakt dat jij doet wat je doet? Maak een lijstje van 10 waarden en ga wegstrepen tot je vijf waarden overhoudt. Hoe kan jij op een positieve manier invulling geven aan deze waarden? Als je weet wat voor jou belangrijk is in het leven, en als je daar doelgericht aan gaat werken, dan wordt het gemakkelijker om ondanks je onzekerheid toch stappen te zetten. Zo leer je ook om je uitstelgedrag aan te pakken en je vermijdingsstrategieën om te buigen naar effectievere strategieën.

2. Accepteer je onzekerheid

Ik schreef het al eerder; vaak zetten we pas stappen als de onzekerheid weg is. Helaas ken ik geen voorbeelden van mensen die succesvol hun onzekerheid overwonnen hebben door te wachten tot het vanzelf wegging. Het geheim van onzekerheid overwinnen is juist dat het werkelijk overwinnen pas begint als je ondanks je onzekerheid aan de slag gaat, stappen gaat zetten die je eigenlijk niet durft.

De eerste stap is dat je je onzekerheid accepteert als iets wat bij het leven hoort. Net als dat soms andere lastige zaken bij het leven horen. Zie onzekerheid dus niet als iets wat er mis is met jou – veel mensen zijn immers op een bepaald vlak onzeker. Feitelijk betekent zelfvertrouwen kunnen leven mét onzekerheid.

Wat is er bij jou voor nodig om de onzekerheden van jezelf te accepteren? Hoe kan je anders omgaan met de spanningen die je ervaart door je onzekerheid? Wat als je de spanningen toelaat, in plaats van dat je ze wegstopt?

3. Zorg goed voor jezelf

Een van de oorzaken van onzekerheid is een negatief zelfbeeld. Een manier om een positiever zelfbeeld te krijgen is door goed voor jezelf te zorgen en naar jezelf te leren luisteren. Vaak zijn mensen de verbinding kwijtgeraakt met hun behoeften. Hun focus ligt op het anderen naar hun zin maken ten koste van zichzelf.

Goed voor jezelf zorgen hoeft niet veel tijd te kosten en hoeft ook niet moeilijk te zijn. Wanneer je het koppelt aan de waarden die je voor jezelf hebt vastgesteld, sla je twee vliegen in één klap. Vind jij gezelligheid bijvoorbeeld heel belangrijk, besteed dan aandacht aan je huis gezellig maken. Andere dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen:

  • elke dag een wandeling maken
  • een goed boek lezen
  • een mooie serie kijken op Netflix
  • een bad nemen, een schoonheidsbehandeling nemen of naar de kapper gaan
  • jezelf goed verzorgen
  • niksen
  • bloemen kopen en in een mooie vaas zetten
  • muziek luisteren
  • je lievelingseten koken
  • hulp vragen aan iemand
  • tuinieren
  • naar de bioscoop met vrienden naar een film die jij hebt uitgekozen
  • in een dagboek schrijven
  • meditatieoefeningen

Wanneer je het niet makkelijk vindt om tijd voor jezelf te maken en goed voor jezelf te zorgen, begin dan met een activiteit van een paar minuten per dag en bouw dat gaandeweg naar behoefte verder uit.

Na verloop van tijd zal je merken dat je beeld over jezelf verandert, dat je positiever naar jezelf kijkt en jezelf net zo belangrijk vindt als dat jij anderen vindt. Wil je meer weten over zelfvertrouwen? Lees hier het artikel dat ik daarover schreef.

Verder lezen?

Wil je meer lezen over leren omgaan met onzekerheid en zelfvertrouwen? Lees dan alles over het impostersyndroom in de blog Door de mand vallen

Coaching bij het overwinnen van onzekerheid

Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je onzekerheid? Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Zijn vertellen dat ze meer rust en ontspanning hebben gevonden. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk hier voor het coachtraject of plan hieronder direct je gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Coach-zelfvertrouwen

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Je bent dus niet de enige. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Ben je bang dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je helemaal niet zo slim of capabel bent als je doet voorkomen? Dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? Je vindt het gek dat anderen het

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed op hebt en verspil je weinig energie aan dingen die je niet kunt veranderen. Stephen Covey bedacht de

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?