Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid-overwinnen

Anderen laten weten wat je leest?

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch? 

Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt. 

Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend gevaar. Het gevolg is dat je denkt dat je beter kunt wachten tot je niet meer onzeker bent. Pas dan ga je stappen zetten.

Onzekerheid is dus eigenlijk net als een hevige regenbui; je wacht het liefst tot het overwaait. Waar het bij een enorme regenbui soms best verstandig is om even te wachten tot ‘ie voorbij is, werkt het bij onzekerheid helaas niet zo.

Als wachten niet helpt, hoe kan je dan wel je onzekerheid overwinnen? In deze blog lees je de 3 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen waardoor je gaandeweg je onzekerheid overwint.

Oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid wordt meestal veroorzaakt door een negatief zelfbeeld; over wie je bent en/of wat je kunt. Daarbij komt vaak ook de ‘hoge lat’ die je voor jezelf hebt, om de hoek kijken. En bovendien laten veel mensen hun zelfbeeld afhangen van wat zij denken dat anderen van hen vinden. Hierdoor wordt de onzekerheid verder versterkt.

Waarover ben je onzeker?

Ieder mens wil graag geliefd, geaccepteerd en gewaardeerd worden. Dat is heel normaal. We denken alleen dat we dat van anderen moeten krijgen. We vergeten daarbij onszelf; vaak houden we niet van onszelf of accepteren we onszelf niet zoals we zijn. Hierdoor ontstaan allerlei problemen zoals onzekerheid in je relatie, de omgang met vrienden of collega’s, het functioneren op je werk, onzekerheid over je uiterlijk, onzekerheid om fouten te maken, etc. Onzekerheid overwinnen begint met inzien dat we te leren hebben om onszelf lief te hebben, te accepteren en te waarderen zoals we zijn.

Onzekerheid gaat niet zomaar weg

Als je al langere tijd onzeker bent, dan weet je dat het niet zomaar overwaait als een zomerse regenbui. En als je gewend bent om allerlei vermijdingsstrategieën toe te passen, dan weet je ook dat dat niet werkt. Pas als je je onzekerheden en angsten onder ogen ziet en dus tegen je onzekerheden in toch stappen gaat zetten, kan je je onzekerheid overwinnen.

Je onzekerheid overwinnen met of zonder hulp

Sommigen mensen slagen erin om dit zonder hulp van buitenaf te werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen. Anderen schakelen een psycholoog of een coach in om onder begeleiding hun onzekerheid te overwinnen. Naast de deskundige begeleiding werkt dit vaak ook als een stok achter de deur waar veel mensen baat bij hebben.

Hoe kan je je onzekerheid overwinnen?

Wil jij je onzekerheid overwinnen? Lees dan de volgende tips en begin vandaag nog!

1. Streef naar een waardevol leven

In onze huidige maatschappij leeft het beeld dat je als mens gelukkig moet zijn. Er zijn boeken volgeschreven met methodes over hoe je het best en het liefst zo snel mogelijk gelukkig wordt. Het probleem hiermee is dat het leven nu eenmaal niet alleen bestaat uit geluksmomenten. Ook minder fijne gebeurtenissen en perioden horen bij het leven. Streef je geluk na, dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen en het gevoel krijgen dat er iets mis met je is als je niet gelukkig bent. Dit leidt tot stress, overspannenheid en zelfs tot depressies of burn-out. Ook ontevredenheid over je leven kan een rol spelen, waardoor je jezelf in de slachtofferrol houdt. Al met al genoeg om onzeker van te worden of te blijven.

Mijn pleidooi is dat je je richt op een waardevol leven. Wat maakt voor jou het leven waardevol? Is dat als je ’s morgens een rustig koffiemoment hebt voor jezelf? Of wanneer je in vrijheid kunt leven omdat je niet belemmerd wordt door (oude) onzekerheden? Is dat wanneer je ontspannen kunt meespelen met je kinderen?

Mijn begeleiding is onder andere gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een therapievorm met een goede wetenschappelijke basis. De kern van ACT is te stoppen met vechten tegen onvermijdelijke zaken ten gunste van een waardevol leven. Dus leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen en krijg je zicht op wat er voor jou echt toe doet, zodat je een waardevol leven kunt leiden.

Vraag je eens af wat er voor jou echt belangrijk is in het leven. Wat maakt dat jij doet wat je doet? Maak een lijstje van 10 waarden en ga wegstrepen tot je vijf waarden overhoudt. Hoe kan jij op een positieve manier invulling geven aan deze waarden? Als je weet wat voor jou belangrijk is in het leven, en als je daar doelgericht aan gaat werken, dan wordt het gemakkelijker om ondanks je onzekerheid toch stappen te zetten. Zo leer je ook om je uitstelgedrag aan te pakken en je vermijdingsstrategieën om te buigen naar effectievere strategieën.

2. Accepteer je onzekerheid

Ik schreef het al eerder; vaak zetten we pas stappen als de onzekerheid weg is. Helaas ken ik geen voorbeelden van mensen die succesvol hun onzekerheid overwonnen hebben door te wachten tot het vanzelf wegging. Het geheim van je onzekerheid overwinnen is juist dat het werkelijk overwinnen pas begint als je ondanks je onzekerheid aan de slag gaat, stappen gaat zetten die je eigenlijk niet durft.

De eerste stap is dat je je onzekerheid accepteert als iets wat bij het leven hoort. Net als dat soms andere lastige zaken bij het leven horen. Zie onzekerheid dus niet als iets wat er mis is met jou – veel mensen zijn immers op een bepaald vlak onzeker. Feitelijk betekent zelfvertrouwen kunnen leven mét onzekerheid.

Wat is er bij jou voor nodig om de onzekerheden van jezelf te accepteren? Hoe kan je anders omgaan met de spanningen die je ervaart door je onzekerheid? Wat als je de spanningen toelaat, in plaats van dat je ze wegstopt?

3. Zorg goed voor jezelf

Een van de oorzaken van onzekerheid is een negatief zelfbeeld. Een manier om een positiever zelfbeeld te krijgen is door goed voor jezelf te zorgen en naar jezelf te leren luisteren. Vaak zijn mensen de verbinding kwijtgeraakt met hun behoeften. Hun focus ligt op het anderen naar hun zin maken ten koste van zichzelf.

Goed voor jezelf zorgen hoeft niet veel tijd te kosten en hoeft ook niet moeilijk te zijn. Wanneer je het koppelt aan de waarden die je voor jezelf hebt vastgesteld, sla je twee vliegen in één klap. Vind jij gezelligheid bijvoorbeeld heel belangrijk, besteed dan aandacht aan je huis gezellig maken. Andere dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen:

  • elke dag een wandeling maken
  • een goed boek lezen
  • een mooie serie kijken op Netflix
  • een bad nemen, een schoonheidsbehandeling nemen of naar de kapper gaan
  • jezelf goed verzorgen
  • niksen
  • bloemen kopen en in een mooie vaas zetten
  • muziek luisteren
  • je lievelingseten koken
  • hulp vragen aan iemand
  • tuinieren
  • naar de bioscoop met vrienden naar een film die jij hebt uitgekozen
  • in een dagboek schrijven
  • meditatie-oefeningen

Wanneer je het niet makkelijk vindt om tijd voor jezelf te maken en goed voor jezelf te zorgen, begin dan met een activiteit van een paar minuten per dag en bouw dat gaandeweg naar behoefte verder uit.

Na verloop van tijd zal je merken dat je beeld over jezelf verandert, dat je positiever naar jezelf kijkt en jezelf net zo belangrijk vindt als dat jij anderen vindt. Wil je meer weten over zelfvertrouwen? Lees hier het artikel dat ik daarover schreef.

Verder lezen?

Wil je meer lezen over leren omgaan met onzekerheid en zelfvertrouwen? Lees dan alles over het impostersyndroom in de blog Door de mand vallen. En lees ook Je zelfvertrouwen vergroten.

Coaching bij het overwinnen van onzekerheid

Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je onzekerheid? Ik heb als coach al veel cliënten mogen begeleiden op weg naar meer zelfvertrouwen. Zij vertellen dat ze meer rust en ontspanning hebben gevonden. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk hier voor het coachingstraject of plan hieronder direct je gratis kennismakingsgesprek.

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?