Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Verlatingsangst

Share This Post

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees je wat verlatingsangst is, hoe het wordt veroorzaakt en welke gevolgen het heeft. Tot slot lees je hoe coaching je kan helpen om stappen te zetten om je situatie aanzienlijk te verbeteren.

Heb ik verlatingsangst?

Verlatingsangst is een verlammende angst om iemand, vaak je partner, te verliezen. Daardoor kan je jaloers of bezitterig worden, de ander claimen of dingen verbieden die je partner wil doen. Je bent vrijwel voortdurend gericht op de ander en alert op signalen dat je partner zal vertrekken. Je gaat niet graag van huis omdat je dan niet weet wat er thuis gebeurt. Je bent eigenlijk continue bezorgd, probeert controle te houden en dat zorgt voor veel stress en gespannenheid.

Wanneer er sprake is van ernstige verlatingsangst dan draait vaak je hele wereld om je partner, wil je alles samendoen en verwacht of eis je van de ander dat hij of zij geen eigen leven heeft. Zelf heb je ook geen eigen leven en bent vaak voor je geluk ontzettend afhankelijk geworden van je partner. Je bent niet graag alleen. Je gelooft dat je niet zonder de ander kan en gaat ver om de relatie te behouden. Je gedrag kan zo verstikkend werken, dat de kans groot is dat je uiteindelijk door je partner verlaten wordt. Hierdoor word je overtuigd in je bevestiging dat je verlaten zal worden en bij de volgende relatie begint het weer van voren af aan.

Bij verlatingsangst is altijd een gebrek aan zelfvertrouwen

Een ander kenmerkend aspect van verlatingsangst is dat je continue bevestiging nodig hebt van de ander. De ander bepaalt als het ware jouw zelfbeeld. Je voelt je snel gekwetst of afgewezen. Een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld staan centraal in je leven. Vaak komen problemen door verlatingsangst tot uiting in een liefdesrelatie maar ook in vriendschappen en tussen ouders en kinderen komt het voor.

Niet zelden kom je mensen tegen die niet beschikbaar zijn voor een relatie, of die last hebben van bindingsangst. Wellicht herken je in je relatie de dynamiek van aantrekken en afstoten die kenmerkend is voor mensen met verlatingsangst met een partner met bindingsangst.

Symptomen verlatingsangst

Misschien heb je je al herkend in bovenstaande beschrijving. Hieronder volgt een opsomming van de symptomen van verlatingsangst.

– geloven dat je niet zonder de ander kan
– angst om alleen te zijn
– (extreme) jaloezie, neiging hebben je partner te controleren, continue bezorgdheid
– dromen/nachtmerries over verlaten worden
– nergens anders willen slapen, liever bij je partner blijven
– moeite om een eigen leven te hebben naast de relatie
– moeite hebben met het idee dat je partner een eigen leven heeft naast de relatie
– constant bezig zijn met de ander, de ander naar de zin willen maken
– je afgewezen voelen als je geen bevestiging krijgt
– onzeker of je partner je wel de moeite waard vindt
– fysieke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, spanningsklachten mede als gevolg van ruzies die ontstaan, moeite hebben met ontspanning

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Vaak blijkt bij verlatingsangst dat er sprake is van een onveilige hechting in de kindertijd. In onze jeugd ontwikkelen we allemaal onze eigen hechtingsstijl. Alvorens ik inga op wat onveilige hechting inhoudt, leg ik eerst uit wanneer sprake is van veilige hechting.

Veilige hechting

Naar schatting is 60 tot 70% van de volwassen in hun jeugd veilig gehecht. Je ouders waren toegankelijk en (emotioneel) beschikbaar. Er was aandacht voor je emoties, behoeftes en verlangens. Als kind ontwikkelde je een basisvertrouwen in jezelf waardoor je zonder angst op onderzoek kon uitgaan en je vertrouwde erop dat je ouders er zouden zijn als je weer toenadering zocht. Het gedrag van je ouders was dus voorspelbaar en veilig. Wanneer je veilig gehecht bent, ervaar je de wereld als een veilige en harmonieuze plek. Veilig gehechte mensen zijn stressbestendiger en gelukkiger zijn, hebben minder psychische en lichamelijke klachten, zijn minder vaak depressief en onderhouden betere relaties en vriendschappen

Onveilige hechting

Van onveilige hechting is sprake bij ongeveer 30 tot 40% van de volwassenen. Bij een onveilige hechting is het vaak zo dat ouders niet emotioneel beschikbaar waren. Of dat ze niet serieus omging met jouw behoeftes, emoties en verlangens. Hieronder vind je een aantal van oorzaken waardoor een kind niet goed gehecht kan zijn:

  • Ouders met psychische of relatieproblemen en daardoor emotioneel niet beschikbaar zijn
  • Ouders die zelf kampen met hechtingsproblematiek
  • Ouders die kampen met verslavingsproblematiek
  • Ouders die niet gevoelig zijn voor de signalen van een kind.
  • Verwaarlozing of mishandeling
  • Extreme stress binnen het gezin
  • Problemen tijdens de bevalling of een vroegtijdige scheiding van de moeder, adoptie
  • Ouders die geen ruimte geven om te ontdekken

Kenmerkend voor een onveilige hechting is dat het kind, en later ook de volwassene, vaak een negatief zelfbeeld heeft en kampt met onzekerheid. Je weet simpelweg niet hoe je op jezelf en de ander kan vertrouwen.

Onveilige hechting betekent overigens niet dat je als kind geen liefde hebt gekregen of dat er geen genegenheid was. Alleen de relatie tussen de ouders en het kind werd gekenmerkt door onvoorspelbaarheid en inconsequentie. 

Ook ervaringen op latere leeftijd kunnen zorgen voor verlatingsangst

Gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen ook zorgen voor verlatingsangst. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt bijvoorbeeld pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen. 

De gevolgen van verlatingsangst

De impact van verlatingsangst kan groot zijn op iemands leven en dat van de partner. Vaak creëer je grote (emotionele) afhankelijkheid van je partner. Vaak leef je geïsoleerd (zonder vrienden, zonder een eigen leven). Je hebt misschien niemand om je heen met wie je kan praten over je angsten. Het is bekend dat schaamte hierover vaak een rol speelt.

Als de relatie ongezond is, door bijvoorbeeld gaslighting, ben je vaak niet in staat de relatie te beëindigen. Dit kan een groter gevoel van onveiligheid tot gevolg hebben. Zolang verlatingsangst je beheerst, blijft ook de onzekerheid en het negatieve zelfbeeld bestaan. Want hoeveel bevestiging je van buitenaf ook ontvangt, dit vult nooit het gat van het gebrek aan zelfvertrouwen.

Door de continue alertheid vind je het moeilijk om je te ontspannen en sta je voortdurend onder stress. Hierdoor lukt het ook niet om te genieten of gelukkig te zijn. Als het tot een relatiebreuk komt, kan dit leiden tot eenzaamheid omdat je geen ander leven voor jezelf hebt gecreëerd, dan dat met je partner. 

Hoe kan ik verlatingsangst loslaten?

Wanneer je dit artikel leest, ben je je er waarschijnlijk al van bewust dat je angst voor verlating hebt.Je beseft dat de angst en paniek die je ervaart niet helemaal passen bij de realiteit. En dat, als er niets verandert, je bezitterige, jaloerse en soms verstikkende gedrag uiteindelijk leidt tot een relatiebreuk. Kortom; je wilt aan de slag met verlatingsangst.

In coaching werken we aan het verbeteren van je situatie en het vergroten van je zelfvertrouwen. We werken aan door jou gekozen doelen, zodat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor de verandering. De volgende onderdelen kunnen aan bod komen in een coachtraject met betrekking tot verlatingsangst:

Focus op jezelf

Mensen die verlatingsangst hebben, denken nog wel eens ten onrechte dat de partner degene is die fout zit en moet veranderen. Dat hij of zij te veel aandacht besteed aan vrienden of een speciale persoon, in plaats van aan jou. Dat het feit dat je partner een eigen leven wil naast jou, eigenlijk niet normaal is. En dat als hij echt van jou zou houden, dat hij dan al zijn tijd wel aan jou zou besteden. De focus ligt dus bij mensen met verlatingsangst voortdurend op de ander.

In coaching besteden we aandacht aan jou en werken we aan het verbeteren van je zelfbeeld en het vergroten van je zelfvertrouwen. Je leert meer op jezelf te vertrouwen en van jezelf uit te gaan. Zelfzorg, zelfcompassie en -acceptatie en jezelf leren geruststellen, zijn daar een onderdeel van.

We onderzoeken wat je kunt en wilt veranderen om autonomer en onafhankelijker in het leven te staan. Hoe kan je een leven voor jezelf creëren, dat kan bestaan naast het leven met je partner?

Onderzoek je triggers en patronen

Bewustwording van je patronen en triggers is een belangrijke stap naar verandering. Mensen met verlatingsangst ervaren vaak triggers naar gebeurtenissen uit het verleden. In de coaching leer je je triggers en gevoelens te onderzoeken en erbij te blijven in plaats van ervan weg te bewegen (naar de ander). Wat in jou wordt getriggerd waardoor je je niet veilig voelt en je de neiging krijgt om je vast te klampen aan de ander. Je leert zien dat de situatie in het heden, losgekoppeld kan worden van het verleden zodat je in het hier-en-nu rustiger en steviger kan blijven staan.

Ook het leren delen van je gedachten, gevoelens en behoeften met je partner kan onderdeel uitmaken van de coaching. Daarmee kan verbinding ontstaan met jezelf en met je partner en kan een start gemaakt worden met een veiligere hechting.

Gratis kennismakingsgesprek

In een gratis kennismakingsgesprek onderzoeken we of je verlatingsangst mogelijk veroorzaakt wordt door een trauma. Het helen van een trauma is het terrein van de therapeut en in dat geval zal ik je doorverwijzen.

Wil je aan de slag met je verlatingsangst en lijkt het je fijn om met een onafhankelijk iemand van gedachten te wisselen? Maak dan hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of stuur me een bericht. Ik help je graag op weg.

Coach-zelfvertrouwen

Photo: NeONBRAND op Unsplash.com

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Je bent dus niet de enige. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Ben je bang dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je helemaal niet zo slim of capabel bent als je doet voorkomen? Dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? Je vindt het gek dat anderen het

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed op hebt en verspil je weinig energie aan dingen die je niet kunt veranderen. Stephen Covey bedacht de

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?