Wat zelfacceptatie zo moeilijk maakt (met gratis opdracht)

Zelfacceptatie

Anderen laten weten wat je leest?

The curious paradox is that when I accept myself as I am, then I can change.

Carl Rogers

Jarenlang had ik last van een te grote bescheidenheid. Ik vond dat geen goede kwaliteit en had er last van. Ik vocht ertegen. Maar wat ik ook deed, het ging niet weg. Tot ik doorkreeg dat ik deze kant van mezelf juist moest omarmen en accepteren. Met de nodige moeite natuurlijk want ik wilde die kant van mij nog steeds niet. Gaandeweg lukt het me om dat deel van mij te zien als iets van mij. Wat bij mij hoort. En gek genoeg werd ik daardoor minder bescheiden. Natuurlijk zit het nog steeds in mij, maar ik kan ook trots zijn op mezelf en mijn prestaties en daarover vertellen. Ik stop het niet meer weg en kan kiezen wanneer ik mezelf zichtbaar maak en wanneer niet. Dit is precies wat Carl Rogers bedoelde met de uitspraak: The curious paradox is that when I accept myself as I am, then I can change.

Je bent er al een tijd mee bezig; zelfacceptatie. Jezelf goed genoeg voelen. Niet meer proberen te zijn wie anderen vinden dat je zou moeten zijn. Maar gewoon jezelf zijn en voelen dat het goed genoeg is. Toch blijkt het keer op keer moeilijk om jezelf te zijn en het masker van pleasen, perfectionisme, de goede moeder of vader etc. (van je) af te zetten. Zodra je het idee hebt dat anderen je niet accepteren, geef je jezelf flink wat kritiek en plots ben je weer terug bij af.

In deze blog ga ik in op de redenen waarom jezelf accepteren zo moeilijk is. Ik leg uit wat zelfacceptatie is en ik deel een interessante schrijfopdracht met jou om je inzicht te geven in wat je van jezelf nog niet accepteert en wat het zou betekenen als je dat wel zou doen. Allereerst lees je waarom jezelf accepteren belangrijk is en als dat nu bij jou ontbreekt, waarom je eraan zou moeten werken.

Waarom is zelfacceptatie belangrijk?

Als coach op het gebied van zelfvertrouwen merk ik dat een gebrek aan zelfacceptatie bij mensen zorgt voor:

 • Onzekerheid
 • Een negatief zelfbeeld
 • Een gebrek aan grenzen/assertiviteit
 • Angst voor afwijzing
 • Minder goed emotioneel welzijn
 • Relaties die onder druk staan, eventueel emotionele afhankelijk van acceptatie door anderen
 • Gedrag dat ervoor zorgt dat anderen je accepteren, zoals pleasen, perfectionisme, hard werken, etc.
 • En daardoor een gebrek aan authenticiteit

Voor mij is zelfacceptatie een van de wegen naar meer zelfvertrouwen en het is een van de 5 pijlers waaruit ik werk. Dit komt tot uitdrukking in het zelfvertrouwen-model. Om meer zelfvertrouwen en een ander zelfbeeld te ontwikkelen is het dus belangrijk om te werken aan het accepteren van jezelf. Uit eigen ervaring en ook van anderen weet ik dat dat niet makkelijk is. 

Zelfvertrouwen-model-zelfacceptatie

Wat maakt zelfacceptatie zo moeilijk?

Het grootste probleem om onszelf te accepteren ligt in het feit dat we bang zijn om afgewezen te worden. We zijn bang dat anderen ons niet goed genoeg vinden zoals we zijn. En dat ze ons daardoor niet zullen accepteren. We denken daarom dat we moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen, om zo alsnog hun goedkeuring te krijgen. Daarmee accepteren we onszelf niet. Sterker nog, we wijzen (grote delen van) onszelf af. En we maken onszelf afhankelijk van anderen. Niet fijn dus. Onze innerlijke kritische stem voedt de angst voor afwijzing en houdt ons gedrag helaas in stand.

Een andere reden dat zelfacceptatie niet makkelijk is, is dat we gewend zijn onszelf te vergelijken met anderen. Dagelijks worden we op sociale media ge­confronteerd met beelden van hoe je zou moeten zijn. Wat het perfecte leven, de perfecte baan, de perfecte relatie is. Hoe je als moeder, vader, partner, zoon of dochter moet zijn. Dit speelt niet alleen op sociale media maar overal om ons heen. Een tante die op een verjaardag vraagt: ‘Hebben jullie nog geen huis ge­kocht?’ geeft daarbij een verwachting af over het hebben van een koophuis. Dit kan het gevoel geven dat je niet voldoet aan de norm, waardoor je de noodzaak of druk voelt om te veranderen. Geen zelfacceptatie dus. Mensen die dit feno­meen doorkrijgen, lassen niet voor niets een social media-pauze in.

Als je als kind vroeger veel kritiek kreeg en weinig steun hebt ervaren dan kan zel­facceptatie een hele uitdaging zijn. Je hebt immers de boodschap gekregen dat je niet geaccepteerd werd zoals je was, dus waarom zou je jezelf dan accepteren? Het ligt voor de hand dat je een sterke Innerlijke Criticus hebt ontwikkeld, die jou laat weten wat er mis met je is.

Kortom, angst voor afwijzing en niet geaccepteerd te worden, sociale druk en zelfkritiek zijn belangrijke redenen waarom je jezelf nu moeilijk kunt accepteren.

Je hoeft niet alles leuk te vinden aan jezelf

Een andere reden waarom zelfacceptatie niet makkelijk is, is omdat we bang zijn dat we alles aan onszelf dan leuk of goed moeten vinden. Dat we daardoor niet meer gemotiveerd zijn om onszelf te verbeteren en in die zin lui worden. En dat we geen verantwoordelijkheid nemen voor onszelf.

Wat is zelfacceptatie?

Zelfacceptatie betekent dus niet dat je alles van jezelf leuk en goed moet vinden. Zelfacceptatie betekent dat je jezelf aanvaardt en accepteert zoals je nu bent. Dat je realistisch en eerlijk naar jezelf bent. Dat je jezelf omarmt met al je sterke punten, zwakheden en je imperfecties. Zelfacceptatie houdt in dat je jezelf niet veroordeelt of bekritiseert vanwege je tekortkomingen, fouten of mislukkingen. Jezelf accepteren houdt ook in dat je loslaat dat jij volgens anderen op een bep­aalde manier moet zijn. In plaats daarvan omarm je dus je unieke zelf. En stopt met het streven naar perfect zijn.

Zelfacceptatie gaat verder dan alleen wie je bent of hoe je eruitziet. Vaak accept­eren we van onszelf geen negatieve gevoelens zoals jaloezie, angst, schuld en schaamte, onzekerheid. Ook boosheid of verdriet kan iets zijn wat we van onszelf niet willen accepteren. In plaats daarvan drukken we het weg. Maar ook al druk­ken we het weg, de aspecten van onszelf die we niet leuk vinden, zijn niet weg. Pas als we ze accepteren, kunnen we ze veranderen.

Stop maar met zo hard te werken. Je bent al goed genoeg.

Zelfacceptatie betekent ook dat je stopt met zo hard te werken om te voldoen aan de verwachting van anderen over wie je moet zijn. En dat je begint met te zijn wie je bent. En dat je voelt en weet dat je goed genoeg bent. Wat jou te doen staat is dus goed worden in jezelf zijn.

Mijn proces van zelfacceptatie is een hobbelige weg geweest. Nu ben ik op een punt dat ik kan zeggen dat ik mezelf goed vind zoals ik ben. Ik kan genieten van m’n leuke en minder leuke kanten. Het is een proces geweest. Het was er niet van de ene op de andere dag. En het is nog steeds een proces. De ene dag is beter dan de andere. 

Het is niet dat ik perfect ben. Helemaal niet zelfs. Zo sta ik bijvoorbeeld niet bekend om mijn goede kookkunsten, ben er zelfs een beetje onhandig in. Ik ben een bizar slechte danser. Ik stuur bijna nooit verjaardagskaarten. Ook niet als ik daartoe gedwongen word. Of als anderen het wel doen. Ik ben soms ongeduldig, kort door de bocht. Ik ga het liefst mijn eigen gang. Maar ik kan bijvoorbeeld wel heel goed pannenkoeken bakken. Ik kan ook heel geduldig zijn. Maak tijd om naar anderen te luisteren en sta voor ze klaar. Als ik wil, kan ik ook iets doen om het een ander naar de zin te maken. En dansen, tsja… polonaise misschien? En alles is waar. Ik heb het allemaal in me. Ik heb mijn tekortkomingen zo veel als mogelijk geaccepteerd. En zie er ook de humor van in. Ik hoef niet zo mijn best te doen om te zorgen dat anderen mij leuk of goed vinden. Ik vind zelf dat het zo is. Meestal dan!

Zelfacceptatie als proces

Zoals je hebt kunnen lezen is de weg naar zelfacceptatie dus een proces. Dit is niet alleen bij mij zo. Zo werkt het in het algemeen. Je loopt een stukje, valt, bent uit het lood geslagen, krabbelt weer op en loopt verder. Om een start te maken met jouw proces nodig ik je uit om onderstaande sentence competion opdracht te doen. Je vindt de uitgebreide versie van de opdracht ook in mijn e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Opdracht

Je gaat de komende week iedere dag de zinsaanvullingsopdracht (sentence completion) doen. Nathaniel Branden, een Canadees-Amerikaans psychotherapeut en schrijver van een aantal boeken over zelfvertrouwen, bedacht de sentence completion. Het doel van de opdracht is je inzicht en bewustwording vergroten op welke dingen je nu niet van jezelf accepteert en wat het zou betekenen als je ze wel gaat accepteren.

Voorbereiding

Creëer een rustige en ontspannen omgeving waarin je je comfortabel voelt. Dit kan bijvoorbeeld een plek in huis zijn waar je niet gestoord wordt. Neem een notitieboek of vellen papier en een pen of potlood. Hieronder vind je 4 verschil­lende zinnen die je gaat aanvullen. Schrijf de eerste zin bovenaan een blanco blaadje en vul de zin aan met minimaal 6 tot maximaal 10 antwoorden. Dit doe je zo snel mogelijk, zonder erbij na te denken. Censureer jezelf niet. Het maakt niet uit of de zinnen grammaticaal kloppen. Het gaat erom dat je eerlijk bent en jezelf toestaat om je innerlijke gedachten en gevoelens te uiten. De volgende zin schrijf je op een nieuw blaadje. Met deze 4 zinnen ben je per dag een paar minuten bezig. Du­urt het langer, dan denk je er teveel over na. Zorg dat je ontspannen bent en blijf schrijven in een vlot tempo. De opdracht doe je 5 dagen lang, bij voorkeur van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag reflecteer je en lees je je antwoorden pas terug.

 1. Maak een lijst met 6 feiten van jezelf die je nog niet accepteert. Wees hierbij zo eerlijk als het maar kan. Onthoud dat je deze feiten niet leuk hoeft te vinden wanneer je ze begint te accepteren. Pak een leeg blaadje in je notitieboek en begin met de eerste zin af te maken. Op de eerste stippellijn vul je een van de zes feiten in en nu maak je de zinnen af met 6 tot 10 antwoorden. Dit doe je ook met de andere 3 zinnen. Let erop dat je niet blijft nadenken over de antwoorden maar dat je snel en spontaan noteert wat er in je opkomt.

De vier zinnen:

 1. Het moeilijke van het volledig accepteren van ……………………………… (1 van de 6 feiten) is ……………………………
 2. Als ik ………………………………………. (1 van de 6 feiten) zou accepteren ……………………………………
 3. Als blijkt dat de waarheid de waarheid is, of ik het nu accepteer of niet ………………………………………………
 4. Ik word me bewust dat…………………………………………………..

Reflectie:

 1. Beantwoord op de zesde dag de volgende vraag: ‘Als iets van wat ik heb opgeschreven waar is, dan kan het helpend zijn als ik…………………………………..

 2. Welke inzichten kreeg je door deze sentence completion en waarmee ga je aan de slag?

Wat ik je bied

Wil je na het lezen hiermee verder aan de slag en zoek je begeleiding bij jouw proces? Ik help je graag verder. Bekijk hier het coachtraject of plan hieronder direct een kennismakingsgesprek in.

Bron tekst en opdracht: Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden (e-book, Simone Donker 2023).

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?