Stap uit de spagaat van goedkeuring of bevestiging zoeken

Goedkeuring of bevestiging zoeken

Anderen laten weten wat je leest?

Ben jij er ook zo druk mee? Met dingen doen of laten om goedkeuring te krijgen. 

Doe je van alles voor anderen op zoek naar bevestiging? 

Dat dit veel tijd en bovenal veel energie kost, weet je inmiddels wel. 

Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe je leven eruit zou zien, als je niet meer in de spagaat zou zitten voor de goedkeuring en bevestiging van anderen? Wat als je daarmee zou stoppen? 

In deze blog schets ik een beeld van het leven dat in het zicht komt als je deze goedkeuring loslaat. En ik hoop oprecht dat je na het lezen van deze blog nog maar één goed voornemen hebt: stoppen met goedkeuring of bevestiging krijgen.

Waarom zoeken we goedkeuring of bevestiging bij anderen?

In mijn e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden, schreef ik hier al uitgebreid over. De angst voor wat anderen van je vinden en dus ook goedkeuring en bevestiging zoeken, zijn diepgeworteld. En ze stammen uit een tijd dat wij als mens niet alleen konden overleven. We hadden de kennis, veiligheid en vaardigheden van de groep nodig om aan eten te komen én te zorgen dat we niet opgegeten werden. Dus deed je er alles aan om bij de groep te horen en te blijven. Hier komt ook onze (soms onbewuste) angst voor afwijzing vandaan.

Aangezien jouw brein nog steeds gelooft dat je in gevaar bent, of tenminste dat er risico’s zijn dat je alleen kan komen te staan, is jouw gedrag erop gericht dat mensen positief over je denken. En dit bereik je door je gedrag, je uiterlijk, je doen en laten zo aan te passen dat je er goedkeuring of bevestiging voor krijgt. Bevestiging dat je goed genoeg bent en dus bij de groep (of in je relatie) mag blijven. Onbewust is ons gedrag dus nog steeds gericht op goedkeuring terwijl het échte gevaar natuurlijk allang geweken is.

Wanneer is goedkeuring of bevestiging zoeken ongezond?

Hoewel het niet per se negatief is om goedkeuring te zoeken, wordt het problematisch als:

  • je er afhankelijk van bent.
  • je er voortdurend mee bezig bent en je het niet kunt loslaten.
  • je zelfbeeld erdoor beïnvloed wordt.
  • je tot het uiterste gaat voor goedkeuring en dit ten koste van jezelf gaat.
  • je je teveel aanpast en een masker draagt omdat je denkt daarmee gezien, gewaardeerd of geaccepteerd te worden.
  • veel ervaringen van afwijzing voelt, terwijl er feitelijk niet veel aan de hand is.
  • je er veel stress of onrust door krijgt.

Geef om de goedkeuring van anderen en je zult altijd hun gevangene zijn

Natuurlijk is het logisch om je enigszins aan te passen aan geldende normen, waarden en omstandigheden. We leven nu eenmaal in een wereld waarin we met elkaar moeten samenleven, en dat vraagt van alle partijen wat aanpassing. Dit betekent echter niet dat je je in het zweet moet werken om de goedkeuring van anderen te krijgen. Je bent namelijk al goed zoals je bent. Meer daarover lezen? Lees de blog Je niet goed genoeg voelen.

Wat als je niet meer afhankelijk bent van de goedkeuring of bevestiging van anderen?

Beeld je nu eens in dat je niet meer zo hard hoeft te werken om goedkeuring of bevestiging te krijgen. Dat je je, bij een beslissing die je neemt, niet meer hoeft te vragen of anderen dat oké vinden. Dat je niet per se door iedereen aardig of leuk gevonden hoeft te worden. Denk je eens in hoe onafhankelijk en vrij je dan bent. Hoe zou dat voelen? Wat zou dat voor jou betekenen?

Mogelijke veranderingen als je stopt met goedkeuring of bevestiging zoeken

Stoppen met goedkeuring of bevestiging zoeken kan je veel opleveren. Ik neem een aantal aspecten met je door. Welke zijn voor jou belangrijk? 

1. Je vindt innerlijke rust

Hoewel vragen om goedkeuring nog wel eens onbewust gaat, ervaar je wel de stress en onrust die daarmee gepaard gaat. Die stress wordt nogal eens veroorzaakt door het innerlijke conflict (meer daarover kun je lezen in mijn e-book). In dit geval gaat het innerlijk conflict meestal over aan de ene kant iets dat je zelf graag wilt en aan de andere kant datgene dat je denkt te moeten doen om goedkeuring te krijgen. Ook alle activiteiten die erop gericht zijn om een negatieve beoordeling door anderen te vermijden, zorgen voor veel onrust. Wanneer beiden afnemen, ervaar je meer innerlijke rust. Iets waar veel mensen naar verlangen, maar wat helaas vaak buiten hun bereik ligt. Totdat ze stoppen met goedkeuring zoeken. 

2. Je kunt andere keuzes maken

Je baan opzeggen om naar het buitenland te gaan, je relatie verbreken ook al vindt iedereen hem of haar de perfecte partner voor jou, met kerst doen wat je zelf wilt, in plaats van dat wat van je wordt verwacht. Allemaal dingen die je tot nu toe niet deed. Misschien omdat je ze niet wilde 😉 maar misschien ook omdat je niet de goedkeuring wilde verliezen. Als je niet meer zoekt naar goedkeuring, bevestiging of acceptatie, ligt de wereld aan je voeten. Je hoeft jezelf geen beperkingen van buitenaf te laten opleggen. En hoeft niet altijd maar bezig te zijn met ‘hoe het hoort’. Je kunt dan doen en laten wat je wilt. Hoe fijn zou dat zijn?

3. Je kunt vaker jezelf zijn

Als je loskomt van de goedkeuring, van de mening van anderen, dan kun je vaker jezelf zijn. Je zegt wat je vindt en kunt nee zeggen en grenzen stellen. Af en toe pas je je aan als dat nodig is, maar je cijfert jezelf niet meer volledig weg. En hoeft geen masker op te zetten. Je kunt onderzoeken wie je bent en wat je zelf graag wilt. Daardoor leren mensen dan ook eindelijk de echte jij kennen!

4. Je krijgt een positiever zelfbeeld

Als je niet meer afhankelijk bent van goedkeuring of bevestiging dan verbetert je zelfbeeld. Dit komt onder andere omdat met het gedrag dat je laat zien om goedkeuring te krijgen, je je zelfvertrouwen ondermijnt. Je zegt dan eigenlijk: ‘wat ik zelf wil/vind, doet er niet toe, als die ander mij maar aardig, lief, leuk, geschikt vindt’. Door vaker nee te zeggen, grenzen te stellen en voor jezelf op te komen, zorg je beter voor jezelf waardoor je zelfvertrouwen groeit. Wanneer je zou stoppen met goedkeuring zoeken, verschuift de focus meer naar jezelf. Op wat je van jezelf vindt. Je krijgt ruimte om te werken aan zelfacceptatie en een positiever zelfbeeld. In plaats van dat je dat van anderen nodig hebt.

5. Je leven wordt lichter en leuker

Altijd maar bezig zijn met verwachtingen van anderen. Je in bochten wringen om te zorgen dat mensen je leuk, aardig of capabel vinden. En te zorgen dat ze je niet afwijzen. Steeds maar de twijfel of het wel goed (genoeg) is voor de ander.  Als je daarmee stopt, wordt je leven gelijk een stuk lichter. Je hoeft niet meer zo hard te werken om goedkeuring te krijgen. Je voelt je vrijer om je leven te leven zoals jij dat wilt en niet meer hoe anderen vinden dat het zou moeten. Dus plaats je een gekke foto van jezelf bij een blog over stoppen met goedkeuring zoeken zónder bij iemand te checken of het wel kan. 😁

De verandering begint vandaag

De behoefte aan goedkeuring en bevestiging zit diep in ons verankerd. Vaak zijn we ons niet bewust dat ons gedrag erop gericht is dat mensen positief over ons denken. Het is daarom niet makkelijk om die behoefte zomaar los te laten. Nu je weet dat je altijd zo hard je best doet om die gewenste goedkeuring te krijgen, kan je het besluit nemen om er vandaag nog te stoppen.

Is dit ook jouw nieuwe voornemen?

Wordt stoppen met goedkeuring en bevestiging zoeken ook jouw nieuwe voornemen? Bestel dan het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden en begin vandaag nog!

Over het boek:

De angst voor de mening van anderen doet veel met ons. We streven naar goedkeuring, zijn bang voor afwijzing en passen ons aan, aan wat wij denken dat anderen van ons vinden en verwachten. En dit bepaalt voor een groot deel ons gedrag. Wat als je je zou kunnen bevrijden van deze angst?

In dit eerste Nederlandse boek over dit onderwerp neemt Simone Donker je mee op een reis naar het versterken van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld. Met diepgaande, verrassende inzichten, meer dan 30 opdrachten en met persoonlijke verhalen leert zij je om los te breken uit de angst.

Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden is een waardevolle gids voor iedereen die klaar is om uit de schaduw te stappen en vol vertrouwen in het leven te staan. Sta op en omarm de vrijheid om nooit meer bang te zijn voor wat anderen van je vinden!

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?