Wat niemand je vertelt over onzekerheid

Een-bal-onder-water-drukken

Anderen laten weten wat je leest?

‘Ik wil zo graag af van die onzekerheid’, verzucht een cliënt in een van onze coachingsgesprekken. Ik kan het me voorstellen. Onzeker zijn is toch ook geen pretje? Die eeuwige twijfel aan jezelf. Bang voor wat anderen van je vinden. Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg? Goed genoeg? Zweet in je handen als je iets moet doen wat je niet durft. De angst om door de mand te vallen, piekeren, dingen vermijden. En ondertussen blijven zitten met een knoop in je maag. Of nog erger; druk op je borst.

In deze blog lees je wat niemand jou vertelt over onzekerheid: onzekerheid is iets om mee te leren omgaan. Ook lees je wat mijn cliënten leerden door beter om te gaan met hun onzekerheid en wat zij vervolgens hebben bereikt. Wil jij dit ook? Plan dan hieronder een kennismakingsgesprek in.

Metafoor bal onder water drukkenNee, onzeker zijn is niet fijn. Bovendien hebben we er sinds onze jeugd al geen positief gevoel bij. Toen leerden we namelijk dat bang zijn (want dat is het) niet hoeft en niet gewenst is. ‘Niet zo aanstellen nu’, ‘even dapper zijn’ of ‘je hoeft toch niet bang te zijn voor ……?’ We kregen mee dat onzeker zijn iets slechts is. Dus leren we het te verbergen en weg te drukken. Als een bal onder water. Want wat je niet ziet, is er niet. Die bal onder water houden kost je heel veel energie. En ondanks alle energie die we erin stoppen om het weg te drukken, gaat het onzekere gevoel niet weg.

Op onzekerheid rust nog altijd een taboe. En dat is jammer en onnodig. 

Onzekerheid gaat niet weg

Vaak wordt gezegd dat je je onzekerheid kunt overwinnen. Daardoor lijkt het alsof je onzekerheid dan ook verdwenen is. Feit is dat iedereen op een moment in zijn leven onzeker is. Ook als je eerder bepaalde onzekerheden overwon. Misschien is het overwinnen van onzekerheid haalbaar, maar de weg is lang. De waarheid, hoe moeilijk ook, is dat je onzekerheid niet weggaat. Zeker niet door het weg te drukken of te negeren.

Wat niemand je vertelt over onzekerheid

Wat niemand je vertelt, is dat onzeker zijn iets is om mee te leren omgaan. Ermee omgaan, zodat je stappen zet die je eerder niet durfde. Omdat je toen geloofde dat je moest wachten tot je onzekerheid weg was. Of dat je het eerst moest overwinnen. Nu je dit weet, groeit met de stappen die je zet, je zelfvertrouwen. En het goede nieuws is; het is ook voor jou mogelijk om te leren omgaan met onzekerheid.

Zelfvertrouwen is kunnen leven met onzekerheid

Van overwinnen naar leren omgaan met onzeker zijn

Het is even een switch in je mindset. Dat snap ik. Onzekerheid is dus niet iets om te overwinnen, maar om mee te leren omgaan. Waardoor je stapje voor stapje meer zelfvertrouwen krijgt en onzekerheden aankunt.

Cliënten die succesvol hebben leren omgaan met onzekerheid, leerden:

Omdat ze leerden omgaan met onzekerheid, konden ze oa.:

Laat los die bal!

Hou jij die bal nog steeds onder water? Dan wordt het tijd om hem los te laten. En te kijken wat er gebeurt. Je merkt direct dat je energie overhoudt als je je onzekere gevoelens niet meer wegdrukt.

Leren omgaan met onzekerheid is iets waar je blijvend profijt van hebt. Als je eenmaal weet wat jij daarvoor nodig hebt. En je hebt de juiste vaardigheden ontwikkeld, staat niets in de weg om te doen wat jij wilt. En te stoppen met wat je niet meer wilt.

Verder lezen

Wil je aan de slag met zelfvertrouwen? Lees dan ook de volgende blogs.

 

Maak je je druk om wat anderen van je vinden? Probeer je te voldoen aan wat jij denkt dat anderen van je verwachten?

Zelf heb ik lang geworsteld met wat anderen van mij vonden. Nu ik weet hoe het werkelijk zit met de angst voor de mening van anderen, wil ik deze kennis graag aan anderen overdragen. Ik weet dat veel mensen onnodig worstelen met deze angst en daarom schreef ik er een boek over. Het boek heet Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden. Een hoopgevende kijk op een veelvoorkomende angst

In dit e-book neem ik je mee op een reis naar het versterken van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld. Met diepgaande, verrassende inzichten, meer dan 30 opdrachten en met persoonlijke verhalen leer ik je om los te breken uit de onnodige angst.

Ben jij klaar met de angst voor wat anderen van je vinden en wil jij jezelf hiervan bevrijden? Bestel dan het e-book in de webshop.

 

Wat ik je bied

Je weet nu dat je niet hoeft te wachten tot je onzekerheid vanzelf weggaat. Ga je met mij op avontuur naar meer zelfvertrouwen? Lees hier meer over het maatwerk coachtraject of maak hieronder een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Illustratie: the bald guy

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?