Whitepaper disfunctioneren of burn-out
Whitepaper disfunctioneren of burn-out
Handvatten voor de leidinggevende
De laatste tijd is er veel aandacht voor het voorkomen van burn-out bij medewerkers, mede door de door Corona ingegeven trend van vaker thuiswerken. In 2019 hadden 1,3 miljoen werknemers last van burn-out klachten net als het jaar daarvoor. De verwachting is dat het aantal burn-outs de komende jaren verder toeneemt.
Burn-outs hebben veel impact in organisaties. Wanneer een medewerker (langdurig) uitvalt door een burn-out dan is het niet alleen de medewerker zelf die daar last van heeft. Ook de collega’s en leidinggevenden zijn daarbij betrokken. Niet zelden komt het voor dat er voorafgaand aan het uitval al sprake is van een onveilige of onprettige werksfeer, te hoge werkdruk (collega’s die het over moeten nemen als een medewerker steeds vaker verzuimt) en door dit alles een gebrek aan motivatie.
Voor jou als leidinggevende is het belangrijk om overspannenheid of burn-out in een vroeg stadium te herkennen en te onderscheiden van disfunctioneren. Omdat beiden nu eenmaal een andere aanpak vereisen. En omdat uitval in veel gevallen best te voorkomen is.
In dit whitepaper disfunctioneren of burn-out met praktische tools lees je hoe het komt dat zoveel werknemers onder het toeziend oog van leidinggevenden en HR uitvallen met een flinke overspannenheid of erger dus een burn-out. Vervolgens lees je hoe een burn-out ontstaat en hoe je de signalen kunt herkennen en tenslotte lees je wat je als leidinggevende kunt doen om tot betere inzichten te komen. Want is je medewerker nu een onderpresteerder of is er wat anders aan de hand?
Inhoud
- Disfunctioneren of burn-out?
Voorkom een burn-out. Weet waar het over gaat. - Casus
Denk in scenario’s. - Hoe ontstaat een burn-out?
- Opdracht
Breng je team in kaart en herken de signalen. - Maak een analyse en kom erachter wat er aan de hand is
- Je hoeft het niet op te lossen
Over jouw rol en verantwoordelijkheid.