Zelfverzekerd leiderschap: 14 manieren om je onzekerheid aan te pakken

Zelfverzekerd-leiderschap-coach

Anderen laten weten wat je leest?

In deel 1 van deze blog kon je lezen wat de 11 signalen zijn dat je onzeker bent als leidinggevende. In het vervolg geef ik je adviezen om te werken aan die onzekerheid. Zodat je een zelfverzekerd leider wordt. En dit is belangrijk omdat je met meer zelfvertrouwen ook meer plezier in het leidinggeven krijgt. En omdat een zelfverzekerd leider beter is voor de medewerkers.

 

Hoe je op 14 manieren een zelfverzekerd leider wordt

Allereerst is het belangrijk dat je vaststelt op welk punt je vooral onzeker bent. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat er 2 soorten onzekerheid zijn; onzeker over wie je bent en onzeker over wat je kunt. Weet je dit niet, dan kan het zomaar zijn dat je een interventie kiest, die niet aansluit bij je leerbehoefte. 

Hieronder lees je 14 manieren om je onzekerheid als leidinggevende aan te pakken. Ik geef bij een aantal punten ook aan wanneer je dit het beste kunt inzetten. Sommige punten zijn meer algemeen van aard en kunnen altijd helpen in je rol van leidinggevende. Ben je er klaar voor?

1.

Check de verwachtingen en het gewenste leiderschap

Bespreek met jouw leidinggevende het gewenste leiderschap en de verwachtingen die er zijn van jouw functie en de rol in het grotere geheel. Zeker als je nieuw bent in een leidinggevende positie, kan je het voor jezelf veel te groot maken. Je nieuwe taak drukt dan onnodig als een zware last op je schouders. Door de verwachtingen te bespreken en te onderzoeken waar het bij jou aan ontbreekt, krijg je ook helder wat je nodig hebt om aan die verwachtingen te voldoen. Vergeet dus niet om feedback te vragen. Deze stap is natuurlijk altijd goed om te nemen, maar vooral als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt.

2.

Volg een opleiding of training

In Nederland kan je allerlei soorten leiderschapstrainingen volgen. Kort en lang, van heel breed tot heel specifiek. Als je in een groot bedrijf werkt, met een eigen academie bijvoorbeeld worden er vaak leiderschapsprogramma’s ontwikkeld. Het voordeel daarvan is dat alle leidinggevenden in het voor de organisatie gewenste leiderschap worden getraind. Een opleiding of training is vooral belangrijk als je twijfelt aan je kennis en vaardigheden. Niet geschikt als je last hebt van te grote belemmeringen in je persoonlijk functioneren. En ook niet wanneer je het ‘hoe’ wel weet, maar overtuigingen je in de weg zitten.

3.

Verdiep je in leiderschap en lees vakliteratuur

Je kunt veel kennis opdoen door je te verdiepen in leiderschap en het lezen van vakliteratuur en boeken. Vooral dus geschikt als je op zoek bent naar kennis. Voor het leren van vaardigheden en het doorbreken van patronen is dit uiteraard minder geschikt.

4.

Stel jezelf de vraag: wil ik wel leidinggeven?

Soms rol je zomaar in de rol van leidinggevende. Zonder dat je erom gevraagd hebt en zonder dat je er überhaupt over nagedacht hebt. Dan is het goed om jezelf de vraag te stellen of je wel wilt leidinggeven. Als dit niet het geval is, maak dat dan bespreekbaar met je leidinggevende en spreek af tot hoe lang je bereid bent de rol nog tijdelijk te vervullen.

5.

Bespreek met HR alles wat je moet weten over de HR-processen

Als leidinggevende heb je veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Als je niet helder hebt wat deze zijn, kan dat je onnodig onzeker maken. Je wordt dan geconfronteerd met dingen die je niet hebt opgepakt, terwijl dit wel van je verwacht wordt. Er kunnen door onwetendheid zaken misgaan (denk bijvoorbeeld aan de rolverdeling bij het begeleiden van een medewerker die arbeidsongeschikt is). In elke organisatie zijn de HR-processen op een eigen manier georganiseerd. Ook zijn ze in sommige organisaties al veel meer geautomatiseerd dan in anderen. Laat je door HR bijpraten over de HR-processen en wat jouw rol erin is. Deze stap is belangrijk als je nieuw bent in de organisatie en/of nieuw in een leidinggevende rol en nog niet precies weet wat er van je verwacht wordt. Dit kan ook deel uitmaken van een inwerk- of introductieprogramma.

6.

Zoek een buddy

Veel leidinggevenden zijn jou voorgegaan in een proces om leiding te gaan geven. Er zijn dus vast collega’s bereid om jou te begeleiden en te coachen. Een buddy begeleidt jou op vrijwillige basis een paar uur per maand. Dit is vooral prettig als er in het begin zaken op je af komen waarvan je nog niet weet hoe je ze moet aanpakken, gebrek aan kennis dus. HR kan jou wellicht naar een collega doorverwijzen.

7.

Organiseer intervisie

Intervisie is een vorm van kennisontwikkeling in een kleine groep gelijkgestemden (in dit geval leidinggevenden). Door een beroep te doen op elkaars expertise en ervaringen kom je op een gestructureerde manier tot nieuwe inzichten. In sommige organisaties bestaan intervisiegroepen. HR kan jou vertellen of dit in de organisatie bestaat en hoe je kunt deelnemen. Mocht dit niet in jouw organisatie kunnen dan kan je dit ook buiten de organisatie zoeken. Bijvoorbeeld doordat je in een training een aantal andere beginnend leidinggevenden hebt ontmoet, waarmee je een intervisiegroep kunt starten.

8.

Laat je intern coachen

In grote organisaties zijn interne coaches aanwezig die jou kunnen begeleiden bij waar je tegenaan loopt. Dit is fijn wanneer er zaken zijn die jou in je werk belemmeren. Interne coaches zijn naar mijn mening vooral belangrijk wanneer het voor de coach belangrijk is om de organisatie te kennen om jou goed te begeleiden.

9.

Volg een loopbaantraject

Twijfel je of je op de goede plek zit en heb je wellicht nog onvoldoende zelfinzicht, dan kan een loopbaantraject een goede optie zijn. Een loopbaantraject geeft meestal antwoord op de vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Je krijgt dan ook antwoord op de vraag of leidinggeven past bij je kwaliteiten en je waarden. Een loopbaantraject kan helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen.

10.

Zoek een sparringpartner

Een variant op een buddy en intervisie is het vinden van een sparringpartner waarmee je van gedachten kunt wisselen over zaken die spelen op het werk. Om je gedachten helder te krijgen, om te onderzoeken wat er speelt en welke stappen er nodig zijn richting oplossingen. Een sparringpartner kan van zowel in als buiten de organisatie komen. Dit is prettig als je op dagelijkse basis goed in de rol zit, maar af en toe tegen dingen aanloopt waar je geen raad mee weet.

11.

Laat je extern coachen

Net als dat er veel te zeggen is voor een interne coach is er net zoveel te zeggen voor een externe coach. Een externe coach kent jou en de organisatie niet. Is oordeel loos en niet belast met de historie van collega’s en het bedrijf. Een externe coach kan dieper ingaan op belemmeringen die je ervaart in jezelf bij het leidinggeven. Je kunt wellicht meer vrijuit praten en je verhaal doen aan iemand die luistert zonder oordeel. Een externe coach is ook geschikt als het gaat om het doorbreken van belemmerende patronen (zoals pleasen, geen nee durven zeggen, etc).

12.

Accepteer je onzekerheid

Eigenlijk hoort deze nummer 12 in het rijtje niet thuis. Maar ik vind dit wel een hele belangrijke om te noemen. Een zelfverzekerd leider worden, kan pas als je je onzekerheden omarmt. Onzekerheid hoort bij het leven. Iedereen is wel eens onzeker, alhoewel je dat aan de buitenkant vaak niet ziet. Als leidinggevenden bij mij in coaching komen, dan zijn zij vooral bezig met het onzekere gevoel weg te drukken. Dit leidt jammer genoeg niet tot meer zelfvertrouwen. Vaak blijf je nog langer met een onzeker gevoel zitten. Werken aan het accepteren van je onzekerheid is een goede stap op weg. Bewustwording van je onzekerheden is belangrijk. Een coach kan je hierbij begeleiden.

13.

Leer omgaan met je Innerlijke Criticus

Heb je als leidinggevende last van die innerlijke stem die zegt dat je er helemaal niks van bakt? Dat je beter wat anders kan doen? En dat iedereen ziet dat je onzeker bent? Weet dan dat je kennis gemaakt hebt met je Innerlijke Criticus. Net als met onzekerheid is je Innerlijke Criticus niet iemand die je zomaar wegdrukt. Hij is er namelijk niet voor niets. Leren omgaan met je Innerlijke Criticus is een stap die veel leidinggevenden te nemen hebben die twijfelen aan hun kennis en kunde. Een Voice Dialogue is de methode om je Innerlijke Criticus en andere delen te leren kennen.

14.

Breng focus aan

Na het lezen van deze blog kan ik me voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen en dat je het liefst alles tegelijk wilt aanpakken. Ik kan je vertellen: dat gaat niet werken. Kies voor jezelf 2-3 punten om aan te werken voor het komend jaar en hou daar de focus op. Zorg dat de punten zoveel mogelijk aansluiten bij waar je vanuit de organisatie gezien aan te werken hebt. Liever een paar dingen goed, dan 14 punten half.

In het kort

In deze blog heb je kunnen lezen welke interventies je kunt inzetten om je onzekerheden aan te pakken. Allereerst is het dus van belang om te onderzoeken op welk vlak je onzekerheid ervaart en wat je graag wilt aanpakken. Bedenk welke interventies het beste bij jou passen en welke het beste aansluiten bij je leerbehoeften. Bespreek met je leidinggevende/HR vervolgens welke interventie(s) jij nodig hebt voor je ontwikkeling in je rol als leidinggevende.

Verder lezen

Ben je geïnspireerd en wil je verder lezen? Onderstaande blogs zijn mogelijk ook interessant voor jou.

Wat ik je bied

Ik begeleid volwassenen om te leren omgaan met onzekerheid. Cliënten die ik heb ondersteund, vertellen dat ze meer rust en ontspanning ervaren, zowel in werk als daarbuiten. Ik bied maatwerk coachingstrajecten, loopbaantrajecten en losse APK-gesprekken.

Wil je graag in gesprek over de manieren om te werken aan je zelfvertrouwen om steviger in je rol van leidinggevende te komen? Maak hieronder dan een afspraak.

Coach-zelfvertrouwen

Verder lezen

Hoge lat

Simone-Donker-coach

Hallo 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste zelfvertrouwen blogs.

Na aanmelding ontvang je per e-mail een geautomatiseerd verzoek om je inschrijving te bevestigen. Dan pas is je inschrijving definitief. Mocht je dit bericht niet ontvangen hebben, kijk dan even in je spam-folder.

Ik stuur je geen spam! Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Chat
💬 Hulp nodig?
Hallo, waarmee kan ik je helpen?