Voice Dialogue: een bus vol ikken

Voice-Dialogue-Coach

Anderen laten weten wat je leest?

Heb je het gevoel dat jij niet altijd zelf achter het stuur zit van jouw leven?

Wordt jouw leven bepaald een drammer, een (over)verantwoordelijke, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus?

Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt?

Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de Voice Dialogue methode) is het inderdaad zo dat wij mensen bestaan uit verschillende delen met allemaal hun eigen kijk op de wereld. Ze hebben verschillende gevoelens, gedachten, angsten en verlangens en gedragen zich verschillend. En elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende taak in ons leven. Stel dat je jouw innerlijke delen beter zou leren kennen? 

Hoewel het lijkt alsof jij degene bent die jouw leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, wordt je leven eigenlijk geleid door een bus met ikken of subpersonen die in jou de boventoon voeren: je primaire subpersonen. Zij bepalen voor een groot deel je gedrag en hoe anderen jou zien. De verschillende ‘ikken’ die we in ons hebben is overigens een normaal en gezond verschijnsel en heeft niets te maken met psychische stoornissen. Wanneer je je innerlijke subpersonen kent en weet wat hen beweegt, krijg je meer keuzevrijheid in je leven. Je leert dan de ‘ikken’ te managen of je eigen bus met ikken te besturen.

Heb jij een pusher, een pleaser of een perfectionist in je?

Sommigen van die subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een Perfectionist, een Pleaser, een Pusher of een Innerlijke Criticus in zichzelf ontwikkeld. Andere kanten zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of uit onze persoonlijkheid verstoten.

De Innerlijke Criticus, een subpersoon die wij allemaal wel kennen, is er een met een wel heel bijzondere aanpak. Wil je meer weten over leren leven met je Innerlijke Criticus, lees dan mijn blog die daarover gaat. 

WIe bestuurt jouw bus?

Stel je eens voor dat jouw persoonlijkheid een bus met ‘ikken’ is. Je ‘ikken’ zijn de passagiers en jij bent de chauffeur van de bus. Tenminste, dat zou fijn zijn. Je ‘ikken’, met hun eigen gevoelens, gedachten en gedrag hebben ook allemaal hun eigen mening over welke kant de bus op moet en nemen als ze de kans krijgen, het stuur van je over. Je ervaart dan dat je vast zit en geen keuzevrijheid hebt. Een bus met ikken is een bekende metafoor om het gedachtegoed van Voice Dialogue uit te leggen.

Een Voice Dialogue sessie

In een Voice Dialogue sessie gaat de begeleider in gesprek met jouw verschillende kanten en nodigt je daarbij uit jezelf fysiek in de ruimte te verplaatsen. Door de verschillende delen van jezelf uitgebreid aan het woord te laten, kom je erachter wat de functie is van deze subpersonen en waar zij jou mee helpen. Een Voice Dialogue sessie is ervaringsgericht en heeft vaak veel impact.

Met één voet op het gas en één voet op de rem

Tijdens een Voice Dialogue sessie die ik kreeg tijdens een VD-training, ontdekte ik dat één van mijn subpersonen heel actiegericht is (gaspedaal) en succes wil behalen en een andere subpersoon juist vaak op de rem trapte om me te behoeden voor ‘teveel’ hooi op mijn vork. Door beide kanten goed te leren kennen en te ervaren, kan ik een betere balans vinden tussen beiden. Dus door niet een van beiden het stuur in handen te geven maar zelf te bepalen wanneer ik op het gas en wanneer ik op de rem ga.

Door een Voice Dialogue sessie vergroot je dus je bewustzijn en ontstaat er meer ruimte, flexibiliteit en balans. Je ontdekt hoe je kunt staan tussen de beide tegengestelde kanten van jezelf. Ook levert het je energie op omdat het vermoeiend is om de onderdrukte kanten van jezelf eronder te houden.

Voor welke vragen is Voice Dialogue geschikt?

Voice Dialogue is in te zetten bij allerlei vragen, zoals:

  • Wanneer je meer keuzevrijheid wilt hebben in hoe je je leven leidt.
  • Wanneer je wilt onderzoeken hoe het komt dat je steeds hetzelfde doet of reageert in bepaalde situaties en deze patronen wilt onderzoeken.
  • Je hebt een gebrek aan energie en/of balans en wilt onderzoeken welke van jouw ikken hier een rol in spelen.
  • Bij relatieproblemen; het helpt je om uit een positief of negatief bindingspatroon te komen of te blijven.
  • Bij dilemma’s zoals: zal ik wel of niet voor mezelf beginnen, wel of niet gaan samenwonen, gaan studeren of gaan werken, etc.
  • Last hebt van ‘ikken’ zoals de perfectionist, de pleaser, de pusher, de innerlijke criticus, de vermijder of de verantwoordelijke en de mogelijkheden wilt onderzoeken om meer balans te krijgen.
  • Als je vastzit in een situatie en twijfelt of geen knopen kunt doorhakken.
  • Als je Voice Dialogue een leuke manier vindt om je persoonlijk te ontwikkelen.
  • Als je meer balans en creativiteit zoekt.

Meer weten of direct een sessie boeken?

Wil een van jouw ikken eerst nog wat meer informatie, kijk dan hier of neem contact met mij op. Ben je nieuwsgierig naar jouw bus vol ikken? Wil jij weten welke ikken er in jouw innerlijke bus zitten en de kracht van Voice Dialogue zelf ervaren? Een Voice Dialogue sessie kan zowel in Woerden als online plaatsvinden. Plan hieronder een  kennismakingsgesprek.

Bron: Brugman, K., Budde, J., Collewijn, B. (2015) Ik ken mijn ikken. Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue.

Illustratie: The bald guy

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?