Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Stress-coach-woerden

Anderen laten weten wat je leest?

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus.

Creëer een positieve omgeving waar mensen graag willen werken

Voorkomen betekent niet wat extra aandacht besteden aan medewerkers waarvan je denkt dat ze werkstress ervaren. Nee, het gaat over veel meer dan dat. Met voorkomen bedoel ik: creëer een positieve, waarderende omgeving waarin mensen met plezier en voldoening werken, met voldoende maar niet te veel uitdaging en voldoende verantwoordelijkheden en regelmogelijkheden.

Zorg dat werkstress altijd onderwerp van gesprek is

Ik hoor vaak dat leidinggevenden het ongemakkelijk vinden om werkstress bespreekbaar te maken wanneer er sprake is van dreigende uitval of frequent verzuim. Uit onderzoek blijkt ook dat leidinggevenden het lastig vinden om psychische klachten bespreekbaar te maken. Vaak komt het omdat het nog geen vanzelfsprekend onderwerp is in gesprekken in het team en met de individuele medewerkers. 

Ook is het vaak geen onderwerp van gesprek in Directieteams en MT’s. Bespreek je dit onderwerp in tijden dat het goed gaat, dan is het veel gemakkelijker om dit ook te doen als een medewerker dreigt uit te vallen. Wees je ervan bewust dat het jouw taak als werkgever en dus als leidinggevende is om uitval van je medewerker te voorkomen.

Een aantal voorbeelden van preventieve maatregelen:

  • Wees open, eerlijk en transparant. Dit zorgt voor een veilige sfeer waardoor medewerkers makkelijker zelf zullen aangeven waar ze tegenaan lopen.
  • Bespreek regelmatig de werkdruk en -verdeling in teamoverleg. Laat medewerkers zelf over oplossingen nadenken.
  • Houd vaste contactmomenten met medewerkers en laat onderwerpen als werkstress en werkdruk regelmatig de revue passeren. Niet alleen in algemene zin maar ook hoe het gaat met de medewerker.
  • Zorg dat je weet wat er speelt, ook in het privé-leven, als de medewerker dat met jou wil delen.
  • Zorg dat je problemen en conflicten in het team en team-overstijgend oplost.
  • Heb oog voor de individuele verschillen in draagkracht en zorg met de medewerker dat de functie aansluit bij ambitie, vermogen en energie.
  • Organiseer activiteiten die de bewustwording van werkstress vergroten, bijvoorbeeld in de Week van de Werkstress.

Verder lezen?

In het kader van de Week van de Werkstress schrijf ik in totaal vijf blogs voor leidinggevenden. Klik op de blogs om verder te lezen.

Meer weten over stress en burn-out en hoe je dit kunt herkennen? Lees hier een informatief artikel dat ik daarover schreef.

Wat ik bied

Onder stress en spanningen zit vaak onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde. Ik begeleid volwassenen om beter te leren omgaan met onzekerheid zodat zij meer ontspannen en met rust kunnen leven en werken. Wil jij dat ook voor jezelf of een van je medewerkers? Bekijk dan hier het coachtraject of plan hieronder direct een kennismakingsgesprek.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?