fbpx

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Werkstress-coach-Woerden

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie te krijgen. Niet iedereen kan deze norm lang volhouden. Zeker niet als het gecombineerd wordt met een gezin draaiende houden, mantelzorg en allerlei andere rollen.

 

Jouw gedrag zorgt voor werkstress

Medewerkers die niet aan deze ongeschreven norm kunnen voldoen, voelen zich vaak schuldig of minder waard ten opzichte van collega’s die dit wel lijken te kunnen. Ook zijn zij bang om carrièrekansen te missen. Dit alles kan voor de nodige werkstress zorgen. Als leidinggevende is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw gedrag en de implicaties daarvan op je medewerkers. Vaak betekent dit dat je je overtuigingen over werk moet veranderen. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je alleen met hard werken respect verdient, dan zal je pas je werkethos kunnen veranderen, als je iets aan die overtuiging doet. Geef het goede voorbeeld en vertel wat je van je medewerkers verwacht.

Het is zondagochtend. Merel schuift achter haar laptop om haar werkmail te lezen. Er zijn in twee dagen 14 mails bijgekomen. Als ze ze nu afhandelt, kan ze maandagochtend fris starten aan het verhuisproject waar ze voor gevraagd is. En hopelijk ziet haar leidinggevende ook hoeveel hart ze voor de zaak heeft. Na 2 uur is ze nog niet klaar en haar 2 dochters van 6 en 8 zijn al een paar keer komen vragen wanneer ze nu eindelijk gaan ontbijten. Uiteindelijk sluit ze haar laptop af met een gevoel aan alle kanten te kort te schieten. Het werk is nog niet af en haar dochters kan zij ook niet de aandacht geven die ze verdienen.

Wil jij na het lezen van dit artikel ondersteuning of coaching op dit onderwerp?

Wil je bijvoorbeeld:

– een scan maken van jouw team met betrekking tot werkstress?

– brainstormen over een preventieve aanpak tegen werkstress?

– advies over goede gesprekken met je medewerkers?

– je eigen leiderschapsgedrag onderzoeken en verbeteren?

Maak dan een afspraak via simone@simonedonker.nl of 06-13937678.

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?