Voice Dialogue

Voice Dialogue (VD) is een gedachtegoed die ervan uit gaat dat wij als mensen bestaan uit verschillende delen, kanten ofwel subpersonen. Iedere subpersoon heeft een eigen kijk op de wereld. Ze hebben verschillende gevoelens en gedachten en gedragen zich verschillend. Elke subpersoon heeft een eigen stem, eigen verlangens en angsten. Tegenover een subpersoon staat altijd een tegenovergestelde, vaak verstoten kant in onszelf. En elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende taak in ons leven. De verschillende ‘ikken’ die we in ons hebben is overigens een normaal en gezond verschijnsel en heeft niets te maken met psychische stoornissen.

De bedenkers Hal en Sidra Stone ontwikkelden een ervaringsgerichte, niet-cognitieve methode om in gesprek te gaan met deze ‘ikken’.

Een bus vol ikken: Leer jezelf beter kennen met VOice Dialogue

Stel je eens voor dat jouw persoonlijkheid een bus vol met ‘ikken’ is. Je ‘ikken’ zijn de passagiers en jij bent de chauffeur van de bus. Tenminste, dat zou fijn zijn. Je ‘ikken’, met hun eigen gevoelens, gedachten en gedrag hebben ook allemaal hun eigen mening over welke kant de bus op moet en nemen als ze de kans krijgen, het stuur van je over. Je ervaart dan dat je vast zit en geen keuzevrijheid hebt.

 

Voice-Dialogue-coach

Hoewel het dus lijkt alsof jij degene bent die jouw leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, wordt je leven eigenlijk geleid door die ikken of subpersonen die in jou de boventoon voeren: je primaire subpersonen. Zij bepalen voor een groot deel je (onbewuste) gedrag en hoe anderen jou zien. Zolang je je niet bewust bent van deze delen in jezelf, blijf je je met het gedrag van je ikken identificeren. Met Voice Dialogue leer je jezelf en je ikken beter kennen. 

 

Heb jij een pusher, een pleaser of perfectionist in je?

Sommige van die subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen en hoe we ons voelen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een Perfectionist, een Pleaser, een Pusher of een Innerlijke Criticus in zichzelf ontwikkeld. Andere kanten zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of uit onze persoonlijkheid verstoten. Hierdoor lijkt het alsof we geen keuze hebben in hoe we ons gedragen. Maar niets in minder waar.

Veelvoorkomende ikken

Wij hebben allemaal meerdere subpersonen in ons, misschien wel honderd. De kunst is het om ze zoveel mogelijk te leren kennen. De ene is al heel lang bij je, terwijl de ander pas recent kan zijn ontstaan. 

Herken jij deze veelvoorkomende subpersonen bij jezelf?

 • De pleaser
 • De pusher
 • De perfectionist
 • De innerlijke criticus
 • De controleur
 • De verantwoordelijke
 • De introverte
 • De meegaande
 • De afhankelijke

Hoe ik jou begeleid in een Voice Dialogue sessie

In een Voice Dialogue sessie starten we met onderzoeken welke vraag of welk dilemma er op dit moment in jouw leven speelt. Daarna ga ik in gesprek met de verschillende kanten (meestal 2 per sessie) in jou die in het vraagstuk een rol hebben. Iedere subpersoon krijgt op jouw aanwijzing een eigen plek in de ruimte. Door de verschillende delen van jezelf uitgebreid aan het woord te laten, kom je erachter wat de functie is van deze subpersonen en waar zij jou mee helpen of hoe zij jou beschermen.

Wisselend tussen de plek van de subpersonen en op de plek waar we het gesprek startten (de middenpositie of middenstoel), word je je bewust van het verschil tussen de subpersonen, hun gevoelens en gedachten en het verschil in energie. Je ervaart de spanning tussen beide subpersonen en leert dit beter te hanteren. Je kun je de subpersonen gaan beschouwen als delen of kanten van jezelf waardoor je er niet meer zo mee samenvalt.

Aan het eind van de sessie kijken we samen vanuit een neutrale positie terug op de sessie en de subpersonen die aan het woord zijn geweest. Als toeschouwer ben je in staat een stap naar achteren te doen en jezelf en je situatie vanaf een afstand te bekijken.

Door een Voice Dialogue sessie vergroot je dus je bewustzijn en ontstaat er meer ruimte, flexibiliteit en balans. Je ontdekt hoe je kunt staan tussen de beide tegengestelde kanten van jezelf. Ook levert het je energie op omdat het vermoeiend is om de onderdrukte, verstoten kanten van jezelf eronder te houden.

Een Voice Dialogue sessie vraagt van jou als deelnemer geen speciale voorkennis of voorbereiding.

Wat kost een sessie?

De kosten van een Voice Dialogue sessie bedragen in 2024 € 142,50 (particulier tarief). Hoe meer we onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons gedrag en op een andere manier kunnen omgaan met de uitdagingen van ons leven. Dus hoewel je een losse Voice Dialogue sessie kunt boeken, kiezen veel mensen ervoor om meerdere sessies te ontvangen.

Tarieven voor bedrijven op aanvraag.

Locatie gesprekken

Woerden of online

Voor welke vragen is Voice Dialogue geschikt?

Voice Dialogue is in te zetten bij allerlei vragen, zoals:

 • Als je een niet cognitieve methode zoekt om je vraag te onderzoeken.
 • Wanneer je je zelfinzicht en bewustwording wilt vergroten
 • Als je uit je systeem van ‘zo hoort het’ wilt komen
 • Wanneer je patronen wilt doorbreken
 • Wanneer je meer keuzevrijheid wilt hebben in hoe je je leven leidt.
 • Wanneer bepaald gedrag niet meer helpend is (vanuit subpersonen als bv. de pusher, de pleaser, de perfectionist, de drammer) en je de mogelijkheden wilt onderzoeken om meer balans te krijgen.
 • Bij relatieproblemen; het helpt je om uit een positief of negatief bindingspatroon te komen of te blijven.
 • Bij dilemma’s zoals: zal ik wel of niet voor mezelf beginnen, wel of niet gaan samenwonen, past leidinggeven wel of niet bij mij, gaan studeren of gaan werken, andere baan, etc.
 • Als je vastzit in een situatie en twijfelt of geen knopen kunt doorhakken.
 • Als je Voice Dialogue een leuke manier vindt om je persoonlijk te ontwikkelen.
 • Als je meer mildheid, balans en creativiteit zoekt.

Coaching en Voice Dialogue

Zoals reeds gezegd, vergroot je door Voice Dialogue je bewustzijn. Het is  geen cognitieve methode waarbij je doelen gaat stellen en actief aan de slag gaat. De focus ligt op bewustzijn, gewaarzijn en ervaren. Uiteraard kun je Voice Dialogue sessies combineren met een coachingstraject. Meer weten over het coachingstraject? Klik hier.

Meer weten of direct een gesprek plannen?

Wil een van jouw ikken eerst nog wat meer informatie of heeft het een zetje nodig, neem dan gerust contact met mij op of plan hieronder direct een  kennismakingsgesprek.

Voice-Dialogue
Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?