Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan stress, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om niet door te blijven lopen met stressklachten maar juist actief aan de slag te gaan om stress te verminderen.
Wat kan je doen om stress te verminderen?
- Ontdek jouw stressbronnen
Waar mensen spanningen van krijgen verschilt van persoon tot persoon. Kort gezegd komt het erop neer dat je spanningen ervaart wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. In het artikel dat ik schreef over stress, overspannenheid en burn-out lees je over stressbronnen op werk- en privégebied. Kijk eens welke je herkent bij jezelf. Het is uiteindelijk vaak een combinatie van verschillende factoren die leiden tot stress.
Welke ballast draag je met je mee?
Onderzoek welke factoren in je leven je op dit moment stress geven. In mijn coachgesprekken laat ik iemand bijvoorbeeld vertellen wat de cliënt als ballast ervaart of welke zorgen hij of zij heeft. Voor jezelf kan je dit op post-its of losse briefjes opschrijven. Leg de briefjes voor je neer en laat ze op je inwerken; dit draag je dus al een tijd met je mee.
2. Onderzoek wat je kunt veranderen
Veel energie van mensen gaat verloren wanneer zij zaken proberen te veranderen, die niet veranderd kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf zich genoodzaakt ziet te gaan reorganiseren waardoor je dreigt je baan kwijt te raken. Hoe begrijpelijk je gevoelens ook zijn, ertegen vechten of erover blijven klagen heeft weinig zin. Stress kan veroorzaakt worden doordat je je onbewust druk maakt over zaken, zonder dat je een bewuste keuze maakt over een mogelijke oplossing.
Bekijk je briefjes en deel ze in de volgende 3 categorieën:
– veranderen
– accepteren/loslaten
– parkeren voor later
Veranderen
Ga aan de slag met wat je kunt veranderen én waar je op dit moment het meeste last van hebt. Hak grote veranderingen in kleine stapjes. Dan is de kans groot dat je het ook echt gaat doen.
Accepteren/loslaten
Het accepteren van zaken is niet altijd makkelijk. Soms gaat dit gepaard met boosheid of verdriet. Laat alle gevoelens die er zijn toe. Vecht er niet tegen en sta erbij stil hoe het voor je is, als je de situatie gaat accepteren zoals hij is.
Parkeren
Soms is de tijd nog niet rijp om (grote) beslissingen te nemen of iets op te lossen. Hoewel je er in je hoofd veel mee bezig bent, lukt het nog niet om de eerste stap te zetten. Denk aan het zoeken naar een nieuwe baan, het beëindigen van een relatie of een verhuizing. De keuze om daar nu even geen beslissing over te nemen en het dus te parkeren kan je veel rust geven.
3. Voeg energie toe aan je dag
Wanneer mensen stress ervaren is vaak het eerste wat zij doen, stoppen met activiteiten die hen voorheen energie gaven. Het kan zijn dat je het plezier daarin verloren bent. Ook speelt te weinig tijd en energie een rol.
Goed voor jezelf zorgen
Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan stress dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ruim dus elke dag bewust tijd voor jezelf in. Als je de overtuiging hebt dat je er geen tijd voor hebt of er te moe voor bent; doorbreek dit dan door tóch een activiteit op te pakken. Al is het maar 5 minuten en bereid dit elke dag een beetje uit. Als je dit doet, zal je snel merken dat je minder stress ervaart en meer gaat ontspannen.
Verder lezen?
Zoek jij professionele begeleiding bij het aanpakken van je disfunctionele stress zodat je weer lekker in je vel gaat zitten? Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan hieronder direct je gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Foto door Ketut Subiyanto via Pexels.