Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus.
Creëer een positieve omgeving waar mensen graag willen werken
Voorkomen betekent niet wat extra aandacht besteden aan medewerkers waarvan je denkt dat ze werkstress ervaren. Nee, het gaat over veel meer dan dat. Met voorkomen bedoel ik: creëer een positieve, waarderende omgeving waarin mensen met plezier en voldoening werken, met voldoende maar niet te veel uitdaging en voldoende verantwoordelijkheden en regelmogelijkheden.
Zorg dat werkstress altijd onderwerp van gesprek is
Ik hoor vaak dat leidinggevenden het ongemakkelijk vinden om werkstress bespreekbaar te maken wanneer er sprake is van dreigende uitval of frequent verzuim. Uit onderzoek blijkt ook dat leidinggevenden het lastig vinden om psychische klachten bespreekbaar te maken. Vaak komt het omdat het nog geen vanzelfsprekend onderwerp is in gesprekken in het team en met de individuele medewerkers.
Ook is het vaak geen onderwerp van gesprek in Directieteams en MT’s. Bespreek je dit onderwerp in tijden dat het goed gaat, dan is het veel gemakkelijker om dit ook te doen als een medewerker dreigt uit te vallen. Wees je ervan bewust dat het jouw taak als werkgever en dus als leidinggevende is om uitval van je medewerker te voorkomen.
Een aantal voorbeelden van preventieve maatregelen:
- Wees open, eerlijk en transparant. Dit zorgt voor een veilige sfeer waardoor medewerkers makkelijker zelf zullen aangeven waar ze tegenaan lopen.
- Bespreek regelmatig de werkdruk en -verdeling in teamoverleg. Laat medewerkers zelf over oplossingen nadenken.
- Houd vaste contactmomenten met medewerkers en laat onderwerpen als werkstress en werkdruk regelmatig de revue passeren. Niet alleen in algemene zin maar ook hoe het gaat met de medewerker.
- Zorg dat je weet wat er speelt, ook in het privé-leven, als de medewerker dat met jou wil delen.
- Zorg dat je problemen en conflicten in het team en team-overstijgend oplost.
- Heb oog voor de individuele verschillen in draagkracht en zorg met de medewerker dat de functie aansluit bij ambitie, vermogen en energie.
- Organiseer activiteiten die de bewustwording van werkstress vergroten, bijvoorbeeld in de Week van de Werkstress.
Verder lezen?
In het kader van de Week van de Werkstress schrijf ik in totaal vijf blogs voor leidinggevenden. Klik op de blogs om verder te lezen.
- Het is jouw zorg dat medewerkers goed in hun vel zitten
- Kukel de ‘zwakkere’ niet uit het nest
- Jouw gedrag bepaalt de norm in het team
- Dat het niet druk is, wil niet zeggen dat medewerkers geen werkstress ervaren
Wat ik bied
Onder stress en spanningen zit vaak onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde. Ik begeleid volwassenen om beter te leren omgaan met onzekerheid zodat zij meer ontspannen en met rust kunnen leven en werken. Wil jij dat ook voor jezelf of een van je medewerkers? Bekijk dan hier het coachtraject of plan hieronder direct een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.