Zelfkennis als sleutel naar meer zelfvertrouwen

Zelfkennis-vergroten-coach

Anderen laten weten wat je leest?

Tegenover me zit Wil, een 39-jarige vrouw. Ze heeft een afspraak gemaakt voor een kennismaking nadat ze een gesprek had met haar leidinggevende. Die had haar gevraagd wat ze qua werk in de toekomst wilde. Ze had er geen antwoord op gehad. Net als op andere vragen die haar manager over haar stelde. Ook in het kennismakingsgesprek lukt haar nog niet zo goed om iets over zichzelf te vertellen. Meestal help ik iemand dan wat op weg door wat vragen te stellen.  ‘Beschrijf jezelf eens in vijf woorden’, vraag ik haar. Wil kijkt me aarzelend aan. ‘Dat is nu juist het hele probleem, ik weet het niet en dat maakt me onzeker’.

Dat onzekere, wiebelige gevoel zie ik vaker in coaching bij mensen die niet goed weten wie ze zijn. Ze zijn aarzelend en twijfelen aan zichzelf. Meestal komt dat omdat ze nog niet eerder (of lang geleden) iets aan persoonlijke ontwikkeling hebben gedaan. Of omdat ze zich nog onvoldoende bewust  van zichzelf zijn. Ook kan het gebrek aan zelfkennis voortkomen uit een negatief zelfbeeld.

Een gebrek aan zelfkennis kan zorgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Voel je je onzeker over jezelf, dan kan het vergroten van je zelfinzicht een eerste stap zijn om te werken aan je zelfvertrouwen.

Waarom is zelfkennis belangrijk?

Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak is het belangrijk om zelfinzicht te hebben. Om je blinde vlekken te verkleinen. Je kunt zelfkennis zien als een fundament. De bouwstenen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. En de stappen naar meer zelfvertrouwen.

Want, zonder zelfkennis:

 • Is het niet makkelijk om een realistisch beeld van jezelf te vormen.
 • Weet je niet hoe anderen je zien.
 • Is het moelijker om beslissingen te nemen.
 • Ben je meer afhankelijk van wat anderen van je denken en vinden.
 • Ga je sneller uitdagingen uit de weg.
 • Laat je eerder anderen bepalen wat goed voor je is.
 • Heb je sneller last van spanningen en stress.
 • Ben je banger voor afwijzing.
 • Kan je minder effectief leidinggeven.
 • Is het moeilijker om goed te communiceren.
 • Voel je je eerder onzeker over jezelf en je kunnen.

Wat valt er allemaal over jezelf te weten?

Uiteraard is onderstaande lijst niet volledig, maar het geeft een goed beeld van wat er zoal over jezelf te leren valt.

 • Kwaliteiten (je aangeboren kernkwaliteiten en aangeleerde vaardigheden).
 • Waarden, drijfveren (wat is belangrijk in mijn leven/werk).
 • (Belemmerende) overtuigingen.
 • Interesses, passies.
 • Inzicht in je relaties/communicatie met anderen.
 • Je levensgeschiedenis en hoe dit je nu eventueel nog beïnvloedt.
 • Behoeften (wat heb ik nodig).
 • Energiegevers en -vreters.

Zoals je ziet, valt er genoeg te ontdekken over jezelf.

Zelfkennis is geen doel maar een middel

Natuurlijk is het vergroten van zelfinzicht geen doel op zich. Het is een middel om:

 • Je zelfvertrouwen te vergroten.
 • Je zelfbewustzijn te vergroten.
 • Meer authentiek te kunnen leven.
 • Te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
 • Betere keuzes te maken.
 • Jezelf te accepteren.
 • Zakelijk en privé prettige relaties op te bouwen.
 • Zicht te krijgen op wat voor jou belangrijk is en daarnaar te leven.
 • Beter om te kunnen gaan met de uitdagingen in het leven.

Laten we nu eerst eens kijken hoe het met jouw zelfinzicht staat.

Doe de zelfkennis test!

Met onderstaande test krijg je inzicht in hoe het staat met je zelfkennis. Vul bij elke stelling in of het waar, soms waar of niet waar is. Voor waar krijg je 2 punten, voor soms waar 1 punt en voor niet waar 0 punten. Hoe hoger je score (maximaal 30 punten), hoe beter je zelfkennis.

Lees je deze blog op je telefoon, draai dan je scherm zodat je de test goed kunt lezen.

StellingWaarSoms waarNiet waar
1. Ik ken mezelf goed210
2. Ik kan mijn belangrijkste kwaliteiten direct opnoemen210
3. Ik kan mijn belangrijkste valkuilen direct opnoemen210
4. Ik weet hoe ik in elkaar zit210
5. Ik weet wat belangrijk voor me is210
6. Ik weet wat mijn behoeften zijn210
7. Ik weet wanneer en bij wie ik mezelf ben en wanneer en bij wie niet210
8. Ik weet welke situaties emoties of stress oproepen en waarom210
9. Ik weet wat mij belemmert in het leven210
10. Ik ben me bewust van mijn gedrag210
11. Ik hou me bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling210
12. Ik heb een goed beeld van wat ik wil210
13. Ik werk doelgericht aan mijn ontwikkeling210
14. Ik hou een dagboek bij210
15. Ik volg trainingen of lees boeken voor mijn persoonlijke ontwikkeling210

Hoe scoorde jij op de zelfkennis test?

Hoe kan je je zelfkennis vergroten?

Nu je weet of je aan je zelfinzicht zou moeten werken, wil je ook graag weten hoe je dat doet. Er zijn verschillende manieren om je zelfkennis te vergroten. Hieronder volgt een overzicht van stappen die je kunt zetten.

 1. Hou een dagboek bij waarin je in ieder geval je gevoelens en gedachten opschrijft.
 2. Doe regelmatig aan zelfreflectie.
 3. Spar met een vriend of vriendin over jezelf en je ontwikkeling.
 4. Lees boeken over zelfontwikkeling, bijvoorbeeld mijn e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden met een heel hoofdstuk gewijd aan zelfinzicht met diverse opdrachten.
 5. Vraag feedback aan familie, vrienden, leidinggevende en collega’s.
 6. Volg trainingen.
 7. Volg een loopbaantraject (vooral gericht op werk, maar uiteindelijk vergroot je ook je zelfkennis).
 8. Schakel een therapeut of coach in.
 9. Leer jezelf kennen met Voice Dialogue.

Persoonlijke ontwikkeling duurt een leven lang

Is het klaar nadat je een training hebt gevolgd, een boek hebt gelezen of een coachtraject gevolgd hebt? Nee, zelfkennis vergaren en jezelf ontwikkelen duurt een leven lang. En de kennis die je over jezelf opdoet, daar heb je een leven lang plezier van.

In het kort

In deze blog heb je kunnen lezen dat het hebben van zelfkennis belangrijk is voor je zelfvertrouwen. Je weet nu hoe een gebrek aan zelfinzicht je leven beïnvloedt. Ook heb je gelezen wat er allemaal over jezelf te leren valt en heb je de zelfkennis test gemaakt. En je weet nu hoe je je zelfkennis kunt vergroten.

Wat ik je bied

Zoals ik eerder schreef is het vergroten van zelfkennis meestal niet een doel op zich. Maar bij het vergroten van je zelfvertrouwen kan het wel helpen om samen met een coach te werken aan het vergroten van je zelfinzicht.

Ik bied verschillende trajecten die bijdragen aan een verbeterd zelfinzicht:

Wil jij je zelfinzicht en zelfvertrouwen vergroten en wil je samen met mij onderzoeken hoe ik je daarbij kan helpen? Maak dan hieronder een afspraak voor een  kennismakingsgesprek.

Nu te koop

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang 15% korting op het e-book Nooit meer bang voor wat anderen van je vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?