fbpx

Thema werkstress: Het is jouw zorg dat medewerkers goed in hun vel zitten

Goed-in-je-vel

Share This Post

In bedrijven waar medewerkers nog vooral als productiemiddel gezien worden (ja, ze bestaan echt), vinden leidinggevenden het van ondergeschikt belang hoe medewerkers in hun vel zitten. Er is dan weinig oog voor het welbevinden van de medewerkers en het is alsof de leidinggevende verwacht dat de medewerker bij de deur al zijn zorgen, problemen en stress van zich afschudt en volledig gefocust en doelgericht aan de slag gaat. Dit werkt natuurlijk niet zo. 

Je hoeft het niet op te lossen

De medewerker brengt zichzelf als mens mee, met al zijn eigenschappen, kwaliteiten, valkuilen, zorgen en problemen. Het is dus ook jouw zorg dat medewerkers goed in hun vel zitten. Van jou als leidinggevende wordt verwacht dat je luistert en coacht. Je kunt en hoeft het niet op te lossen. Zorg dat je tijdig ondersteuning biedt in de vorm van training, opleiding, coaching etc. Ook als het probleem meer op het privé-vlak dan op werkgebied lijkt te liggen. Betrek ook tijdig en preventief de bedrijfsarts.

Natuurlijk heeft de medewerker zelf ook een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hij ‘fit for the job’ blijft. Stimuleer dit en zorg zover dat kan, dat de medewerker zijn problemen oplost en dat jullie samen zoeken naar oplossingen om de balans weer terug te vinden.

Een cliënt kwam bij mij in coaching nadat hij een carrièremove had gemaakt. Hij voelde zich onzeker over zijn kennis en expertise in dit nieuwe vakgebied. Hierdoor kreeg hij steeds meer stress. Het was zijn leidinggevende ook opgevallen dat hij zich onzeker gedroeg en dat zijn medewerker niet sterk overkwam in gesprekken met klanten. Toen zijn leidinggevende dit met hem besprak, nam de medewerker zelf de verantwoordelijkheid en het initiatief om naar een coach te stappen. Het probleem speelde al langere tijd en de medewerker vond dat hij dit zelf moest oplossen.

Kan jij na het lezen van dit artikel op dit onderwerp ondersteuning of coaching gebruiken? Wil je bijvoorbeeld: – een scan maken van jouw team met betrekking tot werkstress? – brainstormen over een preventieve aanpak tegen werkstress? – advies over goede gesprekken met je medewerkers? – je eigen leiderschapsgedrag onderzoeken en verbeteren? Maak dan een afspraak via simone@simonedonker.nl of 06-13937678.

MEER
BLOGS

Zelfvertrouwen-coach
Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?