Zelfvertrouwen coaching

Zelfvertrouwen-coaching

Anderen laten weten wat je leest?

Je bent op deze plek terecht gekomen omdat je informatie over of begeleiding zoekt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Wellicht vraag je je af of een coach wel de juiste persoon is om je te begeleiden. Of wil je graag weten wat je kunt verwachten van zelfvertrouwen coaching. Op deze en andere veel gestelde vragen ga ik in deze blog in.

Wat is zelfvertrouwen coaching?

Zelfvertrouwen coaching is een vorm van life coaching die gericht is op het vergroten van je zelfvertrouwen. Dit kan op één gebied zijn, bijvoorbeeld op werkgebied, maar ook betrekking hebben op alle aspecten van je leven.

Afhankelijk van de expertise van de coach is zelfvertrouwen coaching een combinatie van coaching en counseling waarbij je bij coaching nieuwe strategieën leert om dingen in de toekomst anders aan te pakken en bij counseling onderliggende patronen onderzoekt en onderzoekt waar de problemen zijn ontstaan.

Kan ik met een coach aan mijn zelfvertrouwen werken?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om het verschil te weten tussen de focus en benadering van een coach en een therapeut.

Coaching zelfvertrouwen  richt zich op het heden en de toekomst. De nadruk ligt op het zelf oplossend, zelfsturend en zelf accepterend vermogen in jezelf. De coach kijkt samen met jou waar je nu bent en waar je naartoe wilt. Een coach helpt psychisch gezonde mensen om hun werk- of privésituatie te verbeteren en bewustwording te vergroten van wat zij doen.

Thema’s waaraan bijvoorbeeld gewerkt wordt:

  • omgaan met stress
  • vergroten van zelfvertrouwen
  • leren grenzen stellen
  • zingevingsvragen
  • meer inzicht in behoeften en verlangens
  • keuzes maken

De verhouding tussen coach en coachee is een gelijkwaardige. De coach ziet de coachee als een zelfdenkende, verantwoordelijkheid nemende volwassene die een spiegel zoekt om zijn eigen antwoorden te vinden.

In coaching komt het verleden zeker aan bod maar daar ligt niet de nadruk op.

Bij therapie ligt de focus op het verleden en het doorgronden van hoe het gedrag bij een cliënt is ontstaan en wat het nu nog in stand houdt. De focus ligt op het verkrijgen van inzicht zodat de cliënt in de toekomst veranderingen kan doorvoeren. Op dit laatste, de verandering, ligt in therapie niet de focus. Ook wordt gewerkt aan het helen van trauma’s. Therapie is nodig wanneer je psychische problemen zo ernstig zijn dat je niet in staat bent om ‘normaal’ te functioneren.

Thema’s waarvoor mensen bij een therapeut komen:

  • angststoornissen
  • verslavingen
  • trauma
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • depressie en somberheid

De rol die de therapeut of psycholoog is die van hulpverlener richting cliënt. Anders dan bij zelfvertrouwen coaching betekent dit dat de verhouding niet gelijkwaardig is.

Doorverwijzen

Een coach is in staat om in een intakegesprek te beoordelen of hij een coachee kan helpen. Als het vraagstuk niet geschikt is voor coaching, dan zal de coach altijd doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog dan wel de huisarts.

Werken aan zelfvertrouwen is dus zeker het terrein van de coach aangezien hierbij vaak de focus ligt op hoe het nu is en waar een coachee naartoe wil.

Hoe ziet een zelfvertrouwen coachingstraject eruit?

Een coachtraject is bijna altijd verdeeld in 3 fasen:

1 de kennismakings- en intakefase

De coach en coachee leren elkaar kennen en onderzoeken of er een klik en voldoende vertrouwen is om met elkaar te werken (hierin zie je de gelijkwaardigheid ook terug). In deze fase onderzoekt de coach of de vraag van de coachee geschikt is voor coaching. De eerste fase neemt meestal 1 gesprek en een deel van het tweede gesprek in beslag.

2 de begeleidingsfase

Afhankelijk van de leerdoelen maakt de coach een inschatting van het aantal benodigde  sessies. In de praktijk ligt dit aantal tussen de 5 en 10 gesprekken. In de individuele coachgesprekken wordt gewerkt aan je leerdoelen. De sessies duren 1 of 1,5 uur en vinden eens in de 2-3 weken plaats. In de tussenliggende periode werk je aan opdrachten en doe je oefeningen die je helpen om je doelen te bereiken. Ook schrijf je een reflectieverslag over de coachsessie en de periode ernaar. Zodat je concreet aan de slag gaat met hetgeen we hebben besproken.

3 de evaluatiefase

In het laatste geplande gesprek evalueren de coach en de coachee de zelfvertrouwen coaching en de behaalde doelen en wordt besproken of de coachee het idee heeft dat hij zonder coaching verder kan werken aan de doelen. Mocht dat niet het geval zijn, of wanneer de coachee wil werken aan nieuwe leerdoelen, dan worden er afspraken gemaakt over een nieuw of verlengd coachtraject.

Wat doet een zelfvertrouwen coach?

In elk coachtraject zijn de fasen zoals ik die hierboven heb beschreven min of meer hetzelfde. Wat er in de sessies wordt gedaan, verschilt per coach. Bij de ene coach ligt de focus op bijvoorbeeld je gedachten veranderen (door Cognitieve Gedragstherapie, de RET), bij de andere coach ligt de focus op inzicht en bewustwording om vervolgens gedrag te veranderen.

Zelf werk ik met Transactionele Analyse (inzicht en bewustwording), Voice Dialogue (inzicht en bewustwording), Acceptance and Commitment Therapy (betrekkelijk nieuwe vorm van gedragstherapie die gericht is om je zelf accepterend vermogen te vergroten).

De focus van mijn zelfvertrouwen coaching ligt o.a. op:

  • het leren omgaan met (het ongemak van) onzekerheid
  • vergroten van bewustwording
  • vergroten van zelfinzicht
  • vergroten van zelfacceptatie
  • vergroten van zelfcompassie
  • verbeteren van zelfzorg
  • vergroten van autonomie, nemen van verantwoordelijkheid

Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je een beter gevoel krijgt over je zelf, dus dat je zelfvertrouwen hierdoor vergroot wordt.

Uiteraard is een zelfvertrouwen coachingstraject altijd maatwerk. Samen bepalen we waar de focus op ligt.

Zelfvertrouwen-coaching
Het vergroten van je zelfinzicht, zelfacceptatie, zelfcompassie en zelfzorg leidt tot meer zelfvertrouwen

Met welke vragen komen mensen voor zelfvertrouwen coaching?

Hieronder tref je een aantal voorbeelden van vragen waarvoor cliënten bij mij in coaching kwamen.

  • ik voel me snel gekwetst of afgewezen.
  • ik kan niet goed voor mezelf opkomen of grenzen aangeven, daardoor doe ik meestal wat anderen willen.
  • ik voel me onzeker over mezelf en ben bang voor wat anderen van mij vinden.
  • ik zit niet lekker op mijn plek op mijn werk, maar durf niet weg te gaan en mijn zekerheid op te geven.
  • ik ben bang dat ik door de mand val en dat mensen zien dat ik eigenlijk incapabel ben (imposter syndroom).
  • ik voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen, daardoor werk ik veel te hard of wil ik alles perfect doen.
  • ik zit niet lekker in mijn vel en weet niet hoe het komt.
  • ik kan niet tegen kritiek en hou daar lang last van.
  • ik wil meer mezelf zijn maar ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben.
  • ik wil loskomen van dingen doen omdat ze zo horen.
  • ik zou wel meer contacten willen maar ik weet niet hoe ik dat moet doen.
  • ik heb veel kritiek op mezelf en anderen (innerlijke criticus).
  • ik pieker veel, heb last van stress, zit veel in mijn hoofd, etc.

Zoals je ziet zijn het uiteenlopende vragen waarmee mensen in zelfvertrouwen coaching komen die allemaal op hetzelfde neerkomen: onzekerheid en een negatief zelfbeeld.

Wat willen mensen bereiken met zelfvertrouwen coaching?

Uiteraard willen coachees graag meer zelfvertrouwen hebben na een coachtraject. Maar zij willen ook graag meer rust (vooral in hun hoofd), kunnen ontspannen en meer genieten. En zij geven aan meer zichzelf te willen zijn bij anderen. En minder afhankelijk van anderen zijn.

Hoe weet je of je een gebrek hebt aan zelfvertrouwen?

Vaak ben je je er wel al van bewust dat je last hebt van onzekerheid op bepaalde vlakken. Het belemmert je wellicht om te doen wat je wilt. Of je hebt door je onzekerheid patronen ontwikkeld om je toch nog enigszins goed te voelen over jezelf. Voorbeelden hiervan zijn: pleasen, oververantwoordelijk zijn, hard werken en perfectionistisch gedrag. Wanneer deze patronen je in de weg gaan zitten, is dat vaak een moment om begeleiding te zoeken.

In het kort

Je hebt kunnen lezen wanneer je bij een zelfvertrouwen coach terecht kunt en hoe een coachingstraject er uitziet. Ook heb je kunnen zien wat een zelfvertrouwen coach doet en met wat voor een soort vragen mensen in zelfvertrouwen coaching komen.

Aan de slag!

Ik begeleid volwassenen die last hebben van onzekerheid naar meer zelfvertrouwen. Ik bied coachgesprekken in mijn coachruimte in Woerden en online. Cliënten die ik heb begeleid vertellen dat ze meer rust en vertrouwen hebben gekregen en dat ze meer kunnen genieten.

Wil je aan de slag met zelfvertrouwen coaching? Kijk dan hier voor het meest gekozen coachingstraject of plan hieronder direct een gratis  kennismakingsgesprek in.

Illustraties: The Bald Guy.

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?