Sta jij wel eens voor jezelf klaar?

Sta jij wel eens voor jezelf klaar?

Ken jij ook van die mensen die altijd en voor iedereen klaarstaan? Die gevraagd en ongevraagd komen helpen. Op zich is het natuurlijk prachtig wat deze mensen doen. Neem bijvoorbeeld een goede vriendin van mij die een stevige mantelzorgrol op zich heeft genomen maar daarnaast ook nog altijd voor iedereen klaarstaat. Ik heb daar ontzettend veel bewondering voor.

Er zijn echter ook mensen die doorslaan in anderen helpen. Wanneer is het niet meer prettig of effectief om voor iedereen klaar te staan? Als je merkt dat je irreële verwachtingen hebt en dingen terugverwacht die meestal niet gebeuren waardoor je flink teleurgesteld kan raken. Je legt dan je normen en waarden op aan de ander. Of dat je jezelf compleet wegcijfert en jezelf helemaal uitput. De balans tussen geven en nemen is verdwenen. Het toppunt daarvan is als je door iemand wordt uitgenodigd om iets leuks te gaan doen en jij nee zegt omdat je vindt dat je iemand moet helpen. Gevoelsmatig is het een verplichting geworden.

Merk je dat de balans bij jou bijna verdwenen is, onderzoek dan eens bij jezelf waar jouw behulpzaamheid door ontstaan is en wat je werkelijke behoeftes en verlangens zijn. Is er ook een andere manier om deze te vervullen waardoor je meer energie overhoudt?

#coachingonfriday #helpen

Geef een reactie