‘Pff, ik moet er niet aan denken dat ik nog 25 jaar dit werk moet doen’, verzucht Carli. ‘Maar ja, wat dan wel?’ Onzeker kijkt ze me aan. Ik kom dit vaker tegen; mensen die tegen overspannenheid aanzitten omdat ze te lang gedaan hebben waar ze niet gelukkig van worden. Ik vind het altijd weer verbazingwekkend hoe lang mensen dit vol kunnen houden. Een carrièreswitch is wellicht niet de gemakkelijkste en snelste weg, maar wel een weg die leidt naar meer voldoening en werkplezier.
Een eenvoudig rekensommetje
In dit artikel lees je wat erbij komt kijken wanneer je een carrièreswitch wilt maken.
Denk in kansen en mogelijkheden
– te starten met vrijwilligerswerk in het werk dat zij op termijn willen gaan doen
– een eigen bedrijf starten en daarin werken in de avonden en weekenden om te proeven aan het ondernemerschap, zonder daar al te veel risico’s in te nemen
– parttime blijven werken in de huidige functie en een opleiding volgen in de richting waarin zij zich willen ontwikkelen
– activiteiten op te zetten als hobby die ze later in de tijd beroepsmatig willen gaan doen, gericht op het opdoen van ervaring. Voorbeelden hiervan zijn fotograferen, online marketing, (creatieve) workshops geven, budgetcoaching doen voor mensen in de omgeving.
Onderzoek ook de werkelijke kansen op de arbeidsmarkt. Het UWV geeft regelmatig geüpdatet informatie over kans- en krapteberoepen verdeeld per regio.
Begin vanaf vandaag met netwerken
De allerbeste manier om een baan te vinden is via je netwerk. Je netwerk kan echter nog veel meer doen dan je aan een baan helpen. In je netwerk (en in het netwerk van jouw netwerk) zitten namelijk ook mensen die jouw (toekomstige) werk al doen. In het oriëntatieproces is het goed om contact met hen te leggen om een beeld te krijgen van wat de functie precies inhoudt. Is het echt zo leuk als je denkt? Ook kunnen ze je vertellen welke opleidingen een must zijn om te volgen en welke opleidingsinstituten goed aangeschreven staan. Bijkomend voordeel is dat je hiermee alvast bouwt aan contacten die je kunt aanboren wanneer je daadwerkelijk de stap gaat zetten naar de arbeidsmarkt.
LinkedIn is een must have
Zit je nog niet op LinkedIn? Of heb je wel een profiel maar ben je nog niet zo actief? Zichtbaarheid is zeker wanneer het gaat om een carrièreswitch maken, erg belangrijk. Denk hierin ook niet gelijk te groot. Start met het maken van een profiel. Later kan je dat herschrijven wanneer je een besluit hebt genomen over welke kant je op wilt. Voor nu is het belangrijk om mensen te gaan toevoegen aan je netwerk die je al kent. Dit kunnen zowel mensen uit je privé als uit je zakelijke netwerk zijn, van opleidingen uit het verleden etc. Vergeet ook niet om een representatieve foto te plaatsen. Door mensen en groepen te volgen die actief zijn in jouw (nieuwe)vakgebied, krijg je al een beeld van wat er speelt en raak je er steeds meer bij betrokken. Wil je meer informatie over wat een goed LinkedIn profiel nodig heeft, vraag dan hier gratis informatie aan.
Subsidies en andere financiële mogelijkheden
Wanneer je een carrièreswitch overweegt, dan heb je je vast al gerealiseerd dat omscholing gepaard gaat met een kostenplaatje. De overheid en werkgevers zijn zich er steeds meer van bewust dat het belangrijk is om te blijven investeren in de ontwikkeling van mensen. De arbeidsmarkt staat niet stil en het is dé uitdaging om vraag en aanbod op elkaar te blijven afstemmen. Zo heeft de Rijksoverheid, mede ingegeven door de Corona-crisis flink budget uitgetrokken voor leren en ontwikkelen. Ook hier is weer van belang om te denken in mogelijkheden en deze verder te onderzoeken. Ik noem er een aantal:
– Opleidingskosten, waaronder ook kosten voor loopbaancoaching, zijn in 2021 nog aftrekbaar van de inkomstenbelasting (boven het drempelbedrag). Of deze regeling in deze vorm verlengd wordt in 2022 is nog niet bekend.
– De Rijksoverheid heeft budget vrijgemaakt voor gratis trainingen. Kijk voor meer informatie op: https://www.hoewerktnederland.nl/werknemen/leren-en-ontwikkelen.
– Nieuwe werkgevers bieden zij-instromers vaak een baan mét opleiding aan, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs.
– Werkgevers reserveren vaak budget voor opleidingen en (loopbaan)coaching.
– Voor mensen die een werkloosheidsuitkering ontvangen is er via UWV een mogelijkheid tot (gedeeltelijk) betaalde omscholing wanneer dit leidt tot een grotere baankans en het bekorten van de WW-duur. Informeer bij je Adviseur Werk naar de mogelijkheden.
– Opleidings- en ontwikkelingsfondsen, waarbij werkgevers vaak aangesloten zijn, hebben ook budget voor opleidingen en (loopbaan)coaching.
Heb jij de wind in de zeilen?
Hoe fijn zou het zijn als je in alle openheid met je omgeving kunt praten over de stappen die je wilt gaan nemen. Zo kunnen ze met je meedenken en komen er mogelijkheden open te liggen. Het is als zeilen met de wind mee. Een carrièreswitch maken, vraagt dus niet alleen veel inzet maar ook moed om bespreekbaar te maken dat je een andere kant op wilt.
Het begint met weten wat je kan en wat je wil
Zeilen met de wind mee wordt pas echt leuk als je weet waar je naartoe wilt. Een loopbaantraject kan je helpen bij het onderzoeken wie je bent, waar je goed in bent, wat je niet meer wil en wat je wel wil. Welke kansen zijn er op de arbeidsmarkt en welke stappen heb je te zetten om daar te komen? Heb je al zicht op de kwaliteiten en vaardigheden die je meebrengt? Welke aspecten vind je nog wel leuk aan je werk en zou je terug willen zien in een nieuwe baan? Een loopbaancoach kan jou daarbij helpen. Wil je weten wat het loopbaantraject Nieuwe paden jou kan bieden, lees dan hier verder.
Een carrièreswitch is een proces
Het woord carrièreswitch doet vermoeden dat je een knop om kunt zetten en ineens een ander beroep kunt hebben. Ik zie een carrièreswitch meer als een proces dat start bij de bewustwording dat je niet meer wilt wat je altijd gedaan hebt. En het proces stopt pas wanneer je definitief stopt met werken. Daartussen blijf je je ontwikkelen in de richting van jouw keuze terwijl je een tijdje wellicht twee beroepen combineert.
Maak een plan
Onderdeel van een loopbaantraject is dat je een plan schrijft met de concrete activiteiten die je gaat ondernemen om je carrièreswitch in gang te zetten. Definieer daarin kleine, haalbare stappen en hang er een einddatum aan. Te grote stappen kunnen spanningen oproepen met het gevolg dat je helemaal geen stappen zet. Doelen mét een einddatum motiveren om er echt aan de slag te gaan.
Wil je een keer sparren over je loopbaan? Kijk dan hier voor een APK coachgesprek. Ben je op zoek naar een uitgebreid of kort loopbaantraject en wil je graag weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan hieronder direct een gratis kennismakingsgesprek.