Waarom je jezelf wél moet vergelijken met anderen

jezelf-vergelijken-met-anderen

Anderen laten weten wat je leest?

Onlangs tijdens een coachsessie gooide Elke al haar frustraties eruit. “Jerry heeft het pas goed voor elkaar, zijn vrouw werkt ook. Ze hebben veel meer te besteden dan ik”. Ik zie aan Elke dat ze nog veel meer gal te spuwen heeft. “Ze gaan drie keer per jaar op vakantie. Ik ben nog geen één keer geweest terwijl ik er echt aan toe ben. Hij is ook altijd heel ontspannen”, gaat ze verder. “Het werk kost hem ook helemaal geen moeite. Hoe doet hij dat toch?” verzucht Elke.

Het is me in onze coachgesprekken al vaker opgevallen dat ze haar beklag doet dat haar leven ogenschijnlijk niet zo makkelijk verloopt als dat van mensen in haar omgeving. Ze vergelijkt zichzelf met anderen en komt altijd als de mindere uit de bus.

Je bent gewoon mens

Niks is menselijker dan jezelf met anderen te vergelijken. Je buurman heeft een betere baan dan jij, je vriendin is veel spontaner of bij je broer lijkt alles voor de wind te gaan. En jij blijft maar struggelen. We vergelijken ons omhoog en omlaag en het vaakst met mensen tegen wie we opkijken. Zonde, want door jezelf te vergelijken met anderen kan je je rot gaan voelen, onzeker of minderwaardig.

Waarom doen we het dan?

De mens heeft de behoefte om zichzelf te evalueren, zich beter te voelen dan anderen (ja, echt!) en zich te verbeteren. Ook het verlangen om erbij te horen speelt een rol. Hoe doe ik het ten opzichte van de ander? Waar sta ik op de sociale ladder? Hoor ik er wel bij?

Ook zijn we vaak gewend om vergeleken te wórden met anderen. Zo kreeg je misschien te horen dat je broer of zus veel eerder kon lezen dan jij, dat de buurjongen wel gaat studeren en jij niet. Iets met een paplepel..?

Wat er goed aan is om jezelf te vergelijken met anderen

Terug naar het gesprek met Elke. Ze krijgt me vragend aan, alsof ik  elk moment kan uitleggen welk magisch toverdrankje haar ‘perfecte’ collega elke ochtend bij zijn ontbijt inneemt. ‘Als je kijkt naar wat je me vertelt over Jerry, wat is het denk je, waar hij goed in is?’, vraag ik. Ik zie dat ze serieus over mijn vraag nadenkt. Tenslotte zegt ze: ‘hij kan goed voor zichzelf zorgen en dingen loslaten’. Daarna maak ik de koppeling naar Elke. ‘En wat daarvan zou jij meer willen in je leven?’ vraag ik. En bám, ze zit meteen weer achter het stuur van haar leven.

Er is namelijk niks mis mee om jezelf te vergelijken met anderen als je dat doet om jezelf te verbeteren. Maar blijf niet in hangen in negativiteit en afgunst richting die ander. Breng het terug naar jezelf; wat kan ik hieruit halen voor mezelf?

Wat ik je bied

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen en voel je je daar vaak rot onder? Wil je dit aanpakken? Kijk dan bij het coachtraject wat ik voor jou kan betekenen. Of plan hieronder een kennismakingsgesprek in.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?