Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

je-welkom-voelen

Share This Post

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden persoonlijk welkom geheten en kregen een rondleiding over het terrein en natuurlijk in het appartement. 

Bij de appartementen waren gratis leenfietsen en ook Nederlandse boeken te gebruiken. Als we ’s avonds terugkwamen bij ons appartement brandde er vaak in de boom voor ons huisje een lichtje in een lantaarntje. Kortom, het was een vakantie met een warm welkom waar de eigenaren van de appartementen zich iedere dag weer voor inzetten. Terug in Woerden vraag ik me af wat maakt dat de ene mens zich overal welkom en gewenst voelt en de ander altijd het gevoel heeft er niet bij te horen. In deze blog deel ik hoe dat komt en welke stappen je kunt zetten om dit te veranderen.

 

Inhoud

je-gewenst-voelen

‘Welkom, fijn dat je er bent’, begin ik het kennismakingsgesprek met Petra. Ze glimlacht en slaat haar ogen neer. Aan haar houding zie ik dat ze nog niet op haar gemak is. Ik neem daarom de tijd om haar en mij te laten ‘landen’ door niet gelijk het gesprek te voeren maar eerst maar eens te voelen hoe het nu is, zonder dat we iets hoeven te zeggen. In mijn coachpraktijk kom ik vaak tegen dat mensen even de tijd nodig hebben om zich op hun gemak te voelen.  Om die reden begin ik altijd met een introductie van mezelf en mijn bedrijf.

Als de persoon die voor me zit na mijn introductie het woord neemt, gebeurt het niet zelden dat deze iets zegt in de trant van ‘sorry, ik ben hier niet zo goed in’ of ‘ik praat niet zo makkelijk over mezelf’. Vervolgens steken ze van wal en komt er vaak een uitgebreid en duidelijk verhaal naar boven waar de persoon in kwestie zelf verbaasd over is. ‘Normaal praat ik niet zoveel’, zeggen ze dan. In mijn coaching ben ik in staat om veiligheid en vertrouwen te creëren waardoor mensen zich makkelijker dan gedacht kunnen openstellen. En dit is een voorwaarde om succes te bereiken in een coachtraject.

Hoe komt het dat je je niet op je gemak voelt?

Zoals gezegd kom ik het dus vaker tegen dat mensen zich niet direct op hun gemak of zich welkom voelen. Ze weten vaak niet precies hoe dit komt en wijten dit aan hun karakter. ‘Ik ben nou eenmaal zo’, ‘ik kijk graag de kat uit de boom’ of ‘dat heb ik van mijn vader, die is ook terughoudend’. Dit lijkt erop te wijzen dat je dit niet kunt veranderen maar gelukkig klopt dit niet.


Hoe je nu contact en verbinding maakt met anderen in je persoonlijk leven en in je werk heeft alles te maken met de ervaringen die je als (heel jong) kind hebt opgedaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ouders simpelweg geen tijd hadden om naar je te luisteren. Je leerde daardoor al vroeg dat je het niet verdiende om aandacht te krijgen of om je niet gewenst te voelen. Maar ook om er alleen voor te staan. Ook komt het vaak voor dat ouders emotioneel niet beschikbaar waren omdat ze te veel in beslag genomen werden door hun (psychische) problemen. Er was dan vaak geen ruimte om emoties te uiten en je hebt niet kunnen leren om ruimte in te nemen. Hierdoor hebben mensen in hun volwassen leven moeite om zich ergens welkom of op hun gemak te voelen.

Onveilige hechting kan op latere leeftijd zorgen voor problemen

In sommige situaties is sprake geweest van onveilige hechting in iemand jeugd wat op latere leeftijd kan zorgen voor problemen omdat het ook dan moeilijk is om veilige relaties en vriendschappen aan te gaan. Onveilige hechting zorgt er vaak voor dat er een gebrek is aan zelfvertrouwen en innerlijke stevigheid.

Mensen gaan altijd op zoek naar een vorm van veiligheid en het vervullen van hun behoeften. Daardoor ontstaan al op jonge leeftijd overlevingsstrategieën die als kind heel effectief kunnen zijn maar die je op volwassen leeftijd in de weg kunnen gaan zitten. Een voorbeeld van een overlevingsmechanisme die kan spelen is je terugtrekken uit het contact met anderen uit angst om afgewezen te worden of er niet te mogen zijn.

Hechting lis de basis van het vermogen om verbinding te maken met anderen. Is er bij jou sprake geweest van een (min of meer) onveilige hechting dan voel je soms die verbinding niet terwijl je daar wellicht wel veel behoefte aan hebt.

Hoe kan ik me gewenst of op mijn gemak voelen?

Het gevoel niet gewenst te zijn, zit bijna altijd in onszelf. Het is maar zelden dat anderen ons bewust een gevoel willen geven dat we niet welkom of gewenst zijn. Daarom is het goed om bij jezelf te onderzoeken waardoor je je niet gewenst of op je gemak voelt. Wat belemmert je om je welkom te voelen en hoe ken je dit van vroeger? Wat merk je aan jezelf als het welkom er niet is? Hoe reageer je als iemand je welkom heet? Wuif je dit snel weg of sta je er even bij stil om je echt welkom te voelen? Hoe heet je anderen welkom?

Ik ben oké, jij bent oké

Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid. De eerste stap om daar verandering in aan te brengen is door te observeren hoe je contact maakt met anderen. Hoe benader je mensen? Vanuit gelijkwaardigheid of maak je de ander belangrijker dan jezelf. Voor nu hoef je daar niets aan te veranderen. Door te observeren wat je doet, denkt en voelt in dit soort situaties vergroot je je bewustzijn. Hoe vaker je jezelf observeert, hoe beter het is!

Zoek een anker

Op later leeftijd kunnen problemen met hechting nog steeds aanwezig zijn en alhoewel die waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen, is het wel mogelijk om je veilig en meer op je gemak te voelen dan je nu doet. Onderzoek eens bij wie je je nu veilig voelt en bij wie je je kunt uiten. Wie of wat was vroeger een veilige basis voor je? Naast een ouder, opa of oma, kan dit ook een leraar geweest zijn, maar ook een knuffeldier, huisdier, een held uit een film of tv-serie etc.

De veilige basis van toen kan nu nog een veilige basis zijn die je kunt gebruiken als bron van inspiratie, energie, bij het aangaan van risico’s en uitdagingen. Zo kan je bijvoorbeeld een foto bij je dragen van iemand die je kracht geeft wanneer je dat nodig hebt, of een sieraad dragen of eenvoudigweg de herinnering oproepen van iemand die beschikt over de kwaliteiten die jij op dat moment goed kunt gebruiken. Had jij bijvoorbeeld een oma die zich heel gemakkelijk liet omringen door mensen en zich zichtbaar op haar gemak voelde, dan kan het helpend zijn als je je de energie van die oma in je opneemt voordat je een situatie instapt waarvan je weet dat je je niet zomaar op je gemak voelt.

Laat je overigens niet belemmeren door de genoemde voorbeelden; een anker is voor iedereen verschillend en heel persoonlijk.

Neem je tijd

Of het nu in een sollicitatiegesprek is of een moeilijk gesprek met je partner of een leidinggevende; neem de tijd om even te landen. Zorg dat je voeten stevig op de vloer staan en neem een rechte zithouding aan. Adem een aantal keren rustig in en uit op zo’n manier dat je ademhaling daalt naar een rustige buikademhaling. Verdwijnt het ongemakkelijke gevoel niet, kijk dan of je (on)bewust probeert om dit ongemak weg te drukken. Laat het ongemak er zijn, accepteer het zoals het is. Soms kan het helpen om je ongemak ook uit te spreken. Oefen hiermee bijvoorbeeld in een setting die voor jou veilig(er) is. En observeer opnieuw hoe je je gesprekspartner(s) benadert. Gelijkwaardig of niet?

Ik wens je veel succes op weg naar meer zelfacceptatie en je gewenst voelen!

Nog even terug naar mijn heerlijke vakantie op Lefkas. Ook aan het afscheid werd aandacht besteed. Hoe dat precies ging en wat dat te maken heeft met schaamte lees je in een volgende blog.

Verder lezen?

Wil je verder lezen? Bekijk dan ook eens de blogs ‘Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt‘ en ‘Leven met je Innerlijke Criticus‘.

Wat ik je bied

Ik coach volwassenen naar een beter zelfbeeld waardoor je je meer welkom en op je gemak voelt en beter de verbinding kunt aangaan met anderen. Ik geef concrete tools en handvatten om er anders naar te kijken en het anders te doen.

Cliënten die ik begeleid heb, zeggen dat ze een positiever gevoel hebben over zichzelf en daardoor makkelijker het contact aangaan met anderen. Ze hebben zichzelf leren accepteren en daardoor meer rust en ontspanning gekregen.

Wil jij dit ook? Kijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help je graag op weg.

Coach-zelfvertrouwen


Foto’s: Simone Donker

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten

Voel je je vaak onzeker en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Het vergroten van zelfvertrouwen staat vaak bovenaan het lijstje van mensen die zich onzeker voelen. Helaas stranden veel pogingen om aan zelfvertrouwen te werken meestal na een paar weken. Dit komt omdat mensen die onzeker zijn, geloven dat ze

Lees verder »
Een-bal-onder-water-drukken

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Het is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Zweet

Lees verder »
Slechtnieuwsgesprek

Hoe breng jij een moeilijke boodschap?

In gesprekken die ik voer met leidinggevenden hoor ik vaak hoe moeilijk zij het vinden om slecht nieuws te brengen. Daarmee bedoel ik boodschappen als: de beloofde promotie gaat niet door, je contract wordt niet verlengd of ik vind jouw functioneren onvoldoende en wil afscheid van je nemen. Vaak wordt

Lees verder »
Emotioneel-afhankelijk

Ben ik emotioneel afhankelijk?

Zoek jij vaak bevestiging bij of goedkeuring van je partner? Vraag je je vaak af of je wel goed genoeg bent? Vind je het moeilijk om je eigen mening te uiten? En voel je je alleen maar goed als je openlijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd wordt door anderen? Slaat de

Lees verder »
Onzeker-als-leidinggevende-1

11 signalen dat je onzeker bent als leidinggevende

Of je nu beginnend leidinggevende bent of al langer een team aanstuurt, het is heel normaal dat je af en toe onzeker bent. Er komt namelijk nogal wat kijken bij goed leidinggeven. Werken met mensen kan complex zijn. Als manager heb je vaak een breed takenpakket. Soms combineer je dit

Lees verder »
Door-de-mand-vallen-impostersyndroom

Door de mand vallen

Vrees jij dat je binnenkort door de mand valt? En dat iedereen zal ontdekken dat je ‘maar wat doet’ en dus helemaal niet zo goed bent als zij denken? En geloof je dat je de enige bent die daar last van heeft? Dan help ik je uit je droom. Maar

Lees verder »
Effectief-communiceren-coach

Effectief communiceren met de 3 deuren van paul ware

Je bent al jaren leidinggevende en bent gewend om gesprekken te voeren met je medewerkers. Je wil graag leren om effectief te communiceren. Je merkt namelijk dat je in gesprekken met de ene medewerker veel verder komt dan met de andere. Met de één communiceer je makkelijk, je boodschap wordt

Lees verder »
Bang-voor-wat-anderen-van-ons-vinden

Waarom we zo bang zijn voor wat anderen van ons vinden

Ik sta inmiddels in mijn derde outfit voor de spiegel. De vorige twee outfits zijn al vakkundig afgekeurd door mijn Innerlijke Criticus. Ook bij wat ik nu aan heb, heeft mijn Innerlijke Criticus zijn bedenkingen. Oké, het topje staat me goed maar ik moet toegeven dat ‘ie wel wat gekreukt

Lees verder »
Lekker-in-je-vel-coach

In 5 stappen weer lekker in je vel

Voel je je ontregeld omdat je niet lekker in je vel zit? Voel je je niet jezelf op dit moment? En ben je bang dat als je niets doet, dat de situatie verder verslechtert? Als je mijn vorige blog ‘niet lekker in je vel zitten‘ hebt gelezen, weet je dat

Lees verder »
Leren-loslaten

Leren loslaten voor meer rust en ontspanning

Er is een tijd geweest dat ik een abonnement had op de controle hebben. 😂 Het gaf me een prettig gevoel om mezelf en mijn omgeving ‘te controleren’. Dagenlang kon ik piekeren over hoe die ene opmerking bedoeld was. Of wat anderen van me vonden. En boos en teleurgesteld was

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coaching

Zelfvertrouwen coaching

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op

Lees verder »
Afgewezen-worden

Waarom je je zo snel afgewezen of gekwetst voelt

Voel jij je snel afgewezen of aangevallen?    Trek jij je kritiek van anderen sterk aan?    Voel je je snel bekritiseerd, ook al is dat waarschijnlijk niet zo bedoeld?   En voel je je door kritiek of afwijzing dagenlang van slag? Dan ken je ook wel de rollercoaster van

Lees verder »
Niet-lekker-in-je-vel-zitten

Niet lekker in je vel zitten

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel?  Heb je het gevoel dat je niet jezelf bent?  En weet je niet hoe het komt? Of hoe je je weer beter kunt voelen?  Voel je je schuldig naar je omgeving omdat je niet de persoon bent die je wil zijn?

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Onzekerheid herkennen bij je medewerkers

Het is vrij normaal om je af en toe onzeker te voelen. Alleen wanneer de onzekerheid iemand ernstig belemmert is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als resultaat van langdurige onzekerheid kan namelijk op termijn  eenzaamheid, een depressie of een burn-out ontstaan. Daarom is het belangrijk dat een probleem

Lees verder »
Innerlijke-Criticus

Leven met je innerlijke criticus

Heb jij ook zo’n kritische innerlijke stem die wie je bent en wat je doet met de grond gelijk maakt?  Die snoeihard is in zijn commentaar over hoe je eruitziet. Over wie je vrienden zijn (als hij al denkt dat je ooit vrienden krijgt). En hoe je presteert. En hij

Lees verder »
Verlatingsangst

Verlatingsangst: oorzaken, gevolgen en aanpak

Ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten, ofwel in de steek kan laten? Of heb je de irreële angst dat je partner plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt? Dan kan het dat je last hebt van verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd. In dit artikel lees

Lees verder »
Voice-Dialogue-Coach

Voice Dialogue: een bus vol ikken

Heb je het idee dat jij niet zelf achter het stuur zit van jouw leven maar dat jouw leven wordt bepaald door een drammer, een pleaser, een perfectionist of een innerlijke criticus? Terwijl jij zelf lijdzaam toekijkt hoe je leven zich ontvouwt? Volgens Hal en Sidra Stone (bedenkers van de

Lees verder »
Omgaan-met-afwijzing-sollicitatie

Omgaan met afwijzing na een sollicitatie

Stel dat je niet meer zo uit het veld geslagen zou zijn na een afwijzing op een sollicitatie?  Dat zou toch fijn zijn? Of niet?  Zelf heb ik zowel aan de ene als aan de andere kant van de sollicitatietafel gezeten. En als ik de sollicitant was, was dat met wisselend

Lees verder »
Stoppen-met-piekeren

Stoppen met piekeren

Vroeger kon ik veel en vooral langdurig piekeren. Waarover? Over van alles en nog wat. Ik was vooral bekend met ‘wat als..’. Je weet wel; de beren op de weg die je bedenkt en die vervolgens nooit langskomen (gelukkig 😃). Het enige wat het piekeren me opleverde was een hoop

Lees verder »
Gaslighting

Gaslighting in je relatie

‘Vroeger was ik niet zo onzeker’, vertelt Vera mij emotioneel tijdens het intakegesprek. ‘Nu twijfel ik continu aan mezelf en heb ik bevestiging nodig van mijn vriend. In het begin was hij heel vriendelijk en liefdevol maar de laatste tijd maken we om alles ruzie. Ik merk dat hij liegt

Lees verder »
je-welkom-voelen

Waarom je je niet welkom of gewenst voelt

Net teruggekomen van een heerlijke vakantie op Lefkas, een eiland met een brug verbonden aan het vaste land van Griekenland, geniet ik nog na van de indrukken die ik heb opgedaan. We verbleven in een kleinschalig appartementencomplex, gerund door 2 broers onder het toeziend oog van hun moeder. We werden

Lees verder »
Onzekerheid-overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Je bent onzeker en dat is geen fijn gevoel, toch?  Transpireren, versnelde ademhaling, een droge mond, een naar gevoel in je buik; allemaal stressreacties van het lichaam wanneer je je onzeker voelt.  Het zijn dit soort sensaties die je liever niet voelt. En die bovendien lijken te wijzen op opkomend

Lees verder »
Stress-verminderen-coach

Stress verminderen in 3 stappen

Stress; iedereen heeft er wel eens last van. En dat is niet erg. Stress hoeft namelijk niet ongezond te zijn. Het kan je helpen om tot een prestatie te komen, om je doel te bereiken en dit kan je dan ook energie geven. Wanneer je echter langdurig wordt blootgesteld aan

Lees verder »
Carriereswitch-maken

Wat je moet weten over een carrièreswitch maken

‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden.

Lees verder »
Stress-coach-woerden

Thema werkstress: Voorkomen is beter dan genezen

Wie ervaring heeft met een medewerker die burn-out is geraakt weet het. Het proces van terugkeer naar het werk is meestal lang en moeizaam. Zowel voor de betrokken medewerker als voor het team en jou als leidinggevende. Voorkomen is beter dan genezen dus. Creëer een positieve omgeving waar mensen graag

Lees verder »
Werkstress-coach-Woerden

Thema werkstress: Jouw gedrag bepaalt de norm in het team

Mails versturen in het weekend, altijd bereikbaar zijn en tot ’s avonds laat aan het werk zijn. Onbedoeld bepaal jij met dit gedrag de norm binnen het team. Medewerkers weten ‘zo doen wij het hier’. Ze kopiëren dit gedrag om daarmee de erkenning en waardering van jou en de organisatie

Lees verder »
jezelf-vergelijken-met-anderen

Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie.

Lees verder »
taboe-onzekerheid

Nieuw: taboe op niet onzeker zijn

In mijn eerdere blogs scheef ik over het taboe op onzekerheid. Dat dat er is, is duidelijk. Nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als we een nieuw taboe zouden introduceren: het taboe op ‘niet onzeker zijn’. Er is tenslotte ook al een taboe op arrogantie of te

Lees verder »
Onzekerheid-coach

Geurend maandverband als doekje voor het bloeden

Zo’n 28 jaar geleden schreef ik er al over: het effect dat je bereikt door het kopen van een product. Voor Nederlandse les kregen we de opdracht om een reclame voor een niet bestaand product bedenken. Ik maakte een reclame voor maandverband die actief een frisse geur afscheidt zodat vrouwen

Lees verder »
hoofd-opruimen

Coaching voor een leeg hoofd

Dat coaching niet altijd zwaar of emotioneel hoeft te zijn, bewijst dit verhaal. ‘Kan je me vandaag helpen mijn hoofd leeg te maken?’, was de letterlijke vraag van mijn cliënt als reactie op de vraag die ik vaak stel bij aanvang van een sessie: ‘waarmee wil je vandaag aan de

Lees verder »
Onzekerheidsmanager

Niks is beter dan in een snikhete flat zitten

Laatst ging ik bij mijn lieve moeder op visite. De dagen ervoor waren warm geweest maar nu was het afgekoeld en er waaide een frisse wind. Toen ik binnenkwam, merkte ik dat er een enorme onnodige warmte in huis hing.  De deuren zaten dicht en mijn moeder had het zweet

Lees verder »
Emoties-coach

Je zichtbare emotie is vaak niet waar het om draait

‘Hoezo niet? Als ik boos ben, ben ik toch gewoon boos?’, vraag je je nu misschien af. Soms is dat inderdaad zo. Maar vaak ook niet. Vooral niet als je langer boos blijft dan, gezien de situatie, logisch is. ‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ Een tijdje geleden begeleidde ik

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

1 schildpad tussen 12 parkietjes

‘De wereld zit niet op jou te wachten’Als je introvert bent en daar onzeker over bent, kan je het knap lastig hebben in het extraverte tijdperk waarin we nu leven. Het lijkt erop dat extraverte eigenschappen geliefd zijn. Sla een willekeurige vacaturetekst erop na en je ziet dat deze doorspekt

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Een worst voor de 55-plusser (maar lees dit ook als je 40 bent)

Een carrièreverandering maken door buiten de kaders te denken. Dit was het onderwerp van een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waar ik laatst was. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Wie de gemiddelde 55+’er kent, zal weten dat daar de schoen meteen knelde. Niet omdat deze mensen niet buiten de kaders kunnen

Lees verder »

Je bent iets met een Polly-4 fiets

Voor mijn verjaardag had ik een geel Polly 4-fietsje gekregen. Met zijwieltjes. Ik wist dat kinderen in de buurt zonder zijwieltjes konden fietsen en ik – vier jaar en groot voor mijn leeftijd – zou toch zeker niet voor hen onderdoen? Daar ging ik. Eerst in de tuin, daarna rondjes

Lees verder »
Coach-zelfvertrouwen

Zie je mij al in een klein gouden bikinietje?

Ik worstel er al een tijdje mee. Mijn weg vinden als offline coach in de onlinewereld. Niet dat ik niet kan omgaan met social media. Dat is het probleem niet. Ik ben best handig en creatief en kan ook best schrijven. Nee, de vraag die me de laatste tijd bezighoudt,

Lees verder »
Angst

Wat er ook gebeurt, je kan het aan

Wat een inzicht! Laatst las ik een interessante zienswijze op angst, namelijk onder elke angst ligt de angst dat je, wat er in je leven gebeurt, niet aan zal kunnen. Dus bijvoorbeeld: bij het idee van het moeten houden van een presentatie breekt het zweet je al uit, want wat

Lees verder »
Faalangst

Durf jij te falen?

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van: faalangst. Waar de een wordt uitgedaagd om nog betere prestaties neer te zetten, wordt de ander overmand door angst en komt helemaal niet meer tot actie. Faalangst kan je omschrijven als de angst om fouten te maken, af te

Lees verder »
Perfectionisme

Hoge lat

Ben jij iemand die voor alles een hoge lat heeft? Mensen die perfectionistisch zijn, gaan voor het allerbeste resultaat. Als je dat niet haalt, verwijt je jezelf dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Altijd het beste werk afleveren gaat niet waardoor perfectionisten gaan twijfelen aan zichzelf en zich

Lees verder »
Cirkel-van-invloed-en-betrokkenheid

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt er misschien wel eens van gehoord maar wat is het precies? Een tijdje geleden schreef ik over proactiviteit. Ik schreef ook dat pro actief gedrag te ontwikkelen is. Als je pro actief bent dan ben je bezig met dingen waar je invloed

Lees verder »
Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Neem direct contact op
Hallo, waarmee kan ik je helpen?